Пак водни екшъни в Горна Попишка

* Полицията разследва кой е блокирал достъпа на питейна вода до 10-12 къщи * Боян Бенев: „Едно младо семейство с малко дете се засели тук и щяха да останат, но си тръгнаха заради липсата на вода“
 * Очакваме становищата на Общината и водното дружество

Добре се вижда напъханата в тръбата метална пластина
Тема с продължениe

В МАХАЛА Попишка, вече и неотскоро квартал на Троян с всички произтичащи от този градски статут права и задължения (дали?), и по-точна в т. нар. Горна Попишка, отново назряват водни бунтове. Казваме отново, защото подобни екшъни имаше през 2009/10 г. – със затапване на водопровода, полиция, заплахи, квартални събрания, обещания; имаше ги и след това, неведнъж, Т21 е писал по темата (виж „В Попишка без вода по Коледа“, 2009 г.; „Водният проблем в Попишка ескалира“, 2010 г.; „В Попишка – срязаха водопровода на виладжиите“, 2010 г.; „Бистриха водните проблеми на Горна Попишка, но без кмета“, 2010 г.; „Парламентарна защита за баба Пена от троянския кв. „Попишка”, 2011 г. – бел. ред.). Безрезултатно, проблемът си стои. Горнопопишчани дори си бяха прекръстили площадчето на пл. „Забравени от власт и бог“.

Откритото след дълго копаене и много нерви място на саботажа на водопровода
ЗА КАКВО става дума? Група попишчани, повечето млади хора, които имат имоти в Горна Попишка, а някои живеят постоянно там – става дума за 10-12 къщи и вили и над 20 души – миналата седмица бяха оставени без вода. Сигнализираха ни двама от потърпевшите, Дочо Николов и Боян Бенев. Проблемът – техен съкварталец, подозират кой е, но не пожелаха да му се споменава името, докато тече разследването, затапил водопроводната тръба към другите имоти, за да има по-добро налягане и дебит към неговия. След многочасово копаене и изхабени много нерви мястото и начинът на саботажа били открити – при една от снадките на 8-метровите водопроводни сегменти била напъхана метална пластина. Пластината е предадена като доказателство на полицейския екип, пристигнал на място след подадения сигнал на тел. 112 и поел разследването на престъпното деяние, оставило хората без вода. „Едно младо семейство с малко дете се засели тук и имаха намерение да останат, но си тръгнаха заради липсата на вода“, сподели г-н Бенев.

Табелата от 2009 г., валидна ли е още, питат се попишчани
ИМА ОБАЧЕ и друг по-едър проблем, без чието решение водоподаването в тази част на кв. „Попишка“ винаги ще е в риск. Водопроводът на Горна Попишка е частен или по-точно обществен – строен е преди доста години от местните хора с техни собствени сили и средства. И за да се променят нещата със стопанисването му, съоръжението трябва да премине към общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД. Има обаче непреодолима досега пречка – това може да се случи при условие, че абсолютно всички от махалата имат водомери. Но няколко човека се запъват, тъй като поят животните си и си поливат градините с питейна вода или иначе казано – правят си каквото си искат с водата, напълно безконтролно и без да плащат.

В ОБЩИНА ТРОЯН, където неведнъж са сезирани за проблема с водата в Горна Попишка, имат желание за решаването му, втора година заделят и средства в общинския бюджет за проектиране и реконструкция на водопровода. Но нещата пак опират до това – слагане на водомери и въвеждане на ред във водоподаването, което не е изгодно на вече споменатите. Въпреки че не е нормално беззаконието и безредието да са над закона и реда. Очакваме становищата на Община Троян и „ВиК Стенето“ ЕООД.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Истината е друга
Вик /Т
Гечев/не иска да поеме стопанисването на водопровода,защото е много стар и ще имат големи разходи

NIK каза...

Ха ха този който го е направил е глупак , с тази дупка на плаката след нея ако има теч по мрежата пак ще тече , така че отпада да е работа на ВиК-то. Някой тъпак го е направил баш на връзката,много ясно , че ще се открие. Този който го е направил не е ли чувал за хидрофорна помпа. А и най вероятно този който го е направил краде вода , и не му стига!

Unknown каза...

Това е за втори път.Преди 10 год. Беше набил бронзов конус.Тогава вадихме 8м.тръба и на стругар,че да разстърже конуса.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |