Едно традиционно писмо

* „Провокирана от „Един нетрадиционен отчет” на троянския кмет, в който няма абсолютно нищо нетрадиционно, дори напротив, реших да ви напиша това писмо сигнал“

Мая Люцканова
Читателите ни пишат
Този твърде емоционален/гневен и остър, но аргументиран текст ни изпрати нашата читателка Мая Люцканова, която живее в София. С пояснението: „Родена съм в Троян и плащам данъците на родната ми къща там. Обожавам този град. Избирам го за ваканциите си. Приятелите ми го обикнаха също. Затова буквално съм бясна… През годините съм се занимавала с журналистика, книгоиздаване, пиар (в момента съм пиар на Националния център по обществено здраве и анализи). Казвам Ви това като на колега и защото според мен етичността изисква да опитам да дам гласност първо чрез Вашата медия. Ако това по някакви причини не е възможно, ще потърся други информационни канали, защото преценявам, че е крайно необходимо. Поздрави и успех!“. Разбира се, че даваме трибуна на г-жа Люцканова – заради, и според нас, значимостта на проблема, свързан с толкова важния за Троян и района туристически сектор; и още – защото позицията е защитена с факти и е от любов (към Троян), а не от омраза. Разбира се, не сме съгласни с всичко – например обвиненията към кмета за безобразното състояние на един частен имот, пък бил той и бившето Кино. И не допускаме, че критиките имат някакъв скрит предизборен аспект.
Т21

ЗДРАВЕЙТЕ, г-н Маринов, с удоволствие следя новините и публикациите в „Троян 21“. Провокирана от „Един нетрадиционен отчет” на троянския кмет, в който няма абсолютно нищо нетрадиционно, дори напротив, реших да ви напиша това писмо сигнал. Ще отбележа накратко няколко факта от Троян, които ме изпълниха с недоумение и гняв, изпращам няколко снимки.

Информационна табела в центъра на Троян (до Музея) за туристическата пътека на Турлата
ПЪРВО – туристическа пътека „До свещения връх на траките”, изградена по проект и анонсирана в центъра на града, на практика НЕ съществува. Издадена е една бездарна и напълно безполезна брошура. Има 2-3 табели в центъра (покрай градските обекти, анонсирани като част от пътеката), нататък отклонението от стадиона вдясно не е указано, на първата отсечка в боровата гора, където няма как човек да се загуби, има 2 табели. И толкова. В опит да намерим това място пребродихме надлъж и нашир, нагоре и надолу Турлата. Попадайки случайно на беседката (част от пътеката), която вече е почти невидима сред храсталаци и растителност, опитахме да се върнем към изходната ни точка. Уви, дори около въпросната беседка няма и помен от маркировка. Последва спускане, отново в неизвестна посока, и накрая екстремно по улеи, изровени от дъждовете, от които изскочихме като по чудо невредими на стръмната улица в посока гробищата. Питам се как са били похарчени парите за този гръмко анонсиран проект, и то при положение, че пътеките си съществуват, не са изграждани специално. Вероятно е било скъпо и изтощително да се направи елементарната маркировка по дърветата, не е било „рентабилно” за проекта. Безобразно и подвеждащо. Това е информацията за пътеката от Вашия сайт: „Тракийската пътека” ще тръгва от Музея и ще завършва на връх Турлата над Троян, където в древността е имало тракийско светилище; по пътеката ще бъдат оформени кътове за отмора и ще се поставят 37 указателни табели, 6 големи информационни табели на български и английски език, а на самия връх ще бъде изградена възстановка на тракийското светилище. Пътеката ще има два варианта – къс с дължина 3,5 км и дълъг, заобикалящ над старото троянско гробище, с дължина 4,5 км. Общата стойност е 28 489 лв. без ДДС“.

ВТОРО – доста широко анонсираната от 2017 г. туристическа пътека до Бръмбър скок през Къпинчо и покрай бившата резиденция. Тази пътека НЕ съществува! Маркировката се открива последно при резиденцията и всичко приключва там. Водопадът просто не може да бъде открит по този маршрут. Има многобройни разклонения, някои от които в две, три, дори четири посоки. Пребродихме на сляпо всички възможни посоки напред и назад с пълен неуспех. Впоследствие видях как по форумите хората се предупреждават помежду си и са бесни по повод въпросната уж маркирана пътека. Тези дни семейство с малко дете беше тръгнало натам, имаха късмет да се срещнем на поляната с беседката и да ги откажа. Между другото, мястото е тъжно и изключително занемарено. Останали са само великолепните гледки (вероятно защото не са по проект).

Градинка с цветя в центъра
ТРЕТО – в центъра на Троян изчезнаха така симпатичните градинки с цветя. Хитро и грозно те са подменени с трева и тънки алеи от най-евтините цветчета. Тази трева пък явно е оставена на милостта на дъждовете, които не бяха милостиви през изминалия месец.

ЧЕТВЪРТО – всъщност няма никакво значение какво е състоянието на градинките в центъра, защото той на практика това лято беше изцяло блокиран почти по всяко време на деня и вечерта за пешеходците от велосипедисти. Децата с родителите се сбутват около пейките и здраво ги държат да не мърдат и крачка. И най-кратката разходка на практика е невъзможна заради прелитащите велосипеди, изпълняващи акробатични номера. Пешеходният мост е опасен за преминаване, особено с дете, тъй като нонстоп през самите стъпала надолу към него и после по него летят по минимум три момчета на колела едновременно. Вероятно няма къде другаде да карат в града. За това място е подходяща табела „Пазете живота си сами!”.

Идеално място за чупене на крак
Вероятно е самодейно съоръжение за оттичане на водата
ПЕТО – по пешеходния мост, ако успееш на косъм да се разминеш с летящите от стълбите велосипеди, не бива да гледаш към реката, а право в краката си. Изпращам ви две снимки, които съвсем ясно го показват. В тази същата дупка пет дни, преди да направя този кадър, едно дете, скачайки и танцувайки, пропадна с крака си вътре. Размина се само с огромна синина. Идеално място за чупене на крак, не само детски. Проект, който напълно заслужава указателна табела. Вероятно е самоделно съоръжение за оттичане на водата заради вероятно зле изпълнен наклон.

ШЕСТО – от няколко години с любопитство наблюдавам един увиснал на арматурата си балкон, на не повече от 10 крачки от спирката на градския автобус и на метри от пешеходната зона, ул. „Ген. Карцов“ 26. Добре е поне да се постави табела (но задължително по проект!): „Граждани, да вярваме докрай в якостта на арматурата“.

Опасният балкон на ул. „Ген. Карцов“ 26 до автобусната спирка
СЕДМО – вероятно няма да съм жива по времето, когато ще бъде излекувана огромната рана в центъра на Троян, остатъците и руините от някогашното кино и лятно кино, на броени метри зад т. нар. Информационно-културен център и градинката с площадките, с нулево обезопасяване и отвратителен вид. Малко по-назад са останките от фитнесцентъра на открито, чудесна забележителност също.

***

МАРКИРАМ тези седем неща – всичко това е в идеалния център и от двете страни на града като най-достъпните места за разходка. Нека спра дотук. Предостатъчно е. Безкрайно съжалявам, че на датите на „Един нетрадиционен отчет” на г-жа Михайлова няма да имам възможност да бъда в Троян, защото с удоволствие бих внесла на тях и поне малко „традиционност”.

10 септември 2019 г.
Мая Люцканова

9 коментара:

Троенец каза...

Китки щом има всичко е наред,е и младите хора веднъж качили се на някой автобус,примерно за София нещо не им се връща...

Unknown каза...

Почна се! Платени драскачи никога не са липсвали!

Троенец каза...

Ела да ти дам парите,умник?

Виола Калинова каза...

Не е учтиво, да си анонимен и да изказваш мнения без доказателствен снимков материал!!!

Надежда Личева каза...

Чета това “бясно” писмо на г-жа Мая Люцканова и в началото, признавам си, и аз се вбесих, защото не съм съгласна с нейните „обвинения”. Да, фактите са така, но обвиненията за мен не са справедливи.
Казвам се Надежда Личева и не ме е срам да се представя с истинската си самоличност за разлика от повечето коментиращи тук. На 34 години съм и от 3 години със съпруга ми (и двамата сме от Троян) избрахме да живеем в „нашия град” и тук да отглеждаме своята вече 3-годишна дъщеря, която също е родена тук – в нашата болница, по наш избор. Преди това живяхме около 6 години в София, но и двамата сме на мнение, че там не е подходящо място за отглеждане на дете (това е наше лично мнение и не се опитваме да го наложим на никого).
Но сега директно по темата. От както живеем в Троян, виждам колко много неща се случват (да, не е с вълшебна пръчка, но се случват). Виждам и колко много обичат част от нашите съграждани да мрънкат и да се оплакват във връзка с всичко случващо се или неслучващо се, без да взимат никакви мерки. Защото град Троян не е Общината или Кметът, това сме ние самите, ние – гражданите (гражданското общество), от които зависят много неща – да не кажа почти всичко. Но е по-лесно да се оплакваме и да обвиняваме някой друг, вместо да реагираме адекватно! Не мислите ли, че ние, като граждани, също трябва да вършим нещо за нашия град (а не просто да си плащаме данъците)? Най-лесно е да се оплакваме от проблема, но няма полза от това – вместо това е по-добре да използваме загубеното време в оплакване в нещо по-полезно – да подадем сигнал до институцията, която би могла да се справи с този проблем. Да изпратим предложение за решаване на проблема! Не е толкова трудно, нали? Няколко пъти съм изпращала сигнали на г-жа Михайлова (относно проблеми, касаещи всички нас, като граждани), и винаги са били взимани мерки.
Бих искала да изкоментирам всяка една точка от писмото на г-жа Люцканова:

Надежда Личева каза...

1. Туристическа пътека „До свещения връх на траките” – когато пътеката беше създадена, имаше указателни табели навсякъде по маршрута (много ясни и точни). За съжаление много скоро след това тези табели бяха изпочупени. Не знам на кого пречеха. За мен е чисто и просто акт на вандализъм. Не веднъж сме били там със съпруга ми и сме спорили дали Общината трябва да подновява тези табели всеки път след тяхното потрошаване. Моето мнение е, че НЕ трябва. Не е виновна Общината, че ние не пазим. И каква е гаранцията, че след тяхното подновяване (с парите от нашите данъци), няма да последва същото вандалско отношение към табелите? Тук проблемът е изцяло в нас -гражданите и липсата на елемтарно възпитание за пазене и съхранение на всичко обществено (и не само)! От там трябва да се започне, а след това да се подновява каквото и да било!
2. Туристическа пътека до Бръмбар скок – признавам си, че не съм минавала по тази пътека и не мога да споделя мнение. В случая най-правилната реакция е да се изпрати обратна връзка до Общината. Ако от там не бъдат взети мерки, тогава нека се даде гласност по медиите! Смятам, че така е етично!
3. Цветните лехи в центъра на града – тук съм чувала толкова противоположни мнения, че няма угодия! Едното от тях е защо се дават толкова пари за цветя! А сега пък защо цветята са от евтините! Относно тревата ще коментирам така: ако толкова редовно четете новините в сайта на Троян 21, трябва да сте попаднали на информацията от преди месец, че се забранява използването на питейна вода за поливане. Това се наложи заради липсата на дъждове! Все още има реална опасност от режим на водата. Надявам се, че всички ще се съгласите, че е по-добре да изсъхне тревата на площада, от колкото да нямаме вода в чешмите! Срещу природата няма как да се борим!
4. Велокаскадьорите – и за тях ли Общината е виновна? Тук отново се стига до възпитанието, за което споменах и в точка 1 и за гражданското общество! Ако имахме гражданско общество, всички щяха да правят забележка на каскадьорите и те нямаше да заплашват ничий живот! „Вероятно няма къде другаде да карат в града.” Да, възможно е да няма - тогава направете предложение за подходящо място, вместо просто да го констатирате като проблем!
5. Отточната дупка на пешеходния мост – а когато детето падна, вие изпратихте ли сигнал до Общината? Може би ако го бяхте направили, след 5 дни нямаше да има дупка, която да снимате!
6. Заплашващата да падне тераса - и тук смятам, че е по-етично да изпратите първо сигнал до Общината! Проблемът е по-скоро в нехайните собственици, но кагато видим нещо заплашително, съобщаваме първо на органите, които могат да вземат предпазни мерки! Но вярно, че това се случва само на местата с гражданско общества, а в нашия град няма такова! Тук предпочитаме да се оплачем или да разтръбим навсякъде за проблема, но не и до отговорните органи!
7. Споменатите кино и лятно кино до колкото ми е известно са частна собственост! И за техния вид ли е виновна Общината?
В заключение бих казала, че не ни е виновна Общината или Кметът, а сме си виновни ние като НЕгражданско общество!
Декларирам, че не работя за Общината и нямам никаква свързаност с нея! Просто ми омръзна винаги някой друг да ни е виновен!

r3d33ms каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Виола Калинова каза...

Уважаема госпожо Личева, не съм от Троян, но съм идвала там и категорично не споделям негативното ви мнение за троянци, напротив – безкрайно ги харесвам и са чудесни хора (вероятно и напусналите града). По един недопустим и неприятен начин квалифицирате съгражданите в родното си място – думите ви създават впечатлението, че те са вандали….че има „липса на елементарно възпитание за пазене и съхранение на всичко обществено”, че „няма угодия”….че „ако имахме гражданско общество”…, че „Тук предпочитаме да се оплачем или да разтръбим навсякъде за проблема, но не и до отговорните органи”, че „това се случва само на местата с граждански общества, а в нашия град няма такова!”, че „Виждам и колко много обичат част от нашите съграждани да мрънкат и да се оплакват във връзка с всичко случващо се или неслучващо се”. Писмото, което коментирате, е аргументирано, но най-важното е, че излъчва любов и загриженост към града. И дано послужи като сигнал за „органите”, за които говорите. За разлика от вашето – пълно само с удивителни и ненавист, въпреки претенцията ви, че знаете що е то гражданско общество.
Виола Калинова

Надежда Личева каза...

Здравейте, г-жо/г-це Калинова. Съжалявам, че коментарът ми ви е прозвучал негативен. Ще се съгласите, че никъде не съм написала "всички" съграждани, нали? За щастие в Троян има много стойностни хора и те го показват и доказват всеки ден. Това, което се опитах да кажа с моя коментар е, че според мен не ни е виновна Общината или Кметът за всички "проблеми" посочени от г-жа Люцканова. И че би било добре първо да се опитаме да изпратим обратна връзка или сигнал до правилното място, а не да се възмущаваме публично, защото това създава негативно усещане у читателя! Отговорът ми към вас е чистосърдечен и не влагам нищо отрицателно. Хубава и спокойна вечер! :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |