В Общинския съвет: Припрян ход за спасяване на общинската Търговия

* ВКС отсъди, че РМД-то на Минко Минков притежава 51% от общинското дружество „Търговия – Троян” ЕАД, кметът и съветниците – не са съгласни * „Борецът” за гласност и пълна прозрачност на управленските решения Илиян Пеевски („Атака”) предложи сесията да е закрита за граждани и журналисти

НАЙ-СКОРОСТНО СВИКАНАТА СЕСИЯ на Общинския съвет в Троян за всичките 20 години на демократичния преход (поканите бяха разпратени в петък, 5 февруари, а сесията се състоя в понеделник, 8 февруари, от 12:00 ч.) започна необичайно. По предложение на представителя на „Атака” -  големия „радетел” за гласност и прозрачност при вземането на управленските решения инж. Илиян Пеевски, и след нарочна 5-минутна почивка за уточняване на партийните позиции единодушно бе гласувано сесията да бъде закрита за гости и журналисти (28 съветници бяха „за” и само един „против” – съветничката от ДСБ Мариела Шошкова – бел. Т21). Единствените допуснати до заседанието бяха шефът на общинското дружество „Търговия Троян” ЕАД Стефко Луканов, адвокатът Бисер Димов и началникът на отдел в дирекция „Планиране и инвестиционна политика” в общинската администрация Борис Бояджиев.

ЗА КАКВО БЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ СЕКРЕТНОСТ, която по наше мнение бе напълно безсмислена и единственият й ефект бе да създаде подозрения, че се върши нещо нечисто? Според проекта за решение по точка първа и единствена, внесена от кмета Минко Акимов, се предлагаше следното:

1. СЪВЕТЪТ НА ДИРЕКТОРИТЕ на общинското дружество „Търговия Троян” ЕАД, представляван от изпълнителния директор Стефко Луканов, да „отчужди възмездно” цялата недвижима собственост на дружеството, като с договор за продажба я прехвърли на друго общинско дружество – „Общински пазари” ЕООД, и уговори отлагане (с не повече от 5 години) и разсрочване (с не повече от 2 години) на плащането на цената;

2. ДА ОСВОБОДИ ОТ ОТГОВОРНОСТ за стопанската дейност на дружеството и за настоящото решение Съвета на директорите на „Търговия Троян” ЕАД;

3. ДА ОСВОБОДИ ОТ ДЛЪЖНОСТ члена на Съвета на директорите на „Търговия Троян” ЕАД Сашо Данков, който в края на м. август миналата година бе назначен за областен зам.-управител на област Ловеч (тук остава известно съмнение дали през тези няколко месеца, когато е съвместявал двата поста, г-н Данков не е бил в конфликт на интереси – бел. Т21); и да избере на негово място Борис Бояджиев.

КАКВО СЕ КРИЕШЕ ЗАД ТЕЗИ ТРИ ПУНКТА, които, както научихме, били гласувани с абсолютно мнозинство? Мотивите на вносителя са, че се изпълнява програмата за развитие на общинските търговски дружества, предвиждаща преобразуване (сливане) на две от тях - „Общински пазари” ЕООД и „Стоково тържище” ЕООД. В тази посока е и искането имуществото на „Търговия Троян” ЕАД  - дружество, „което изпълнява идентична с тяхната стопанска дейност”,  да се присъедини към активите на единния и окрупнен нов стопански субект.

СЪЩИНАТА НА СЛУЧВАЩОТО СЕ ОБАЧЕ Е ДРУГА – че десетилетната съдебна битка на Общината с работническо-мениджърското дружество (РМД) „Търговия – Троян 98” АД, създадено в края на 90-те години, и лично с управителя му и бивш шеф на някогашното единно общинско предприятие за търговия на дребно Минко Минков, влезе в нова фаза. По-точно – според г-н Минков Висшият касационен съд (ВКС) се е произнесъл в негова полза и е признал за редовно платежно средство компенсаторните бонове, с които РМД-то придобива 51% от капитала на „Търговия Троян” ЕАД. Или с други думи – собствеността на „Търговия Троян” ЕАД, т.е. 15 атрактивни търговски обекта в Троян и общината, преминава под контрола на Минко Минков и неговите хора. Новият директорски борд пък би могъл да търси отговорност от стария, което обяснява втория пункт от предложеното проекторешение.

СТАНОВИЩЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО и на общинските съветници е, че подобно развитие би било в тежък ущърб на интересите на община Троян и на жителите й, тъй като срещу въпросните 15 търговски обекта на практика ще се получат „хартийки” без стойност. И всъщност по един ловък начин шепа хора ще турят ръка върху нещо, което троянци са градили с десетилетия. Г-н Минков обаче сподели пред Т21, че именно протакането и отказът както на предишния кмет Дилян Енкин, така и на сегашния Минко Акимов да признаят правата на „Търговия – Троян 98” АД, са ощетили Троян и троянци, понеже е била блокирана възможността за реконструкция и възраждане на споменатите 15 обекта.

(Очаквайте скоро повече информация по темата плюс гледните точки на двете воюващи страни) 

27 коментара:

Анонимен каза...

5 имена.
Половината с.д ,а.к -глупаци.
Половината бандити-д.е и с.л,един малоумник и.п.

Анонимен каза...

Кой е а.к. и с.л.

Анонимен каза...

Наистина става интересно...Малко по малко престъпленията на Д.Е. ще започнат да излизат на яве.Дали обаче ще има някакви действия....

Анонимен каза...

Дали всички далавери ще излязат на яве? Всичко е в ръцете на Кмета. Ами само Д.Е. ли е? С Орешашкия панаир? Нима на С.С. ще му се размине? Айде, нали говорите за прозрачност. Хората искат справедливост и ако вие не я дадете, значи сте същите като тях.

Анонимен каза...

Този човек върна Троян в първи клас и никой не иска да инвестира тук.
Досега веднъж не чух някой да спомене името му,ама как ли да стане,като основната идея е да лапнем квото е хартисало от 12-годишното му управление.
Минчо,последвай примера на вожда Б.Б.-поискай сметка за предишните 12 години управление за да не станеш наистина за смях накрая!

Анонимен каза...

Абе, то хубаво се казва тука, ама дали кмета ги чете тези коментари. Редно е някой да го запознае какво мислят хората.

Анонимен каза...

Верно е, че Кмета трябва да ги прочете тези коментари и до кога ще бъде търпяно това мекере Стефко Луканов, което е съсипало вече 2 фирми /Обществено хранене и Троянските майстори/ и това е поредния му задколисен ход, съвместен с Д.Е.!!!! Не е ли вече време да ходи да си гледа пенсията, стига е интригантсвал!

Анонимен каза...

Мисля, че това е правилен ход от страна на кмета и Общинския съвет - да спасят имотите на "Търговия Троян" ЕАД, а по този начин и ще направят от Луканов капитан без кораб! Защото той си е протеже на Д. Енкин, който преди няколко години вместо да му избоде очите му изписа вежди като го направи управител на Търговията! А той на всичкото отгоре е и пенсионер а била растяла безработицата в Троян?????!!!

Анонимен каза...

И докога трябва да се гледат едни и същи лица във власта на Троян. Нови личности са нужни. Със сигурност ще са нахъсани за работа и за доказване. Съгласен съм, че Акимов трябва да чете това което се казва от хората. Г-н Маринов, предоставете коментарите от сайта да знае какво се мисли и коментира в нашия град.

Анонимен каза...

Скъпи съграждани,

Решението на ВКС е факт и не подлежи на обжалване! Провеждането на тази извънредна сесия е безмислено. "Търговия Троян" вече не е под ръководство на общината, а на частно дружество. Питайте важия велик вожд- юриста от Вашингтон- (както той сам се нарече)-Акимов, защо като е толкова велик загуби и това дело. Нека ви припомня, че по този начин загуби битката за панаира и за конкурса за малкия пазар. Да намесвате Енкин в тези работи е не само незаконосъобразно, но и смешно. Престанете да пишете глупостите си из всички форуми.

Анонимен каза...

Гадни комуняги !

Анонимен каза...

Народер ама този ,, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ ,, си е жив бандютяга. Евала ти правим, мишок! Кмете, Акимов, хвани се в ръце1

Анонимен каза...

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИНО...

Дилян Енкин(собственик на два(2) апартамента в София),наистина за 12 години върна Троян в първи клас.
Не са един и два случаите в които жителя от село Голяма Желязна си е искал в прав текст пари като комисион за даде ход на какъвто и да е инвеститорски интерес.Само че ние тук сме малумници и той винаги е защитавал тезата си казвайки че го прави за хората и за града.
Ако някой реши да се порови ще изкара на яве всичките му имотни придобивки и би го попитал как с кметска заплата ги купи?
Да споменавам ли за синчето му и инжинерните му проблясъци?
Как един не реши да попита-ама що ли,нали всиички са затънали в лайната!!!

Анонимен каза...

Направо публична тайна е че комисиона е поискана и от фирмата която щеше да строи хипермаркет в Троян.
В основата пак жителя от село Голяма Желязна,лошото че и сега веригата не ще да строи защо ли.

Анонимен каза...

Логично,щото определена група от местни "бизнесмени" дава едни пари на едни хора ,за да правят сечено на кандидат мераклиите да инвестират.
Същото се отнася и за липсата на бензиностанции от т.н. вериги бензиностанции.
А и след като веднъж са отрязани,да не би да са луди та да се натискат отново?
Така че малко мирясайте с подкрепата и защитата на чичо Дилян.Ясно е че си на далавера от него,щом така храбро браниш честта му....

Анонимен каза...

Дилиян Е.си е бандюга чиста проба селски тарикат номер 1,много е отмъкнал за 12годинки прав си горния...ама никой не му търси сметка защо ли...

Анонимен каза...

D.Enkin si e banduga ami sega6nite kakvi sa?Sa6tite......Minko Akimov gleda da opravi nego si semeistvoto si.No nikoi ne moje ni6to da napravi.Zatavame..........

Анонимен каза...

Е гарван гарвану око не вади...те нали са един дол дренки всичките...и тоя много ясно ще гледа да лапне квото може докато е на власт...
енкин,акимов,пеевски,тоя оня всиките са един дол дренки...

Анонимен каза...

Kмете, вземи се в ръце защото ставаш за смях. Виж какво прави твоят вожд. Сабири малко точки, не забравяй, че избори идват.

Анонимен каза...

за съжаление призивите за справедливо решение на различни проблеми в троян няма как да бъдат чути. не само кмета Акимов, но по голяма част от общинските съветници не са там за "оправят" града ни. уви при това първосигнално гласуване пак в общинската власт влязоха хора в главите на които няма и една едничка мисъл за обществения интерес.. ние тук ще си приказваме, те ще през това време ще си попълват банковите сметки. така както правеше и енкин, такива ги вършат и сегашните власт имащи .. и най голямата гавра на тази съсипия на града е, че това се случва под погледа на Левски/портрета в кметския кабинет/..

Анонимен каза...

Не съм много съгласен с това, но, че Акимов трябва да се поразмърда и да покаже, че не е като предишния е крайно време. За какво ги чака още тези? Да погледа малко новините. Е, стига с тази ,, МЕКА МАРА ,,!

Анонимен каза...

ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ОПИСАНИТЕ В СТАТИЯТА ЛИЦА,НО ИМА НЕЩО КОЕТО ГИ ОБЕДИНЯВА-САШО ДАНКОВ/КОВРОВЕЦА/ МИНКО АКИМОВ,ИЛИАН ПЕЕВСКИ/ПАПАЯ/,СТЕФКО ЛУКАНОВ,МИНКО МИНКОВ,ДИЛЯН ЕНКИН-ВСИЧКИ КЪРМЕНИ И ОБЛАГОДЕТЕЛСВАНИ ОТ БКП.

Анонимен каза...

Енкин и Акимов отдавна играят комбина. Енкин е зам-кмета по ТСУ. Забравете, че Акимов ще потърси сметка за далаверите на Енкин, или пък че БСП е опозиция. Ако БСП беше опозиция, щеше да попита какво прави Сашо Данков в борда на директорите на Търговията, като е държавен служител. Ако не вярвате, вървете на някоя сесийка и ще видите дали изобщо има опозиция. Само един човек със съмнително психично здраве се изказва 5 часа, а другите мижитурки го слушат и мълчат и никой не мисли за какво се говори в сесията, а как да изтърпи лудия.

МИНКО АКИМОВ каза...

Уважаеми съграждани,
Пиша Ви, относно анонимните мнения на гражданите в сайта на в-к Троян 21, по повод статията „В Общинския съвет: Припрян ход за спасяване на общинската търговия”.
На първо място искам да Ви кажа, че всички Ваши мнения стигат до мен и аз се запознавам с тях подробно и детайлно. Държа да отбележа, че общината е отворена за отговори по всички Ваши въпроси, които Ви интересуват и има пълна прозрачност в работата на общинската администрация. Не се е случвало досега да не сме отговорили на жалби, молби или питане от граждани.
Искам да направя някой уточнения, относно някой важни за Община Троян обекти, за които Вие пишете, че общинската администрация нехае.
1. За Орешашкия панаир: Битката за Панаира – Орешак беше предварително загубена- и това от действия и бездействия на много органи. Това, че успяхме да сключим с Панаира договор за 35 години безвъзмездно ползване, считаме за успех.
МИНКО АКИМОВ
Кмет на Община Троян

МИНКО АКИМОВ каза...

2. По въпроса за „Търговия – Троян” – Съдебната сага там е от 1999 г.- вече 12 години. Правя всичко възможно, за да запазим собствеността на общината. И не е вярно, че „Решението на ВКС е факт и не подлежи на обжалване” – все още няма влязло в сила решение.
В най – скоро време ще бъдат преструктурирани част от търговските дружества.
МИНКО АКИМОВ
Кмет на Община Троян

Анонимен каза...

Съгласен съм с кмета и го подкрепям. Но ПАНАИРА ОРЕРШАРШКИ бастилилията ЕНКИН е кмете... На Стоенчо мамин. ще му позволиш ли да се подиграва с тев?

Анонимен каза...

Господин Кмете, на множеството молби за помощ на живеещите в Попишка относно липсата на вода, първата от които е от януари 2009, до ден днешен не сте отговорили и с нищо не сте съдействали да се реши нашия воден проблем. Вече 2 месеца сме без вода, което си е бедствено положение, а никой не ни е помогнал и с една трохичка!
Хубаво е да си приписвате заслуги, но нека да бъдат реални.
Следващата ни стъпка е да се обърнем на по-високо ниво. А вие просто си изгубихте избиратели!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |