Бистриха водните проблеми на Горна Попишка, но без кмета

* Бойко Пъдарски: „Частно поддържане на водопровода, слагане на водомери и плащане на потребените количества вода – така аз виждам решението” * Препоръчват създаване на Граждански комитет по формулата „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се” 
* Христо Христов: Проблемът не е в липсата на вода, а в липсата на човещина

МАЛКО ПРЕДИ КОЛЕДА 2009 Г. за първи път писахме за водния проблем в горната част на кв. „Попишка” (Горна Попишка). Тогава някой бе откачил тръбата – после разбрахме, че подобни неща са ставали и преди, - отвеждаща водата от локалния водопровод към десетина къщи и вили. Причината – жителите на най-горната част на Горна Попишка, повечето местни, смятаха, че „виладжиите” им изпиват водата; водата от „техния” си водопровод, строен преди доста години с местни сили. Т.нар. „виладжии”, някои от които също са местни хора, пък виниха за безводието горненци и се обосноваваха с факти: няколко човека от местните гледат по около 200 овце и ги поят от чешмите; някои хора, тъй като нямат водомери и не плащат вода, държат чешмите отворени през зимата, за да не замръзват; и т.н. Напрежението бе голямо, но след свързването на разкачената тръба нещата поутихнаха. За да изригнат с нова и по-голяма сила в началото на годината, когато въпросната тръба бе не просто откачена, а направо срязана и затапена. А по ирония на съдбата грозните сцени се разиграваха на малкото площадче, на което преди години попишчани съвсем не на майтап поставиха табела „Площад „Забравени от власт и Бог”, която си стои и до днес.

СЛЕД СРЯЗВАНЕТО НА ТРЪБАТА се стигна почти до сблъсъци между враждуващите групи, викана бе и полиция, със случая бе занимаван и лично полицейският началник гл. инспектор Петър Яшев, сезирана бе и прокуратурата; а пък към кмета Минко Акимов заваляха писмени жалби. Резултатът – почти нулев. От полицията не разкриха кой е срязал тръбата, въпреки че това си е самоуправство и е наказуемо. Прокуратурата отказа да образува проверка. А от Общината не обещават (почти) нищо, опирайки се на факта, че локалният водопровод в Горна Попишка не е общинска собственост и не е част от общинската водопроводна мрежа. От общинското водно дружество „ВиК – Стенето” ЕООД също не се ангажираха с нищо, понеже в предишни години попишчани направили събрание и сами се отказали от услугите на дружеството, което дотогава стопанисвало споменатия водопровод.

МЕЖДУВРЕМЕННО ТРЪБАТА КЪМ „ВИЛАДЖИИТЕ” (сред които бе и 85-годишната баба Пена и младо семейство с две малки деца) продължаваше да стои срязана и затапена. И вече над два месеца и половина някои от жителите на миниатюрното, но много живописно троянско кварталче са „на сухо”. А напрежението продължава да ескалира. Всичко това доведе до срещата на попишчани с представители на общинската администрация, състояла се миналия вторник (30 март) в салона на някогашното попишчанско училище.

*****

„ЧАСТНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ВОДОПРОВОДА, слагане на водомери и плащане на потребените количества вода – така аз виждам решението на проблема”. Това заяви секретарят на Общината Бойко Пъдарски, който заедно с още двама представители на общинската администрация – инж. Милена Петкова, главен експерт „ВиК”, и ръководителката на Общинския информационен център Йонка Врачанска, участва в срещата с жителите на кв. „Попишка”. Дългоочакваната среща бе предизвикана от попишчани заради водните неволи на жителите на най-горната част на кварталчето (Горна Попишка), някои от които нямаха вода вече трети месец (?!). Местните очакваха на тази среща да дойде също кметът на общината Минко Акимов и отсъствието му разочарова, но въпреки това разговорът се получи. И въпреки някои крайни изказвания и твърде острия на моменти тон конструктивност не липсваше; и като че ли се направи крачка напред. На срещата присъства и шефът на общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев, както и инспектор Моев от Районното управление на МВР – Троян.

Г-Н ПЪДАРСКИ ДООБЯСНИ, че водопроводът в Горна Попишка не е общински, строен е от местните хора по частен път и Общината и общинският воден оператор „ВиК – Стенето” ЕООД нямат ангажименти към него в настоящия момент. Което не означава, че Общината няма да помага, но основната работа трябва да я свършат местните хора (потърпевшите); те трябва да се организират, с общи усилия да подменят амортизираните тръби и да сформират свое гражданска структура (граждански комитет), която да контролира монтирането на водомери във всяка къща и след това да събира такса според потреблението; секретарят се ангажира Общината да окаже консултантска и организационна помощ при създаването на такава гражданска структура (но тук се чу реплика, че идеята граждански комитет да събира такса е обречена, а и законово не е уредена).

СЕКРЕТАРЯТ ОБАЧЕ ПОДЧЕРТА, че Общината ще стартира процедурата за узаконяване на водоизточника и получаване на разрешително за водопровода, който сега не отговаря на никакви нормативни изисквания (за стартирането на процедурата в тазгодишния общински бюджет са заделени 8000 лв.). Но процесът ще е твърде продължителен, тъй като ще се наложи отчуждаване на имоти по трасето, ще има обжалвания и т.н. „Искам да съм откровен – в близките 10-тина години водопроводът в Горна Попишка едва ли ще получи разрешително за експлоатация”, заяви г-н Пъдарски. Колежката му инж. Петкова го подкрепи с пример за узаконяването на водопровода „Жална”, където вече 5 години текат съдебни дела, свързани с отчуждаването на имоти. Г-н Пъдарски изрази и ясното становище на общинската управа, че срязаната тръба трябва да се възстанови и че подобни деяния са неприемливи.

КАКВО ОЩЕ СЕ ЧУ НА „ВОДНОТО” СЪБРАНИЕ в кв. „Попишка”? Един от най-ангажираните и най-запознати с проблема – местният жител Георги Цонковски, който не живее в безводния „сектор”, но е твърд противник някой насилствено да бъде лишаван от вода, припомни историята на изграждането на водопровода в Горна Попишка и участието на цялото население. И бе категоричен – в Горна Попишка има достатъчно вода (дебитът е 14 куб. м в денонощие, което е предостатъчно за 15 семейства) и проблемът е другаде; казаното бе подкрепено с аргумента, че в Долна Попишка, където дебитът на тамошния водопровод е няколко пъти по-малък, водата стига за много повече жители. Г-н Цонковски призова да се спрат самоуправствата и тръбата към „виладжиите” незабавно да бъде свързана. Подкрепи го млада жена, която заяви, че „нито един човек от Попишка не трябва да остане без вода”; но тя подчерта, че трябва да се търси „цялостно кардинално решение” и апелира Общината максимално да ускори процедурата по узаконяване на споменатия водопровод. Мъж на средна възраст също говори за нуждата от кардинално решение, тъй като водопроводът в Горна Попишка е надупчен като решето, всмуква мръсотия и е опасен – „не знаете какви неща има в тръбите, може да пламне епидемия”; бил и неохраняем, което повишавало опасността.

„ВОДА ТРЯБВА ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ, защото по закон всички граждани имат равни права”, заяви директорката на фармацевтичния завод „Балканфарма – Троян” Валя Букарева, която също има имот в Горна Попишка. Г-жа Букарева бе категорична и в друго – че всеки трябва да си сложи водомер и да си плаща водата. Тя зададе въпроса как са издавани строителни разрешения в района, като няма водоснабдяване; и подсказа, че за решаване на проблема би могло да се търси финансиране по европейските програми.

ХРИСТО ХРИСТОВ ПЪК ЗАЯВИ, че няколкото къщи и вили, които сега са „отрязани” от водата, могат да бъдат водоснабдени без проблем. И вината за случващото не е в липсата на вода, а в липсата на човещина.

НА КОРЕННО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ бяха обаче някои представители на т.нар. „местни” от Горна Попишка. Елка Камачарова бе повече от категорична, че водата е намаляла драстично и локалният водопровод не може да снабдява дори постоянно живеещите в най-горната част, камо ли „виладжиите”. Г-жа Камачарова изрази ясно становище, че прекъснатата тръба не бива да се свързва отново. Имаше и други мнения в тази посока – че водата е много малко и „връзването” на вилите ще доведе до безводие за цялата Горна Попишка.

„СЛОЖЕТЕ СИ ВОДОМЕРИ и проблемът ще се разреши”, бе пък препоръката на инсп. Моев. Шефът на „ВиК – Стенето” инж. Тонимир Гечев също подчерта, че монтирането на водомери е задължителна стъпка. Водният шеф обаче изненада присъстващите с твърдението, че до 2013 г. Общината, респективно общинското водно дружество, няма как да се ангажира с реконструкцията на водопровода в Горна Попишка, тъй като дотогава, според разпорежданията на ЕС, приоритетни ще са ВиК-реконструкциите в селища с над 10 хил. жители. Но г-н Гечев бе репликиран, че Попишка, в това число и Горна Попишка, са пълноправна част от град Троян, който е с население от 25 хил. жители.

КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА ОТ СРЕЩАТА НА 30 МАРТ? Общината обеща, че ще стартира процедурата за узаконяване на водопровода в Горна Попишка, но очакванията са процедурата да се проточи доста години. Становището на общинското ръководство по „горещия въпрос” с прекъсването на водопровода към вилите в Горна Попишка е ясен – срязаната тръба трябва да се свърже отново. Мнението на различните институции (Община, „ВиК – Стенето” ЕООД, полиция) е, че важна крачка към решаването на проблема с водоснабдяването в Горна Попишка е монтирането на водомери във всеки дом и заплащане на потребените количества вода. На този етап с водопроводните работи в Горна Попишка нещата са малко като в крилата реплика на великия комбинатор Остап Бендер – „Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”; и препоръката на Общината е да се създаде местен Граждански комитет, като общинската управа се ангажира да му оказва подкрепа.

Генадий Маринов 

П.П. Неизяснен обаче остава въпросът чия собственост е локалният водопровод в Горна Попишка - на Общината, частна собственост (на местните жители), ничий? А отговорът му би подсказал решението на проблема.

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Не знам защо Кмета беше изпратил своите статисти.Ако всички в Общината са като тях - Боже упази.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |