И Троян в сестринския бунт в столицата

* Марияна Расташка: „Медицинските сестри „терористки“ бяха грубо дърпани и удряни от органите на реда, защото искат промяна в здравеопазната система!“ * Министър Сачева: „Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политическите ни опоненти”
Тема с продължение Актуализиран
Палатковият лагер на протестиращите, София, 5 март
Троянската палатка, вдясно – Марияна Расташка
Посланието във фейсбук, 6 март
УЧИЛИЩНАТА медицинска сестра Марияна Расташка – една от активистките и организаторките на протеста на троянските медицински сестри, продължаващ вече година, началото му бе на 1 март м. г. – е сред протестиращите шести ден в София медицински сестри от цялата страна. Троянката е участничка и в палатковия лагер, разпънат в пространството пред Министерския съвет, Президентството и бившия Партиен дом (сега сграда на Народното събрание).

СИТУАЦИЯТА. Тази нощ, 5/6 март, сестринският протест ескалира – пет сестри, влезли по-рано за преговори с депутатите в Партийния дом, се барикадираха в сградата. И след неуспешните опити да бъдат изведени от служители на НСО, една от сестрите, Бойка Анастасова от „Пирогов“, се качи на външния перваз на един от прозорците на сградата и напрежението ескалира. Сестрите, както бе заявено нееднократно, протестират не само за увеличение на заплатите, но и за цялостна реформа на здравната система. Те твърдят, че обещаното увеличение на заплатите им от 1 януари т. г. не се е случило и настояват за стартово възнаграждение от две минимални заплати (1200 лв.) или поне за спазване на договорената в колективния им трудов договор сума (950 лв.).

„ВЧЕРА си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви лицето на протеста Мая Илиева от София. И във фейсбук отправи призива: „Българи, революция само с лайкове във фейсбук не се прави! Революцията започна пред МС!“. Колежката й Расташка също революционизира посланията си. „Медицинските сестри „терористки“ бяха грубо дърпани и удряни от органите на реда, защото искат промяна в здравеопазната система!“, написа в профила си във фейсбук троянката; и за пореден път наред с властта нахока и медиите: „Пет нощи в дъжд, вятър и студ няколко жени сме тук, пред Министерски съвет, в палатките, на открито! Пет дни никоя медия не ни отразява – защо ли... Пет дни пред прозорците на ББ и той не ни забелязва! Този следобед, отново неизслушани, обявихме гражданско неподчинение… в залата на здравната комисия, където малко преди това взеха решение за увеличение на заплатите си (познайте кои)!“.

Деница Сачева, д-р Даниела Дариткова
„ТОВА в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред Партийния дом, с искания за оставки. Проблемът с разговорите с протестиращите медицински сестри е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция ”, заяви социалният министър Деница Сачева. И бе категорична, че става дума не за синдикална, а за политическа акция: „Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политическите ни опоненти”. В същия тон бе и коментарът на председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова; „Смея да твърдя, че това бе целенасочена организирана провокация“, бе отговорът й на журналистическите въпроси сутринта (6 март) след нощния екшън.

Проф. Николай Габровски, Милка Василева
ПО-КЪСНО през деня, 6 март, стана ясно, че съсловните организации в здравеопазването се разграничават от протестните действия на сестрите, а някои дори са категорично против. „Искането за цялостна промяна на системата на здравеопазването само по себе си е политическа акция, това е политически рекет. Бяхме оцапани от една политическа акция, а здравето няма цвят. Винаги сме стояли извън политическите действия, защото ние сме длъжни да се грижим за всички”, заяви на нарочен брифинг зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски. От софийската колегия на БЛС бяха още по-крайни, като призоваха управляващите да не се поддават на шантаж от петима медици с неясна легитимност. „Исканията, които те налагат, са абсолютно правилни и ние заставаме зад тях, но начините, по които се опитват да ги решат, няма как да бъдат приети от нас. Присъединявам се към призива на проф. Габровски, че медицината е екипна дейност и ние всички заедно правим здравеопазване“, заяви на същия брифинг председателката на Асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева.

***

Валя Димитрова
ДА ПРИПОМНИМ. Точно преди година, на 1 март 2019 г., троянските медицински сестри излязоха на централния площад в Троян, закичени със сини протестни лентички и със сини балони в ръце, на 1-часова предупредителна стачка; и заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, на 21 март ще стачкуват ефективно. „В последните години 30 хиляди медицински сестри са напуснали България. Тези сини балони ги носим точно затова – за да ги пуснем в края, това са отлетелите от страната ни медицински сестри“, заяви тогава пред Т21 водачката на протеста, старшата сестра на отделението по хемодиализа в троянската общинска болница Валя Димитрова. Исканията на протестиращите бяха осем, същите, издигнати и на национално ниво, сред тях: без търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата – в размер на 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителни възнаграждения според натовареността, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска практика, промяна в категорията труд. На 21 март троянските сестри отново бяха на площада – заявиха, че протестът се разраства и обявиха искането си за 900 лв. основна заплата като първа стъпка, прозвуча и заплахата за ефективна стачка. Но тогава се чуха мнения, че протестът би довел до резултат, само ако към сестрите са в единение с лекарите, пациентските организации и синдикатите и че работата „на парче“ няма да доведе до никъде.

Стачката на 26 юни в двора на МБАЛ - Троян
НА 26 ЮНИ се проведе стачка в двора на МБАЛ - Троян, пред бюста на патрона на лечебното заведение д-р Георги Стоев-Шварц, като присъстващите медицински сестри от всички звена на здравеопазването в община Троян (болници, здравни пунктове, училищни кабинети) заявиха включването си в националния протест. Издигнати бяха лозунгите: „Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме“, „Не искаме да работим за 600 лева!“ и „Без нас, медицинските специалисти, няма здравеопазване!“. На 11 септември представители на троянските сестри бяха пред Народното събрание на националния протест, който бе обявен за безсрочен и мото му стана призивът „Промени системата!“.

***

Мая Илиева: „Протестът продължава“
НА 7 МАРТ, след като петте медицински сестри, барикадирали се повече от денонощие в сградата на Партийния дом, я напуснаха, техни представители обявиха, че протестните действия не са приключили. „Протестът на медицинските сестри продължава и не е спирал. Исканията ни са същите, каквито обявихме в декларацията си – по-адекватно заплащане. Има колеги, които работят за 560 лв. на месец, в повечето общински болници е така. Още на 21 март ще разпънем палатка пред здравното министерство, ако исканията ни не бъдат изпълнени“, заяви пред камерите Мая Илиева.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Tsarovski каза...

Кой е упълмощил да представлява Троян? Може би Общинския съвет или кмета Донка Михайлова ? Може би някой е командировал ? Би трябвало да използва собственото си име ,ако няма съответните пълномощия , че представлява Троян . Г-н Маринов , хубаво е да проверите каква е истината . А може би и Вие нарочно разпространявате фалшиви новини ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |