Парламентарна защита за баба Пена от троянския кв. „Попишка”

* Попишчани се оплакаха и на Народното събрание за безводието си
* От кабинета на Цецка Цачева разпоредиха „проверка на случая и възможностите за спешно решаване на поставения проблем”

БАБА ПЕНА ОТ ТРОЯНСКИЯ КВАРТАЛ „Попишка” (по-точно от най-горната му част, която за удобство ще наричаме Горна Попишка) вече е известна и в Парламента на Република България. Няма шега – 87-годишната симпатична и обичана от жителите на Горна Попишка старица е сред най-потърпевшите от тамошните междуособици за водата и често остава на… сухо. И ако не са милостивите комшии, възрастната жена, която живее сама и е трудно подвижна, а на тази възраст и болежките й не са малко, буквално може да си отиде от… жажда?! В 21. век, в квартал на един минаващ за европейски град в една държава, членка на Европейския съюз?!

„НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ, спират водата постоянно. Когато вали дълго, горе-долу е добре, но иначе става страшно, няма вода с месеци”, разплакана ни разказа самата баба Пена неотдавна. Но баба Пена не е сама във водните неволи – наскоро младо семейство с две малки деца заряза къщата си в Горна Попишка и се изсели заради постоянната липса на вода. На метри над къщата на старицата пък живее друго младо семейство, което чака дете, и още едно - с тримесечна дъщеричка, като не е изключено, ако ситуацията не се промени, и те да се изнесат. Общо 12 са къщите и вилите, засегнати най-сериозно, а за 30-тината им обитатели най-важният въпрос е „Днес ще имаме ли вода?”.

В КРАЯ НА М. АВГУСТ В Т21 ПУБЛИКУВАХМЕ открито писмо и подписка по казуса с баба Пена от жителите на кв. „Попишка”. Адресатът бе общинската администрация, а това бе поредният вопъл на попишчани към местните власти. Преди бяха писали множество изложения и жалби до кмета Минко Акимов, полицията, прокуратурата, съда. Направено бе и нарочно общо събрание по водния проблем на Горна Попишка. Резултатът - никакъв. По-точно – поставената преди доста години на малкото площадче в най-горната част на Горна Попишка табела с надпис „Забравени от власт и Бог” продължаваше да виси с все по-страшна сила. А баба Пена и „колегите” й безводници постепенно се превръщаха в символ на местното управленско безсилие и безхаберие.

НЕКА БЪДЕМ ТОЧНИ – все пак нещо се правеше. След поредната жалба, със своя заповед от 11 август 2011 г., кметът Акимов нарежда на управителя на общинското водно дружество „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев да възстанови прекъснатия водопровод към т. нар. вилна зона в Горна Попишка (12-те къщи и вили, за които стана дума). За наблюдател по изпълнението на заповедта е посочена инж. Милена Петкова от общинската администрация; резултат, разбира се, няма. А любопитното е друго – кметската намеса (виж факсимилето на заповедта) е предизвикана от… администрацията на Министерския съвет на Р България, откъдето реагирали на изпратена до тях жалба от жители на троянския кв. „Попишка” и наредили на местната управа да се вземат спешни мерки и водоподаването към вилната зона да бъде възстановено.

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ НА РЕАКЦИЯТА на Народното събрание (НС), върховния орган на държавната власт в Р България, по казуса „Баба Пена”. Сред като подписката и откритото писмо, за които стана дума, са изпратени и до председателката на НС Цецка Цачева, оттам разпоредили на управителя на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Гечев да извърши „проверка на случая и възможностите за спешно решаване на поставения проблем”, а за предприетите мерки да се уведоми кабинетът на Председателя на НС. Парламентарният ултиматум, носещ датата 2 ноември 2011 г., е подписан от Евгения Илиева, началник на кабинета на Председателя на НС. След този ангажимент от възможно най-високото място в държавата местните хора очакват решение. Но са наясно, че за да се случи всичко това, се изисква и сериозната намеса на новия троянски градоначалник Донка Михайлова.

НАКРАЯ НЕКА НАКРАТКО ДА ПРИПОМНИМ водната одисея на (горно)попишчани, въпреки че сме я описвали на страниците на Т21 неведнъж. В кв. „Попишка” и по-конкретно в Горна Попишка от години имат проблеми с водоснабдяването. Това е и причина, макар не единствената, местните да закачат на малкото си площадче споменатата табела „Забравени от власт и Бог”. В Горна Попишка имат водопровод, правен преди десетилетия на граждански начала, но тръбите и останалото от него е пределно амортизирано и водата все не стига. Напрежението пък ескалира, тъй като група кореняци горненци (някои от тях развиват животновъдна дейност и поят добичетата си от чешмите) са нарочили шепата собственици на вили в района и комшиите им (споменатите 12 къщи), че им „пият” водата; резултатът – рязане на тръби, насилствено прекъсване на водоподаването, кавги, множество жалби, полиция и т.н. Драстична бе ситуацията в края на м. декември 2009 г. и началото на м. януари 2010 г., когато водопроводът към „виладжиите” бе срязан и затапен и само намесата на полицията предотврати граждански сблъсъци; потърпевшите пък изкараха Коледа, Нова година и януарските празници в безводие.

СПОМЕНАХМЕ ВЕЧЕ за проведеното общо събрание, то бе през м. април 2010 г., на което уж се набелязаха някакви мерки (тогава попишчани очакваха да чуят мнението на кмета, той обаче така и не се появи). Практическият резултат в крайна сметка бе нулев, но стана ясно едно – че генералното решение локалният водопровод да се поеме за стопанисване и управление от Общината (чрез „ВиК – Стенето” ЕООД) на този етап е неосъществимо. Мнозина от потърпевшите и досега са склонни да хвърлят вината върху инж. Гечев, но неговото становище е пределно ясно и заслужава внимание – този локален и, както се оказва, неотговарящ на никакви нормативни изисквания водопровод не е отговорност на „ВиК – Стенето” ЕООД и едва след узаконяването му, което ще отнеме доста време и средства, може да се поеме за стопанисване от общинското дружество. Дотогава не само е неоправдано, но е и неправомерно дружеството да инвестира в него.

КАЗАНО С ДВЕ ДУМИ – въпросът трябва да се реши на по-високо ниво, от местната управа (кмет и Общински съвет). А решение има, макар и временно, преди онова генералното, за което трябват многото пари и време. Това е. Попишчани чакат. Баба Пена също. А табелата „Забравени от власт и Бог” си стои.

Генадий Маринов

Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Сега вече ша опънат ушите /цицките/ на Станка Лалева.

Анонимен каза...

Някак си изведнъж изчезна от обективите тази тъй култова личност.Стано, де си ма?

Анонимен каза...

Де са и очите.

Анонимен каза...

Някой ще се сети ли за поне един нормален човек който да живее в Попишка.Моля евентуално да му напишете името.

Анонимен каза...

Георги Цонковски, баба Пена Иванова, доц. Иван Христов, Валя Букарева, полк. Дочо Николов, Милко Дачев и тъй нататък

Анонимен каза...

Някой ще се сети ли за поне един нормален човек който да живее в Трапето?

Анонимен каза...

5-ти-иди на лекар /уши,нос,гърло.
Залпът на Аврора още шуми в ушите ти.
Бетониран комунист.

Анонимен каза...

Е там нормални явно няма, след като толкова здраво гласуваха за дядо Трибестан, ама пък си имат вода и "кмет" санитарка...

Анонимен каза...

Как може да слагате паразита В.Б. наред с тези достойни хора???

Анонимен каза...

Освен теб,друг паразит няма.Нещо повече, ти си гнусна свинска тения, и като такъв ще изгниеш...

Анонимен каза...

2-ри,одеве към 11 и 30 часа беше в болницата и мяташе дебелите си бълдъри,вече май и на работа не им се ходи,тя нали благодарение на народа си натделя на масрафа та зашо им е да ходи в София,нейната заплатка си върви и без да си е на работното място.

Анонимен каза...

Мога да Ви разкажа за много добри, честни и работливи хора от м.Попешка. Но те са вече в небитието. Гледат ни от високо и немогат да повярват.Не могат да повярват, че сме я докарали до това положение. Някой да се сети за един човек, който организира, издейства тръбите и много други неща, за да се прекара вода на махалата? След това събираше хора, работеха заедно и задружно, за да живеем по–нормално ,имайки едно благо–водата в къщи. Свършваше смяната, и отиваше на изкопите. Продължаваха там още, една смяна. Бяха години, когато не чакаха на готово. Спомняте си приказката за НЕВОЛЯТА. Сега никой не работи хей така, за доброто на всички. Сега вече не си помагаме, нямаме милост към никой–нито към хора, нито към животни, нито дори към децата. Всичко досега построено е оставено на доизживяване. Бедна ни е държавата, за да чакаме от нея, ала не искаме и да работим, дори за собствено добро. Да попитам, когато се строяха вилите, никой ли не му дойдена ум, че ще е необходима вода, повече вода. Така сме ние, впрягаме винаги каруцата пред коня, и след това му берем гайлето. Ако има някой останал жив ,нека разкаже как се работеше преди доста години, когато държавата също така не е имала достатъчно средства, ала е имало находчиви, работливи, добри и всеотдайни хора, които са били готови да поработят и за общото добро.И по точно, кой и как се прекара водата, и на горната и на долната махала Попешка? Това е и добра идея за моя добър познат Евгени Маринов.Една такава статия, може да послужи и като идея, и като пример за преодоляване на някои проблеми. Нека не чакаме всичко на готово! Благодаря и успехи! Една попешчанка.

Анонимен каза...

Извинете за грешката: Генади Маринав исках да напиша.

Анонимен каза...

Кий бе 11-ти, кой си видел, че дори "не ИМ се ходи на рбаота"?

Анонимен каза...

Не Ви приличат на образованието такива отношения!? Извинете!

Анонимен каза...

Напълно съм съгласна с номер 12.
Кучетата и котките станаха приятели и заедно похапват по контейнерите, а ние хората се самоизяждаме и прецакваме кой както му падне.

Анонимен каза...

А някой дали знае, че В.Б. беше издействала тръбите за горна попишка да се сменят, но "умните" попешчани решиха, че няма нужда от подмяна? Сега стоят без вода и се вайкат! Поне като оплювате някой, осведомете се първо.

Анонимен каза...

kъм 14-ти,човеко прочети изказването на 2-ри,и ще разбереш кой съм видял,за Станка/пожарникарката/Шайлешка става на въпрос бе градски

Анонимен каза...

Абе я е мащтайте тая бабичка бе. Какво стана днес на сесията ОС Троян. Кой е новия председател? Нещо интересно имаше ли?

Анонимен каза...

Минко Акимов

Анонимен каза...

Честито!!!

Анонимен каза...

Оле ГЕРБ ТРОЯН ИМА СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ

ами сега от къде ще вземат по още едно Беклеме и по още един тенис корт за да ги подаряват на своите хора. А ВиК Стенето Троян на кого ще го подарят?

Ol` dirty bastard каза...

Аз да запитам малко като офтопик,има ли осъдени за вандалските действия,или чрез познати ушаци всичко е скрито-покрито както често става в нашия малък,но много наакан градец?

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Недопустимо е положението да нямаш вода, за което искрено съчувствам на баба Пенка. В законодателството има текстове които дават възможнаст на ВиК да не признава собственост над водопровода, правен някога от нашите родители по стопански начин. Поради същата причина и общината не го припознава. Към настоящият момент цитираният водопровод е НИЧИИ, съответно и никой не го поддържа, а аттам са и големите водозагуби водещи до режим на водата и социално напрежение. ВиК Троян е взимало пари за водата която е консумирала баба Пенка, като е ползвало ничии водопровод, което е парадокс. Абсолютно същото е положението с мрежи Н.Н. във вилните зони. Никой не поддържа мрежата, но ЧЕЗ си взимат парите за тока. Само собствениците на имоти си знаят как се поддържа мрежата Н.Н., как сами си отчитат индувидуалните електромери и как ако не съберат от всички парите за месеца солидарно стоят без ток. Това е съществуващото положение в нашето законодателство и тук трябват промени. Законодателството дава възможност на ВиК Троян, на община Троян и на гражданите собственици на имоти да рехабилитират водопровода или изградят нов при изискванията на ЗУТ/проектиране, одобряване на инвестиционен проект, строително разрешение…и т.н./. Това обаче струва време и средства които собствениците на имоти нямат. Време и средства имат и ВиК Троян и общината. Това не е извършено от тях въпреки разпореждането от Председателя на Народното събрание. Защо?Може да се потърси съдебна отговорност и от двете институции и съда в свое решение да ги задължи да предприемат необходимото. То ще има вещи лица, то ще има доказване на целесъобразност и икономическа неизгодност, то ще са мъки…Дали обаче собствениците на имоти ще доживеят до този момент не е ясно, имайки предвид продължителността на съдебните дела. Дотогава ще е в сила лозунга им: „ Забравени от власт и Бог”.

Анонимен каза...

"ВиК Троян е взимало пари за водата която е консумирала баба Пенка, като е ползвало ничии водопровод, което е парадокс."
Всеки се упражнява по въпроса както си иска. Водата в Попишка НИКОГА не е плащана на ВиК. Хората преди години сами са я довели до къщите си с труд и лични средства. В Долната махала има избран екип, който наскоро направи бараж над резервоара и реши проблем с механичните примеси във водата.
Форумци как беше - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Какъв Парламент какъв кмет. Май всичко се прави за ПАРЛАМА.

Анонимен каза...

Нека да имат вода бедните хорица. Като са гладни ,поне да са чисти. Последните години, ми се струва, че понамирисваме. И при наличие на вода, нямаме сили да минем през банята. Стресиран и депресиран народ!??? Помислете си държавни и общински служители, депресиран човек, освен, че не се къпе, неможе и да работи ефективно, просто е изморен непрекъснато, и всички са му виновни!Помислете добре, тъй като след едно–две десетилетия, няма да има кого да управлявате!!!??? Също така, лошите отношения между хората, и непрекъснатото недоволство, породено от безсилието да променим нещо, също е белег на един депресиран народ. Тук има много хора, които боравят с интернет. Отворете и прочетете за депресията, и ще си обясните, защо стоим на едно място толкова години, защо се мразим, презираме, завиждаме и т.н. Обяснете си тези отношения, от какво са предизвикани , за да си помогнем. Извинете за безспокойството!

Анонимен каза...

25-ти. Твърдиш, че " Попишка"-квартал на Троян никога не е плащала водата на ВиК , демек нямат водомери?

Анонимен каза...

Тонимире? Гечев? Четеш ли какво пише 25 ти? А...а прочел си и си мислиш че когато го е писал е бил на 4 по сто без мезе. Аха, такава била работата....плащали си ами този бил пийнал...аха. Добре Гечев, браво.

Анонимен каза...

Нека компетентните органи да установят законният произход на двата апартамента в София на Гечев,който преди да го настъпят всеки божи петък ходеше до София със служебна кола да вземе съпругата си,която работи там, а като дойде неделя я откарва отново в София, с какво? Отново със служебната кола. Преспива в София и в понеделник рано се прибира за работа в Троян. Това е години на ред! Моля да му бъде потърсена отговорност! Също и за смяната на водомерите. В наредбата се казва, че всички водомери трябва да минат на проверка до 2015 година, а не да се подменят, а до 2015г има още три години…..

Извинявам се на аудиторията, че публикацията ми нее по темата.

Анонимен каза...

21. Ангажирате ли се да оправите проблема с водата на жителите в квартал Попишка? Ако да - какво конкретно ще направите и в какъв срок?
Дока рече.....
Ще бъде направено допълнително проучване за състоянието на водопроводната система и разработен проект за реконструкция и включване в капитала на "ВиК –„Стенето” за стопанисване. Проблемът ще бъде решен в рамките на първите две години от мандата.

Анонимен каза...

Какво против Трапето бе мой?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |