Направо не ми се вярваше

* Май е вярно – хората обичат да бъдат лъгани, а facebook е инструментът * Или как несъществуващият Красимир Илиев от Исперих, роден на 1 април 1971 г., 45-годишен, преподавател в университета „Нотр Дам“, щата Индиана, САЩ, за броени дни получи 500 покани за приятелство, 10 предложения за брак и над 50 за
 получаване на наследство

Свилен Димитров
Да се смееш ли, да плачеш ли
Авторът Свилен Димитров се занимава с компютри и програмиране повече от 15 години. Завършил е информатика в Софийския университет. Бил е преподавател по информатика и информационни технологии в СУ „Св. Климент Охридски” (Троян) и системен администратор в кабелния оператор „Оптиспринт“. От няколко години е преподавател по информатика и информационни технологии в най-голямото троянско училище – СУ „Васил Левски“, и ръководи училищната Microsoft IT академия, единствената в Ловешка област. Има сертификат за Master ниво на изпитите за Microsoft Office и сертификат за програмиране и проектиране на интернет сайтове и портали на HTML5. Хобито му е театърът (член е на любителска театрална трупа), голям фен е и на киното и има собствени преводи на няколко англоезични филма. Т21

Красимир Илиев
НАПРАВО не ми се вярваше. Два дни. 4 и 5 февруари. За тези дни приех 500 покани за приятелство във Facebook. Хубаво, но не на моя профил, а на профила на… Красимир. Сигурно ви звучи откачено, защото си е. Добре, започвам отначало.

ПРЕДИ ВРЕМЕ (по-точно през юли 2016 г.) създадох профил във facebook, който се казваше „Фалшив профил“. Идеята беше проста – да покажа на учениците, че добавянето на профил в социалната мрежа е нещо елементарно, не се искат особени познания и можеш да качиш каквото си пожелаеш. След статията, която написах за „Троян 21“ преди няколко дни (виж „За плоската Земя и Луната, на която никой не е кацал или накратко – за глупостта“ – бел. ред.), се замислих дали хората не ставаме жертва на т. нар. „социален инженеринг“ и влияние на възприятията от хора, които не познаваме. Реших, че старият профил е добра идея да проверя доколко нещата са излезли извън контрол. Оказа се, че са излезли много повече, отколкото предполагах.

Фалшивият фейсбук профил на Красимир Илиев от Исперих
ЗА ДА БЪДЕ профилът достоверен, трябваше и аз да приложа „социален инженеринг“. Кое би било най-интересно? Кой би се поддал на внушения? Кого биха се опитали да измамят? На кого биха искали да продадат нещо? Малко проучване в интернет ми показа, че най-вероятната жертва на измами в мрежата е мъж над 45, който работи в малко градче и чете страшно много, но вероятно не вниква в прочетеното, затова е от хората, които вярват на всички тези легенди за рептили, илюминати, зарази със самолети и тем подобни. Въоръжен с тази информация, исках все пак да дам насоки на хората, че това не е истина.

ВСЕИЗВЕСТЕН факт е, че най-известната фамилия в света е Ковачев (с нейните разновидности в различните езици като Смит, Кузнецов, Ереро и т. н.) затова прецених, че ще търся за новата си „самоличност“ лика на християнин, който е „ковач“. Google прие доста буквално изписването на „christian smith“ и се оказа, че действително има личност, която се казва така. Човекът дори беше професор в университета „Нотр Дам“ в щата Индиана, САЩ. След като имах профилна снимка, направих набързо един колаж с водопад за снимка на корицата. Качих и двете и отскочих до сайта БГ Мама, където преди време имаше страхотен генератор на случайни имена. Оказа се, че още го има и след пускането му, първото предложение, което излезе, беше Красимир Илиев. Последното, което добавих, беше диверсия. След новините, че имало тайни ислямски пансиони в Исперих, реших, че това ще е най-подходящо за обхващане на всякаква аудитория и героят стана средно богат (по собствените му думи), самонает, интелигент от Исперих, завършил местното училище. За черешка на тортата поставих старата шега, че героят е роден на 1 април 1971 г. (с надеждата, че някой ще се усъмни) и оставих всичко в ръцете на мрежата. Реших, че няма да публикувам нищо, да коментирам нищо и да харесвам нищо. Единствено щях да приемам покани за приятелство веднага, но без да отговарям на никого от новите ми „приятели“.

И ТУК СЕ СЛУЧИ чудото! За два дни имах 500 покани. Оказа се, че хората масово си търсят приятели в мрежата, дори да не ги познават или както в моя случай – да не съществуват. Предвид попълнените от мен данни, дисперсията беше феноменална. Имах за приятели хора от всичките континенти, включително и няколко от Антарктида (или поне така твърдяха). Оказа се, че огромна част от тези профили не само не съществуват (като моя), но са сложни системи и програми (наречени чат ботове), чиято цел е да се сприятеляват с хората и да публикуват „новини“, които са в услуга на този, който си е платил. Не мога да обхвана всичко, което ме заля за тези няколко дни, но ще се опитам да посоча най-интересните. Първо в световен мащаб трябваше да подкрепям или да не подкрепям Мадуро – имах новини как два милиона души излезли в негова защита, бях залят с порой от коментари за положението във Венецуела, препращан към сайтове, в които беше пълно с призиви за нови избори и сваляне на статуквото. Но най-интересното беше, че главният виновник за положението във Венецуела не беше човек от самата Венецуела или от САЩ, а Меркел. Всеки, който ме познава, знае, че не тая особена симпатия към въпросната госпожа, но да изкарваме, че тя е виновна за всяка една криза в света, е малко прекалено. Другата новина беше апел за освобождение на уйгурите – провинция Синдзян, Китай. Реално се призоваваше да се изпратят 99 долара на определена сметка, защото Китай се готвели за страховита война с целия свят и щом се справят с уйгурите, тръгвали към Западна Европа и помитали всичко по пътя си. Когато го прочетох, направо се уплаших за Русия и се замислих дали да не побързам и да им изпратя исканите пари.

И КАТО КАЗАХ пари, мога да заявя, че точно това беше напълно извън контрол. За тези няколко дни получих над 50 предложения за получаване на наследство от починалия ми наскоро роднина Габриел Илиев, като сумите варираха от 1 до 500 милиона долара, като от мен се искаше да им изпратя „само“ 66 долара за уреждане на документацията и превеждане на сумата по избрана от мен сметка. Пак беше по-евтино от подкрепата за уйгурите. Моят „роднина“ беше загинал в нелеп инцидент в Гана на 14 септември 2014 г. и досега неговите приятели ме били издирвали и не могли да повярват как са успели да ме намерят. Трябвало да действам сега или наследството от 500 милиона щяло да попадне в ръцете на банката. Да изпратя превода за правните услуги в Тайланд. Явно така е било по-лесно за моя роднина – да си превежда многото спечелени пари от Гана в Тайланд. В допълнение ме предупреждаваха, че Facebook се подслушва (сериозно?!) и да съм изпратил всичките си лични данни и превода от 66 долара на посочения e-mail.

Едно от предложенията за брак
Девойчето от Украйна, искащо пари да доизплати… циците си
ОКАЗА СЕ, че възрастните заможни хора са обект и на други интереси. Получих 10 предложения за женитба, като бъдещите ми съпруги искаха единствено да им платя пътя до България, където те да живеят спокойно, далече от войните (не беше уточнено за кои войни става въпрос). Две от тях бяха придружени и със снимки, за да се убедя каква шестица от тотото ще уцеля с тях. Едно лично съобщение направо щеше да ме „разплаче“. Момиче от Украйна молеше да й помогна с пари, защото гърдите й не били нейни, а й оставали още 3 вноски към банката и ако не успеела да ги внесе, трябвало да се прости с прекрасните си силиконови импланти (цици). Работела като косплей модел (от „costume“ и „play“ –  „костюм“ и „игра“ от англ., преобличане в дрехи от различни филми и игри – бел. ред.). Също беше прикачила снимка. Още се чудя как знае, че мъж на близо 50 години, работещ от дома си, е чувал за косплей?

СРЕД ОСТАНАЛИТЕ глупости, на които се натъкнах, бяха амулети за разваляне на магии, предложение за антивирусна програма, която ще премахне всеки червей от компютъра ми, съвети как да инвестирам правилно 200 милиона долара (предполагам част от тези, които трябваше да получа от моя роднина Габриел), идеи откъде да си закупя биткойни, за да не ме следи правителството, планове за съсипване на големите банки чрез създаване на специални сметки на различни офшорни сметки при нечувана 29,9% месечна лихва и т. н. Станах приятел с хора, които също бяха фалшиви. Сред по-интересните имена бяха Николай Банев (явно са му дали достъп до интернет в ареста), Кристалина Георгиева (която събираше пари за откриване на клон на Световната банка в Буркина Фасо), певицата Мария Илиева и космонавтът Александър Александров. Всички те говореха за това какво трябва да се направи в България и как да се справим с проблемите, като всеки предлагаше по нещо и беше доста забавно.

НО НЕЩАТА имаха и друга страна на монетата и придобиха доста тъмни краски. Профилите, които бях приел за „приятели“, в болшинството си бяха компютърни ботове. Когато им пусках каквото и да е лично съобщение (най-често просто палец нагоре, защото не исках да се разкривам), почти на секундата получавах отговор от типа: „Сега не мога пиша, ще ти отговоря по-късно“. Интересното беше, че получавах този отговор и в 4:00 ч., и в 17:00, и в 23:30. По всяко едно време и веднага. Дори аз не можех толкова бързо да напиша това изречение. Всеки знае, че не може да сме постоянно на линия и дежурните отговори, написани за части от секундата след като съм изпратил нещо, потвърждаваха идеята, че това не са реални хора. Виж, споделеното от тях беше постоянно. Поставям „опорните точки“ без редакция, като оставям размислите за читателите:

     „Колко лъжи изрекоха? Колко обещания не изпълниха? Колко пъти пренаписаха историята ни? Народе, не вярвай на политиците!“
     „Да се борим да се въведе активна регистрация. Стига са гласували 25% мъртви души на изборите.“
     „Гласуват 2 милиона мъртви души! Живеем в роман на Гогол.“
     „Да въведем образователен ценз и документ за платен данък преди гласуване.“
     „Циганите са 3 милиона! Докога ще раждат 8 годишни?“
     „Над 2,5 милиона българи са прокудени от родината ни! Народе, събуди се!“
     „България ще се съсипе под управлението на ББТ – Бойко Борисов-Тиквата!“
     „България ще се съсипе под управлението на РРР – Резидента Радев от Русия!“
     „Всички ни пият кръвчицата със скъп руски бензин!“
     „Все тъпата система Ви е виновна! Все правителството Ви е виновно! Все президентът Ви е виновен! А Вие, които поддържате системата, не сте!“
     „Да на Истанбулската конвенция! Убийствата на жени в България са се увеличили със 75%!“
     „Истината се казва само от Бареков!“
     „Референдум за оставане на България в ЕС и НАТО!“
     „Живеем в „Матрицата“! Нищо няма да се промени, който и да управлява!“
     „По-слаб и некадърен човек от Цветан Цветанов не познавам!“
     „На България й трябва нов министър-председател – силен, смел и независим! Аз такъв човек не виждам – нито при опозицията, нито при управляващите. Време е Русия да се намеси!“
     „Демокрация било народовластие! Да, ама при нас има само власт над народа!“
     „164 депутати с фотоволтаични паркове. Затова никога няма да имаме нормални цени на тока!“
     „Блажени са пиещите! Те ще подкрепят Борисов, Цветанов, Станишев, Нинова и Радев отново, а после пак ще се напият!“
     „Преди бяхме Народна Република, а сега народът е публика!“
     „Тъй като вече само Господ може да спаси България, предлагам на следващите избори да отидем на църква и да все помолим!“
     „Радев се подигра на протестиращите: „Като дойде лидерът на протеста г-н Сорос, ще го приема...“

Както можете сами да се убедите, тези системи ме препращаха към десетки сайтове, които имаха за цел да ме накарат да приема едно или друго. Понеже не харесвах нито една от публикациите, затова и системите ми предлагаха или подкрепа на Борисов, или оплюване. Същото беше и с Нинова, и с Радев.

НАПРАВО не ми се вярваше. Искам да си мисля, че хората сме повече недоверчиви и не приемаме с лека ръка казаното в мрежата, но фактите говорят друго. Затова следващия път, когато получите покана от „непознато другарче“, се надявам да се замислите дали това не е провокация, целяща да насочи мисленето ви в една или друга посока. Кой има интерес хората да са недоверчиви към всичко, да не вярват на никого и да не искат да четат? Обществото ще стане ли по-добро, ако хората умишлено се дезинформират? Колко от нас са готови моментално да споделят горните цитати, защото вероятно сте ги срещали и на своите стени толкова често, че никога не сме се спирали за момент и не сме се замисляли откъде е тръгнало всичко това? Кой си играе с чувствата ни? Кой има за цел да създава и управлява нагласите?
Много въпроси, за които аз лично нямам отговор, но знам, че съмнението е първата крачка към обективността и ни позволява да направим правилния избор. Тогава ще ни водят фактите, а не чувствата. За развитието на едно общество това е жизнено важно.

НЯКОЛКО хора се усъмниха, че имат фалшиви приятели и ги премахнаха от групата на приятелите си, но никой не се усъмни в Красимир. На няколко пъти с Генадий Маринов („Троян 21“) коментирахме това странно стечение на обстоятелствата, когато ставаше дума за Facebook, телефонни измами, лотарийни билети и предизборни обещания и трябва да си призная, че май се обединяваме около една тъжна истина – хората обичат да бъдат лъгани. В момента всички в САЩ са скочили срещу Лиъм Нийсън, защото си призна в едно интервю, че е искал саморазправа с чернокожи след изнасилване на негова приятелка. Крещящите удобно пропускат факта, че това се е случило преди 40 години, реално той не е нападнал никого, а само си е мислил за това, разбрал е грешката си и е продължил. Обаче мрежата почна да прелива от коментари, които бълват толкова бързо, че чак започваш да си мислиш дали не са публикувани от ботове, обслужващи идеята за „мултикултурно джендър неутрално общество“. Може да са, а може и да не са. Затова се надявам, че следващия път, преди да публикувате дадена новина на стената си във Facebook, ще се замислите дали не е била споделена за пръв път при Красимир Илиев от Исперих, който преподава в университета „Нотр Дам“, щата Индиана, САЩ?

Свилен Димитров

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |