Планинското колоездене набира скорост в Троян

* На 8 октомври отборът на „Маунтин хил” (Троян) ще участва на Световното в Сопот, звездата Стивиан Гатев с амбиции за титлата * На Петковден – шоу на изкуствена екстремна пътека на градския площад * Христо Доков: „Трудно е, но съм оптимист”

УЧРЕДЕНИЯТ ПРЕЗ М. МАЙ троянски клуб по планинско колоездене „Маунтин хил” („Mountain Hill”) записа поредното си силно представяне на голямо състезание. Троянският тим, воден от амбициозния си председател и треньор Христо Доков, стана трети на Държавното отборно първенство, провело се в Боровец (23 – 26 септември).

ЗА ПРЪВ ПЪТ нашите имаха участие и при мъжете, като лидерът на отбора – 19-годишният Стивиан Гатев, достигна до впечатляващото 4-то място в най-атрактивната, тежка и многолюдна дисциплина „Спускане” (над 60 състезатели мериха сили в тази дисциплина, а общия брой участници на първенството бе над 170). „Стиви е уникален талант, най-добрият у нас. И ще е много жалко заради липса на достатъчно средства и добро техническо оборудване да го бият по-слаби от него”, коментира за Т21 след състезанието Христо Доков. Миналата година звездата на „Маунтин хил” постигнал второ място в своята възрастова група на Световното първенство (клас 2), а тази година през м. май се класира 18-ти. „Сега отиваме за титлата”, не скри амбициите си треньорът.

СЛЕДВАЩИЯТ ГОЛЯМ СТАРТ за нашите момчета е на 8 октомври – на поредния кръг от Световното първенство (Shambhala Open Cup 2010), чийто домакин ще е Сопот (България), където се намира най-доброто трасе за този спорт у нас. Отборът ни ще е в състав Стивиан Гатев (19 г.), Калоян Гидийски (15 г.) и Драгомир Стоянов (15 г.). „Стартовете са след броени дни, а все още събираме нужните средства, но ще се справим”, сподели с известно притеснение г-н Доков.

ТУК ЩЕ ОТВОРИМ МАЛКА СКОБА – планинското колоездене е един изключително атрактивен спорт, който набира огромна популярност в целия свят, особено сред младите; но е от т. нар. „технологични спортове”, изискващи доста средства (един приличен състезателен байк струва няколко хиляди, отделно за резервни части, гуми за всяко състезание и т.н.). В „Маунтин хил” (Троян) обаче са убедени, че си струва – доказва го големият интерес (в момента официалните членове на клуба са 15 – от 7-годишни до над 35-годишни, и заявките не спират – бел. Т21). И вярват, че Троян има и нуждата, и силите да поддържа подобен клуб.

НА МАЙСТОРИТЕ ОТ „МАУНТИН ХИЛ” предстои и първата демонстративна изява пред троянската публика. На Петковден (14 октомври) – Празника на Троян, те ще покажат уменията си по специално изградена изкуствена дървена пътека с екстремни участъци – вираж, серпентини, рулетка (бабуни), баланс и т.н. Шоуто ще е на централния площад „Възраждане” и ще бъде част от общоградските тържества на този ден.

ХРИСТО ДОКОВ НИ СПОДЕЛИ, че изкуствената пътеката, която се състои от 4-метрови дървени модули и общата й дължина надхвърля 100 м, се прави изцяло със спонсорска подкрепа и собствени сили: дървеният материал е дарение от бизнесмена Емил Цоневски („Балкантрейд”), а конструктор и основен изпълнител е управителят на „Райвал Трейдинг” ЕООД Драгомир Стоянов. Пътеката е сглобяема и ще може да се монтира на различни места, включително да се отдава под наем; а мечтата е да се намери помещение, където да се монтира, за да могат желаещите да я ползват и през зимата. Подкрепа на младия спортен клуб оказал и собственикът на „Калинел” ЕООД инж. Марин Радевски, с чиито средства били поръчани новите екипи на отбора. „Трудно е, но съм оптимист и вярвам, че ще намерим нужната подкрепа, включително и от Общината”, оптимистично обобщи г-н Доков.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |