Нашият Илиян Петракиев – сомелиер №1 за 2016 г.

* 21-годишният троянец надделя над шестимата финалисти пред безпощадно професионално жури * Троянската връзка - Цветелина Николова от „Катаржина Естейт” награди победителя
Отличници
Илиян Петракиев
21-ГОДИШНИЯТ ни съгражданин Илиян Петракиев - студент трета година в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, специалност „Хотелиерство и ресторантьорство”, и възпитаник на професионалната паралелка по туризъм на троянското СОУ „Васил Левски” (випуск 2013 г.), - спечели престижната професионална награда „Сомелиер на годината 2016”. Националният конкурс „Сомелиер на годината” се организира от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС), което само по себе си е гаранция за рейтинга на отличието.

ТРОЯНЕЦЪТ грабна победата и бе признат за сомелиер №1 за 2016 г. във финалната надпревара на шестимата, достигнали до последния кръг след тежка предварителна селекция. Тази година участниците трябвало да преминат през четири предварителни етапа в рамките на два месеца. И до участие в битката за приза били допуснати само 20 – след сложен тест със 100 въпроса, „претръскващ” знанията на кандидатите във всичко, свързано с виното: технологии, производство, сортове, български вина, сервиране, комбиниране с храни и т. н. Окончателният избор на финалистите пък станал след тридневна презентация на вина от 20 български изби, провела се пред отбрани гости – ресторантьори, хотелиери, производители на вино, ценители; като точно това „голямо жури” посочило 6-мата за последния кръг, на който триумфирал нашият Илиян Петракиев. 

Илиян Петракиев - с приза "Сомелиер на годината 2016", хотел "Маринела", София, 25 март 2016 г.
Троянската връзка - Цветелина Николова награждава победителя
ФИНАЛЪТ се състоял в столичния хотел „Маринела” (25 март), където всеки от 6-мата финалисти представил пред професионално жури по едно вино, определено с жребий и бил подложен на канонада от въпроси. „Голямата сцена и микрофонът явно се оказаха допълнително препятствие и сценичната треска взе своето. Въпреки това младият троянец Илиян Петракиев не се притесни и умело и с чар показа познания и умения в професията на сомелиера”, коментира в онлайн изданието „Твоят бизнес” журналистката Ина Георгиева. И от нас – честито на Илиян!

ЛЮБОПИТНОТО е, че наградата на победителя от Троян връчва също наша съгражданка троянка - управляващият директор на известната родна изба „Катаржина Естейт” (Katarzyna Estate) и член на журито Цветелина Николова. Г-жа Николова е единствената българка, магистър по винен мениджмънт от международния институт OIV (International Organization of Vine and Wine), през 2012 г. печели националния приз „Млад мениджър”, а през 2014 г. получава признанието за бизнес лидер на годината. Възпитаник е на ловешката Езикова гимназия.  

Т21

Бел. ред. Това е поредно професионално признание за талантливото троянско момче. През 2013 г. Илиян, тогава ученик в 12. клас, спечели приза „Най-добър млад сервитьор-сомелиер” на провелата се в Пловдив Национална кулинарна купа на България.


Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

оправете заглавието, написали сте, че се казва Николай

Троян 21 каза...

До №1: Благодарим! Поправихме.

Анонимен каза...

Така е, като не се допитвате до народа ... За „Сомелиер на годината 2016” най-пасва бае Дочо. Човекът пие буре вино и пита за още. То всеки може само да си допира устните до чашата и да се пише баш-пияч. Ама я да седне на маса с бай Дочо... След един час няма да е в състояние да прецени вино ли пие или ябълков оцет.

Анонимен каза...

На последната снимка, където пише "Награждаването на най-добрия" - награждаването се извършва от едно троянско момиче /вече една прекрасна жена/, която се казва Цветелина Николова, родена е в Троян, учила е в Троян и Ловеч, след което завършва няколко висши образования плюс специализации. /нещо подобно на г-жа Петя Ковачева, която троянските политически мутри от ГЕРБ и БСП, начело с милиционера Акимов и неадекватната и безразлична Михайлова на практика прогониха от Троян /и България/
Днес г-жа Николова е Генерален мениджър на KATARZINA ESTATЕ и често можете да я видите в бизнес или светските хроники.
Добре ще е троянските медии да научат и да познават или разпознават по-известните деца на Троян, които са с много добро образование и сериозна реализация поне в рамките на България.
И.Пеевски
Adelaida, SA

Троян 21 каза...

До №4, И.Пеевски: Наистина интересно, ще потърсим данни за хубавата троянка в Katarzyna Estate, благодарим за информацията.

Анонимен каза...

Искам да допълня г-н Пеевски,който за разлика от много хора,уважавам.
Много са хората с качества,напуснали Троян.И разбира се отдавна забравени.
По-лошото е , че макар и доста намалял града ни,все още има доста качествени хора,които не се забелязват или изобщо са неизвестни за общинската администрация.
Казано по друг начин управата не си познава хората.
И така рано или късно и те ще заминат по патя си.

Анонимен каза...

И какво точно искаш да кажеш?

Анонимен каза...

"Когато отвратените напуснат, остават отвратителните"
Народна поговорка от XXI век след Хр.

Анонимен каза...

Хубавец,прилича на Роби Уйлямс,да е жив и здрав:)))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |