Троянският зет Константин Пенчев стана омбудсман на България

* Съпругата му Мирена е потомка на богатия род на Пейнеците, тъст му е известният троянски аптекар Христофор Минев

ТРОЯНСКИЯТ ЗЕТ и досегашен шеф на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев беше избран от Народното събрание за омбудсман на България (7 октомври). Г-н Пенчев, номиниран от ГЕРБ, получи 137 гласа срещу 51 за конкурентката му за поста Сабрие Сапунджиева (ДПС). „Ясната ми позиция по много въпроси ми докара много врагове сред висшите политици, но ми спечели много приятели сред обикновените хора”, бяха първите думи на новоизбрания омбудсман, изречени от парламентарната трибуна.

КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ наследи на поста Гиньо Ганев, чийто 5-годишен мандат изтече през м. април; г-н Ганев бе избран за национален омбудсман на 13 април 2005 г., след два провалени опита новоучредената институция да се оглави от социолога Петър-Емил Митев.

*****

Кой е той?

Константин Пенчев е роден през 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет и е специализирал във Франция. Бил е съдия в Софийския окръжен съд (до 1994 г.), после – адвокат. Става депутат от НДСВ в 39-то Народно събрание и е избран за зам.-председател на парламентарната група на царската партия. През март 2004 г. е избран за председател на ВАС. Владее френски, руски и английски език. Съпругата му – Мирена Пенчева, е известна столична адвокатка; имат син и дъщеря, също юристи. Г-жа Пенчева (по баща Минева) е с троянски корени; майка й Милена Пейнекова е от богатия троянски род на Пейнеците, дългогодишна счетоводителка в „Машстрой” (Троян), а баща й – Христофор Минев, е известен троянски аптекар. Константин Пенчев и съпругата му редовно посещават Троян и имат добри контакти в нашия град.


Омбудсман – що е то?

Омбудсманът (от шведски ombudsman) е длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица. В България омбудсманът се застъпва с дадените му правомощия да защитава лица, чиито права са нарушение в резултат на действие/бездействие на държавни, общински институции или лица, занимаващи се с обществена дейност. Дейността на омбудсмана е публична и независима по своето същество, подчинявайки се само и единствено на Конституцията, законите и ратифицираните от Република България международни договори. Дейността на омбудсмана е регламентирана със Закон за омбудсмана.

7 коментара:

Анонимен каза...

Голям праз!!! Да не би да очаквате Троян да се възроди благодарение на омбудс....незнам си какво си.

Анонимен каза...

Бау Бау

Анонимен каза...

Мял

Анонимен каза...

Кой грухти тук?

Анонимен каза...

Честитих избора още вчера,но файда Троян и България от новия "арменски поп" няма да има.Просто,убеден съм,всичко действа при съответни условия,а тук условия за скандинавски решения засега няма.Със същия успех бихме могли да обявим областните управители за Шогуни и да очакваме Сашо Данков да си направи "сепуку",ако го хванат да продава менте-ракия.....Всъщност и израза "оплачи се на арменския поп" идва от едни много различни условия и затова е станал синоним на "напразни мераци".Този изаз идва от средата на 19-ти век,от Изочен Анадол,по-точно Диарбекир,където са изпращани на заточение нашите българи,дръзнали да поискат свобода за своята Родина.Понеже те са били единствените българи там,като православни техен естествен и единствен представител пред турските власти е бил представителят на Арменската Православна Църква .Тогава Барабойко все още не е бил роден,даже мобилни телефони не е имало и единствената надежда за помощ в критична ситуация е бил....."арменският поп"!Затова е останал в историята- хората все пак са имали надежда.За разлика от сега....Ай с-с-с-с....

Анонимен каза...

Не знам какво работиш в момента и имали нужда да ползваш твоята начетеност в работата си, но винаги ми е било приятно да чета всичко написано от теб.Признавам си, че ти "завиждам" малко,защото имам чувството, че какъвто и въпрос да се обсъжда, винаги имаш точния адекватен коментар и то поднесен така,че четящия го винаги да научи нещо ново или да се припомни забравеното.Питам се Уважаеми Ай с-с-с...защо такъв интелигентен господин стои в сянка, а пред нас демонстрират простотията си разни набедени интелектуалци със селски манталитет, които не могат да надскочат, въпреки усилията им.От такива като теб,/за съжаление малко останали на местна територия/ винаги с коректна оценка и точна интерпретация на местните събития се нуждаем.Благодаря ти.Желая ти здраве и здрави нерви да понасяш човешката простотия, завист и алчност, която е в големи количества тук.

Анонимен каза...

Приятелю №6,спомняш ли си какво казва Хайтов чрез устата на един от своите герои:"...едно е да знаеш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш!"И то ако ти позволят да го направиш....А иначе работата ми в момента е обикновена,даже с моята "начетеност" горе -долу се оправям,имам достъп и до компютър и понеже не знам как се пуска "Фермата" -използвам го за четене и писане.В къщи също имам Интернет,имам и телевизор някакъв,но почти не го пускаме.Хеле завчера като видях и Васко Кеца да пее в дует с Азис.....А пък и интелигентността,доколкото я имам,не винаги е предимство при реализацията.Марко Семов от махала Гробът-Видима/не е от Троян,както казват някои/ в една от ранните си книги "33 крачки към зрелостта" заключава,че не толкова знанията и интелектът,а характерът на човека е в основата на реализацията му в живота.И аз съм склонен да се съглася донякъде с него.А като добавим и това,че нас,мъжете обикновено все жени ни бъркат.....При мен обаче не е така!Впрочем,мнозинството от мъжете имат това,което заслужават-останалите са ергени....АЙ с-с-с-с.......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |