ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Водният проблем в Попишка ескалира

* Иван Христов: „Ако не се направи нещо, ще се стигне до сблъсъци”

ПРОБЛЕМЪТ С ВОДАТА в горната част на троянския кв. „Попишка” (махала Горна Попишка), за който писахме в новогодишния си брой, ескалира. В неделя (10 януари) отново умишлено е била прекъсната тръбата, снабдяваща с живителната течност част от жителите на Горна Попишка, към двадесетина души; прекъсването е извършено на същото място – при обществената чешма на малкото площадче, на което преди години местните закачиха табела „Площад „Забравени от власт и Бог”. 

ПРИПОМНЯМЕ – водопроводът, който не е част от общинската водопроводна мрежа, е разнебитен до краен предел и водата не стига за всички. Отделно – няколко човека гледат стада с овце и ги поят от чешмите. Разбрахме, че има и още един проблем – някои от махленците смятат, че водопроводът е техен и останалите, ако искат вода, трябва да си търсят други начини (да бият сонди, да копаят герани или да си изградят свой водопровод).


„ТОВА СИ Е ЧИСТО САМОУПРАВСТВО и никой няма право да действа по такъв начин. Този водопровод сме го правили всички – ние и нашите бащи, и трябва да се ползва от всички. Ако не се направи нещо, ще се стигне до сблъсъци”, коментира пред Т21 в понеделник (11 януари) зам.-шефът на Националния исторически музей (НИМ) и наш земляк ст. н. с. д-р Иван Христов, който има вила в Горна Попишка и е потърпевш от честите спирания на водата. Г-н Христов  ни сподели, че е говорил с началника на РУ на МВР – Троян главен инспектор Петър Яшев и той го уверил, че ще се вземат всички мерки, за да се прекратят самоуправствата. Попишчани очакват реакция и от страна на общинското ръководство, като се надяват на помощ от страна на Общината за решаване на проблема. 

ОТ НАШИ ИЗТОЧНИЦИ пък научихме, че водният проблем на Горна Попишка има стара история и в някаква степен местните сами са си виновни. Преди години имало възможност Общината (чрез общинското водно дружество) да поеме стопанисването на водопровода, но условието било попишчани да си сложат водомери и да почнат да плащат употребените количества вода. Те обаче отказали.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Значи какво излиза в един момент от прочетеното в края на статията? Че ние долу в града можем да си плащаме водата и да бъдем изрядни потребители, а горе в махала Попишка в 21 век да си токат водица и да не дават една стотинка? Че по същата логика пък ние да спрем да си плащаме тока, отказваме и почваме да си го ползваме както си сметмен ние за редно. За това има институции, които да защитават нашите интереси и да служат за благото. Без такива институции проблемите са видни.

Анонимен каза...

Точно така излиза, когато ВиК си положат тяхни тръби със собствен каптаж на техен имот, който желае да има вода ще има и водомер. Остава да искате и от ЧЕЗ да ми сложат електромер понеже съм със слънчеви батерии на къщата. Същото важи и за зам.-шефът на Националния иска да има вода от чужди каптажи. Като си направи и като си положи здрави тръби а не както сега изгнили и да се изпразва каптажа заради неговете загуби вода ще има за всички въпреки,че той иска не само да има безплатна вода ама и да му сменим спуканите тръби все едно сме му длъжни. Като си подмни водопреносната мрежа със здррава проблема е решен водата сме я направили да има за всички и проблема не са нито пуснатите чешми за да не мързне водата през зимата, нито овцете, както някой приказват. Да не споменаваме ,че и господина Состра си има и отделен каптаж но явно водата там не му е вкусна и сега се прави на интересен.

Анонимен каза...

Пак аз от първия пост. Искам само да ви попитам още веднъж. Според вас нормално ли е в 21 век, някой да си копне и да си добива вода безплатно? Вие не разбирате ли, че водата е едно голямо богатство и разхищението от своя страна води до изчерпването й? Ако не можете да разберете логиката ми, ще помогна още малко. Нали се досещате какво ще стане ако в България водата бъде навсякъде безплатна? Примерно домакинство, което сега си плаща за вода има да кажем 5-6 кубика месечно, когато тя стане безплатна този диапазон от кубици ще скочи поне еднократно. Същото се отнася и за живущите в кв. Попшка, за мен всичко е ясно, трябва да се спре това токане безплатно на вода. Това е нехоманно! Аз пестя всяка капка вода, защото ми е жал да се хаби напразно. Ползвам нови технологии за по рационално използване на водата. А вие горе нощем си оставяте кранчетата да си тече водата, че да не замръзва? ама в кой век живеете бе хора? ВИК трябва незабавно заедно с общината според мен да се качи в този квартал на троян. Да се спре добива на тази вода, да се изгради горе нужната структура за вода. Да се закопаят надълбоко тръбите и да не замръзва водата. Акъла ми не го побира как е възможна нормален човек да остави по цели нощи, вероятно и дни водата да си тече, щото разбираш ли ще замръзне. На тази планета няма да живее само нашето поколение, мислете и за останалите бъдещи поколения след нас! За мен това не е скандал, това е парадокс!

Анонимен каза...

Ами нали и аз това искам: В и К- то да изгради водопроводна и канализационна мрежа в Попишка, да си сложа водомер и да си плащам всеки месец водата. Ще имам чиста вода , независимо дали вали или е суша, ще спра да пълня туби от извори, за да пием вкъщи вода и за да готвя. т.е. ще ми гарантират качеството на водата, която ползвам. Въпросът е защо ВиК- то не иска да изгради водния цикъл на квартал на гр. Троян? Да ми се оправдават с някакъв документ от преди 20-30 г. е несериозно.
Ако може да помечтая искам също Общината да си свърши работата и да хване нарушителите, които превърнаха пътя към Попешка в сметище; искам да се преместят пишман фермерите, които гледам добитък в разрез с всякакви хигиенни норми; искам като ремонтираме люлките на квартала да не отключваме разрушителните наклонности на мало и голямо; искам ...

Анонимен каза...

Да изясня нещо - водата е изключително държавна собственост и единственото, което искат хората там е местното ВиК дружество, заедно с Общината, да изгради водопроводна и канализационна мрежа. Затова е спора. Никой няма документ за собственосх върху каптажа и никой не може да претендира кой е включен и кой не е. Като Общината издава документи за урегулиране на парцели, това означа с прекарани комуникации до границите им - канал и вода. Хайде най-накрая всеки да си свърши работата, ние да си плащаме водата и да сме пълноправни граждани на Троян.
Всякакви други просташки коментари просто са смешни и непрофесионални!

Анонимен каза...

За да ви прекарат вода трябва да сте в регулация а щом живеете в гората ще пиете вода от кладенче или ако си направите каптаж. Относто този който си мисли че си плаща водата се лъже, той си плаща това,че са му прекарали вода и подържат системата. И за някои от непросветените по горе да оточня, че дебита в попишка е огромен и проблема е в това,че има пробив, което се доказа. Понеже водоприностната мрежа е часна, потребителите им трябва да си я поправят. Който не помага или не взима участие в тази деиност защо да използва труда на другите ? И това не е квартал на Троян това са места извън регулация ! Някой от тях водиики се на улица, както и площад няма.. просто табелката показваики ,че това е улица е боядисана.

Анонимен каза...

Да бе някой си оставил водата да не замръзне и какво ? Той го прави от от 40 -80 години сигорно или повече и вода е имало и сега има. НО сега се спукала трабата на някой си и реве ,че няма вода. И някой му я спира. Ами да си поправи водопреносната мрежа. На село е така ! То в града си оправям дупките по пътя пред нас камо ли някъде извън регулация.

Анонимен каза...

Пприятелю не се лъжа, че си плащам водата, аз просто я плащам. Защото ти едва ли някога си ходил да я плащаш, но на голям разбирач се правиш! Плащаш за кубици вода, а не за метри тръба! Колкото до кв. Попишка, струва ми се много от постовете тук са на хора от този квартал. И понеже се вижда, че сте големи разбирачи, на добър път!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |