45 получават работа по програмите за временна заетост

 * Само 5 души в община Троян са ангажирани по националната програма „От социални помощи към заетост” * Бюрото по труда ще дава препоръки за включване в регионалната програма,  кметовете определят назначенията по селата

ДВА ПРОЕКТА ЗА ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ на безработни лица ще се реализират в община Троян през новата 2010 г. По националната програма „От социални помощи към заетост” работа ще получат 5 човека, като ангажиментът е за половин година на 6-часов работен ден, научихме от PR-ката на Общината Маргарита Генкова. Проектът бе подготвен от общинската администрация, а предвидените дейности са: поддържане на сгради общинска собственост, ремонтни дейности на стадион  “Чавдар”, социоконсултантски услуги. В предишни години ангажираните по програмата „От социални помощи към заетост” в община Троян бяха доста повече, но трябва да се има предвид, че тази програма бе редуцирана в национален мащаб. А на среща в Троян в средата на м. септември миналата година сам социалният министър Тотю Младенов изрази резервите си към нейната ефективност.

В ОБНОВЕНАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ на програмата за 2010 г. пък е записано, че тя ще бъде насочена основно към две групи „безработни и неактивни лица, получаващи социални помощи”: такива, които се издържат от социални помощи и за тях социалното подпомагане е станало начин на живот; и такива, които работят в сивата икономика без договори и имат някакви доходи, но същевременно поддържат редовна регистрация в Бюрото по труда и получават социални помощи. Два други троянски проекта, кандидатстващи по тази програма – на сдружението „Колегиум на директорите в образованието в община Троян” и на Болницата за белодробни болести (СБАЛББ) – Троян, не бяха одобрени.

ОБЩО ЗА ЛОВЕШКА ОБЛАСТ ПРЕДВИДЕНИТЕ СРЕДСТВА по националната програма „От социални помощи към заетост” са 174 276 лв., одобрените проекти са 15, а общият брой на работните места - 183 (от тях 140 са за лица на социално подпомагане). Становището на областната Комисия по заетостта, председателствана от областния зам.-управител Пламен Огнянов, е, че с оглед на ограничените средства е необходимо общините и останалите кандидатстващи организации да насочат вниманието си към други програми – най-вече към оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

ВТОРИЯТ ПРОЕКТ, по който ще бъде осигурена работа на 40 безработни в община Троян, е по регионалната програма за заетост, стартираща от м. март. Програмата включва дейности по поддръжката на четвъртокласната пътна мрежа и естетизирането на паркове и градини и е насочена към лица, съкратени заради икономическата криза и към безработни на над 50 години. Ангажираността ще е за 7 месеца, като препоръки за включване в програмата ще се дават от Бюрото по труда в Троян. На 18 и 19 февруари комисия ще подбере 19 човека за назначаване на работа в града. Останалите 21 работни места ще бъдат разпределени в останалите селища на общината, като думата кой да бъде назначен ще имат кметовете/кметските наместници на съответното населено място.

Т21

***** 
Взето назаем

Дълга метла и за програма “Метла”

Торби пари от джоба на данъкоплатците е изсипала държавата да плаща на безработни, че да минат за работни. Заблудата върви от години, носи впечатляващото име “Програма от социални помощи към осигуряване на заетост”. Народът обаче бързо я прекръсти на програма “Метла”. По нея разни хора размахват метли и се подпират на лопати, за което получават по една минимална заплата на месец. Такъв е идеалният случай. А най-ползваният е - един метач записва останалите, че са дошли на работа. И всички духват по свои задачи. Най-често да изкарат “на черно” още една заплата. Тъй и безработните доволни, и държавата отчита, че безработицата й не расте. Съзрял трика, новият социален министър вече вдигна мерника на програма “Метла” и като нищо ще я измете. Само че метла трябва да мине из всички кьошета на ведомството му, за да лъснат още дупки, откъдето изтичат бадева пари.

Соня Гълабарова
в. „Труд”, 2009 г.

1 Коментара:

Анонимен каза...

хранете циганите

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |