Изложба на Никола Манев в Орешак

* Мястото е Националното изложение, зала №4, откриването – събота, 16 септември, 18:00 ч. * 77-годишният художник живее в Париж от
 1962 г. и досега има над 140 изложби по целия свят

Предстоящо

В СЪБОТА, 16 септември, от 18:00 ч. в зала №4 на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак се открива авторска изложба на известния художник Никола Манев. Озаглавена е „Спомени“ и ще представи 62 платна от различни периоди, а основните теми са „Небесни магистрали“ и „Парижките комини“, присъстващи неизменно в творчеството на Никола Манев. 77-годишният майстор на четката (роден е в Пазарджик, но израства в Чирпан) живее в Париж от 1962 г., когато отива да учи живопис във френската Академия по изящни изкуства. Досега има над 140 самостоятелни изложби по целия свят, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции в повече от 30 страни. От самото начало на творческия си път авторът изследва мистичното и приказното.

ТОВА е втора изложба на Никола Манев в Националното изложение в Орешак – първата бе през 2014 г., откогато са и по-тесните му връзки с нашия край. През 2015 г. Манев бе гост на Троян и дари на града ни 25 свои картини (дарението е заведено във фонда на Музея на занаятите); подобен подарък (28 картини) направи и на съседния Ловеч.

РИСУВАНЕТО, казва Никола Манев, е „приключение с неизвестен край, за което трябва да си подготвен“. Изложбата в Националното изложение в Орешак ще може да бъде видяна до края на следващия месец (30 октомври).

Т21, по информация на НИХЗИ - Орешак

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |