Троянецът Илиян Петракиев покори винения Лондон

* 25-годишният талант спечели сертификатите на лондонския клуб Court of Master Sommeliers за първите две нива към световния връх – титлата Master Sommelier; резултатите му – най-добри от на
 всичките 40 кандидати
Победители
Илиян Петракиев със сертификата за Certified Sommelier, Лондон, 24 юли 2019 г.
ЕДИН талантлив млад троянец, 25-годишният Илиян Петракиев, се е устремил към най-високия връх в сомелиерството – четвъртото мастър ниво (Master Sommelier) на лондонския клуб Court of Master Sommeliers, най-авторитетната световна организация, подготвяща и сертифицираща сомелиери. Досега основаният точно преди 50 години Court of Master Sommeliers е дал едва 249 сертификата за престижното и изключително ценно мастър ниво.

НО ПЪТЯТ догоре е дълъг и в момента троянецът е по средата – преди броени дни в Лондон, 22-24 юли, по безапелационен начин той изкачи първите две стъпала. В конкуренцията на 40 кандидати от водещите винени нации в Европа Илиян спечели сертификатите си за първите две нива (Introductory Sommelier Certificate и Certified Sommelier) с най-високи резултати. И доказа, че е най-добрият. Накратко за изпитите: първото, наречено още въвеждащо ниво, е теоретично – чрез тест от 65 въпроса; за второто ниво освен тест с 40 въпроса има и практически изпит – дегустиране „на сляпо“ на 2 вина с описание на ароматния и вкусовия им профил и определяне на сорт, регион, подрегион, реколта и работа с клиенти в ресторант.

РАЗБИРА се, успехът на Илиян Петракиев не пада от небето. Още от ученик в професионалната паралелка по хотелиерство и ресторантьорство в троянското СУ „Васил Левски“ той жъне успехи като сомелиер – през 2013 г. тогавашният 12-класник грабна златен медал в категорията „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“ на ученическата Национална кулинарна купа на България. А през 2016 г., вече студент третокурсник в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, спечели професионалната титла „Сомелиер на годината 2016“. В момента работи в елитния бар „Vino Cultura“ в Пловдив и завършва магистърската си степен в университета. Работил е и на други места в България, както и в Италия и САЩ. Когато си е в Троян, може да го видим в ресторант „България“, където управител е неговата училищна преподавателка инж. Иванка Църова, която може да се смята за откривател на таланта му.

Троянецът с наградата за спечелената титла „Сомелиер на годината 2016
СВЪРЗАХМЕ се с Илиян, „хванахме“ го на летището, за да му честитим успеха в Лондон, но използвахме възможността и за няколко въпроса – за спечелените сертификати, плановете занапред, троянската връзка. „Конкуренцията бе огромна и много се радвам от резултатите, но зад всичко това имаше много конкретна подготовка и много натрупвания през годините. И искам специално да благодаря на г-жа Църова, тя направи много за мен“, коментира г-н Петракиев. Вижда бъдещето си в сомелиерството – и в България, и в чужбина, има епизодични планове и за Троян, където винената култура сега си пробива път. Разбира се, ще се готви и за покоряване на върха Master Sommelier.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |