ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: В Попишка – срязаха водопровода на виладжиите

* Вода нямат и местните, проблемът – в разнебитения водопровод * Георги Цонковски: „Рязането на тръбата е пълна идиотщина” * „Турете водомери и ще видите как водата ще дойде!” * Попишчани са категорични – Общината трябва да им помогне

В ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИНА ДНИ водната криза в горната част на троянския кв. „Попишка” (Горна Попишка) влезе в още по-остра фаза. Няколкото къщи и десетината вили под площадчето, на което тамошните са закачили табелата „Забравени от власт и Бог”, вече са напълно отрязани от локалния водопровод и от дни „виладжиите” са без вода. По Коледа и в началото на новата година вода пак нямаше, но тогава тръбата само бе откачена и запушена (с дървен чеп и кълчища), а миналата неделя (31 януари) някой я бе срязал. Сухи обаче бяха и чешмите на живеещите в най-горната част на махаличката, повечето местни хора; тоест – излизаше, че не „виладжиите” са виновни водата да не стига и проблемът е някъде другаде. А това „другаде” бе в разнебитения водопровод, строен с местни сили преди половин век, стопанисван (по-точно - нестопанисван) пак с местни сили през годините и в момента представляващ някакво подобие на водопровод, което освен че е надупчено като френско сирене и повечето вода „изчезва” по трасето, е с разграден и пълен с тиня каптаж и не отговаря на никакви нормативни изисквания (екологични, технически и др.) за подобно съоръжение.


В СПОМЕНАТАТА НЕДЕЛЯ ОКОЛО ОБЕД на площадчето „Забравени от власт и Бог” (около чешмичката, където бе направен срезът на тръбата) се бяха събрали десетина попишчани от двата лагера – местни и виладжии - и доста остро коментираха станалото; спорът се вихреше пред очите на полицейския екип, дошъл да обследва инцидента със срязаната тръба. Но въпреки нажежените до червено страсти се усещаше, че всички искат проблемът да се реши – и като че ли (дано не се лъжем) бяха наясно, че рязането на тръби и подобните самоуправства няма да доведат доникъде.

КАКВИ МНЕНИЯ ЧУХМЕ? Най-остър беше доайенът Георги Цонковски, който не бе от потърпевшите, но като кореняк попишчанин най-добре знаеше как стоят нещата. „Аз имам къща в Троян, но съм от Попишка. Водопроводът го строихме през 1956 г. всички жители на махалата и не е честно някои сега да смятат, че е техен. През 1984 г. се пусна тръбата към вилите в местността Черковището, но не в това е проблемът – вилите са само десетина и всеки си има изграден резервоар за дъждовна вода за поливане и други нужди. Колко вода могат да изпият шепа хора – нищо. Рязането на тръбата е пълна идиотщина – как иначе да нарека това да оставиш без вода  85-годишната баба Пена и Николай с двете малки деца?! Никой няма право да лишава хората от вода и ток!”, гневно заяви пред Т21 г-н Цонковски. Според него водният дебит е напълно достатъчен да задоволи Горна Попишка, но проблемът е в амортизирания водопровод. „Трябва да ремонтираме водопровода – това е изходът”, категоричен бе г-н Цонковски. „Кажете колко вода пие на ден баба Пена, ние ли сме ви виновни?!”, отчаян бе споменатият Николай, който на няколко пъти е писал и жалби до Общината, но без резултат.

ЗАЩО НИ ОБВИНЯВАТЕ НАС – елате да видите, че и ние нямаме вода. Баща ми е на толкова години, а стои без вода”, провикна се пък един от горненците (местните), млад мъж, набеден, че именно той е срязал тръбата. Друг от местните като че ли бръкна най-навътре в проблема: „Турете водомери и ще видите как водата ще дойде!”. С което, макар и без да назовава конкретни имена, призна, че има хора, които не жалят водата – през зимата да не замръзват чешмите, в топлото за поливане, през цялата година за поене на животните (публична тайна е, че в Горна Попишка няколко човека гледат по стотина и повече овце, без фермерската им дейност да е регламентирана). Като нямаш водомер и не плащаш водата – какво ти пука, че тече постоянно?!

КОНСТАТАЦИЯТА ЗА ВОДОМЕРИТЕ НЕ Е НОВА – наше проучване показа, че именно там е „ключът от бараката”. Преди години имало възможност общинското водно дружество („ВиК – Стенето” ЕООД) да поеме стопанисването на водопровода в Горна Попишка, но условието било всеки жител да си сложи водомер и да почне да си плаща водата. Тукашните обаче отказали да играят по правилата и водопроводът си останал безстопанствен, а пък проблемите се трупали.

ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ? Според хората от Горна Попишка изходът е един – Общината да им помогне. Нужна е и среща с общинското ръководство, на която да се потърси изход. Всички обаче са наясно, че нещата неизбежно опират до пари (за ремонт на водопровода, за узаконяване на каптажа и т.н.) и че без финансова подкрепа сами няма да се справят. Но са обнадеждени от факта, че в общинския проектобюджет за 2010 г., който предстои да се гласува на сесията на местния парламент на 11 февруари, са заложени 8000 лв. за водопроводна реконструкция в кв. „Попишка”. Попишчани очакват и отговор на жалбата си от миналата седмица, изпратена до кмета на община Троян, председателя на Общинския съвет и районния прокурор (извадки от жалбата публикуваме отделно).

Генадий Маринов       

*******

Жалба 
от собствениците на жилища и вилни имоти 
в кв. „Попишка”, гр. Троян

До: Кмета на община Троян, 
Председателя на Общинския съвет, 
Районния прокурор

Уважаеми господа,

Преди 30 години по решение на правителството бяха раздавани пустеещи земи на граждани, желаещи да ги обработват и облагородяват. Такива земи бяха раздадени и в кв. „Попишка”. В горната махала имотите бяха в Старата кория и Черковището, намиращи се една до друга. Напълно законно ние, новооземлените собственици (една част жители на квартала, другите от града) си построихме т. нар. сезонни постройки – малки вили, всичко 14 на брой.

През 1983 г. положихме по черния път, минаващ през местността, метални водопроводни тръби и се свързахме с местния водопровод. За да не бъдем обвинявани, че използваме вода за поливане през летния сезон, почти всички си направихме бетонни резервоари и метални цистерни за дъждовна вода. Независимо от това, вече 27 години сме обект на постоянни атаки от местните жители. Многократно чрез спирателния кран ни спират водата, често го повреждат и т.н., и винаги под предлог, че няма вода за тях; докато на 30 януари 2010 г. отрязаха водопроводната тръба и окончателно ни лишиха от вода.

Позволяваме си да ви занимаем с историята на въпросния водопровод. През 1934 г. жителите на Горна Попишка (без махала Митовска) прекарват водопровод с глинени тръби от местността Нейчов извор и изграждат резервоар от 15 куб. м. Поради многото аварии и течове този водопровод се оказва неудачен, затова през 1956 г. се взема решение със съгласието на Община Троян да се изгради нов водопровод от същия водоизточник, който да обслужва целия квартал (горната и долната махала). Всички тръби и материали са предоставени от Общината, а в изграждането му се включват всички жители. Построен е и нов резервоар от 25 куб. м в паралел със стария от 15 куб. м. Водопроводът обаче стига до училището, т.е. ползва се само от горната махала  (жителите на Долна Попишка си правят друг водопровод). Няколко души от днешните собственици на вили също са участвали в изграждането на новия водопровод.

През 1956 г. от водопровода са се ползвали около 150 жители плюс училището. Денонощният дебит през пролетта и лятото е около 14 куб. м, а през есента и зимата намалява до около 8-10 куб. м. В момента ежедневно този водопровод се използва от 25 човека, живеещи постоянно в Горна Попишка, и 6 души от вилната зона, включително една възрастна 85-годишна жена, младо семейство с две деца и художник, живеещ постоянно на вилата си. Собствениците на останалите вили много рядко си идват – главно през лятото; някои собственици починаха и близките им, живеещи извън Троян, посещават вилите едва няколко пъти годишно.

Считаме, че извършеното самоуправство с отрязване на водопроводната тръба, захранваща вилите и къщите ни, намиращи се в гореспоменатите местности, противоречи на законите в нашата страна. Ако действително е намалял дебитът на водата, може да се въведе режим на ползване, но не и да се действа по този драстичен начин.

Настояваме пред ръководството на община Троян да се направи събрание на всички ползватели на водата в Горна Попишка, да се избере комитет и да се определи годишна парична вноска. И разполагайки с нужните средства, този комитет да решава всички възникнали проблеми с водата. Преди това самоуправниците незабавно да възстановят водоподаването.

Надяваме се, че ще вземете под внимание нашата жалба. 

С уважение: /следват подписите на потърпевшите/

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

То в Попишка нищо няма - няма водопровод, канализация,няма асфалтиран път, че даже и зимата не ни чистят. За нас се сеща някой кандидат кмет, докато бъде избран. После ни забравят и така - до следващите избори. Затова хората се разправят сами, пишат жалби - естествено без отговор, защото кмета не иска да си разваля спокойствието.Тази зима що народ щеше да катастрофира - от заледения и непочистен път. И няма какво повече да се говори - този кмет да си отива, защото не мисли за хората в Троян!

Анонимен каза...

Въпрос,към местната власт:Кога ще ни обърнете внимание ? Девети ден сме без вода !

Анонимен каза...

Вие сте извън регулация, каква местна влас, каква вода. Да не би общината да ви е прекарала вода за да искате сега от нея да ви я пуска ? Знаете ли как се изкарва разрешение за строеж и при какви условия ?

Градски ли ? каза...

Попишки пичове, вземете се в ръце и слизайте в града. Ние долу изнемогваме та вие горе сте взели да ми ревете. Когато ВиК са искали преди години да оправят нещата, но при условие, че си плащате, защо сте се правили на ударени? Или вие горе се смятате за барони? Сега си сърбайе попарата. Аз ако имам право на глас, не бих ви помогнал, кафа от селски тарикати!!!

Анонимен каза...

Брей, много злобни коментатори, то в Троян освен злоба и завист друго не остана. До предпоследния - Попишка е в регулация, провери си в Общината, водопровода се води общинска собственост - провери при Банко Банков и да, вадили сме разрешения за строеж и знаем как става.Ако нашето нещастие ти носи някаква полза -да ти е хаир на простата душица! Последният пост пък е направо малоумен и като някой не знае какво се е случило и вярва на глупави клюки, сам си е виновен.
Хайде, със здраве и събирайте злъч за още плюене, че май се изчерпахте...

Анонимен каза...

За сетен път. На добър път !

Анонимен каза...

Ей, "Градски"...ти звучиш като някой селянин от края на миналия век. Кой ти иска помощ? Ако всичко зависи от такива като теб, горко на цялата община. Хората тръгнали да си оправят проблемите, тебе някой пита ли не нещо?

Анонимен каза...

Истината е, че в Попишка станаха много виладжиите, които на готово ползват водопровода, изкопан на ръка от местните хора преди години. Бях дете, когато цялата махала с лопати в ръце поемаше към определените парцели за изкопаване. На нас ни беше весело, тичахме по поляните, но родителите ни се скапваха от копане. Някои участъци бяха в гората, в камъните, в папратта. Не беше лесна работа, повярвайте ми.
После започнаха да никнат една след друга вилите и "маймунките" станаха много на вече затлачения водопровод. Водата в района е много варовита и почти 1/2 от тръбите са наслоени с него.
Това е, което аз знам. А че Общината трябва да помага, това е повече от ясно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |