Открива се зала „Никола Манев“ в Националното изложение - Орешак

* Художникът: И да се гордея, и да не се гордея, все си оставам българин – така че по-добре да се гордея
Предстоящо
Никола Манев
НА 18 СЕПТЕМВРИ (18:00 ч.) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак ще се състои едно кръщение – една от залите вече ще носи името на известния български художник Никола Манев (1940-2018), чирпанлия, но свързал живота и творчеството си със световната културна столица Париж. Наименованието не е случайно, през 2015 г. художникът дари на Община Троян 25 свои картини (по същото време дари творби и на Ловеч, където вече има негова експозиция) и те ще бъдат изложени в новата зала „Никола Манев“ в НИХЗИ - Орешак.

А ЗАЩО в Орешак? Никола Манев, научихме от директора на Националното изложение Иван Чакъров, за пръв път показал свои неща тук на Международната занаятчийска изложба през 2013 г. – тогава организаторите решили чуждите колекции да се „илюстрират“ с художествени творби на българин, живеещ в съответната страна. След това имал свои още две свои изложби в Националното изложение (2015 г., 2017 г.) „Казваше ни шеговито – защо Марешки да има 300 аптеки в България, а аз да нямам толкова изложби. Обичаше да казва и друго: и да се гордея, и да не се гордея, все си оставам българин. Афоризмът не бе негов, но го допълваше – така че по-добре да се гордея“, коментира г-н Чакъров.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |