Сред най-добрите сме

* Илиян Петракиев - победител в категорията „Най-добър млад сервитьор-сомелиер” * Криси Йорданова спечели финала „Черна кутия” при готвачите * Ели Досева – дебютното троянско участие в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар”
 
Който си го може, го може

НА 19 И 20 АПРИЛ Пловдив бе домакин успоредно на два значителни форума: „Панорама на професионалното образование в България” и „Национална кулинарна купа на България”. Отбор от СОУ „Васил Левски”, паралелка „Организация на хотелиерството”, взе участие единствен от цяла Ловешка област. И то с извоювани цели три квоти. Тъй като много хора съдействаха това да се случи, длъжни сме, а и за нас е удоволствие, да дадем отчет.

ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ разгроми безапелационно конкуренцията и грабна златния медал в категорията „Най-добър млад сервитьор-сомелиер”. Той спечели и плакет на Българската асоциация на професионалните сомелиери за „Най-перспективен млад кандидат-сомелиер професионалист”. Регламентът е такъв, че не се знае предварително какви ястия ще сервира всеки участник и изборът и описанието на вината трябва да стане в един много кратък срок. Тук Илиян показа завидни умения и познания - след като узна какво ще сервира, предложи шардоне без дъб за пушения сом и декантира купажното вино „Меланж” на „Кантина Булгара” за агнешкото гръбче с манатарки. Представянето му бе блестящо и елегантно.

Илиян рапортува след победата, до него - Ели Досева (вляво) и Криси Йорданова
НАШЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ Кристина Йорданова се представи според очакванията – отлично, в категорията „Най-добър млад готвач”. Готварското състезание беше в два кръга: първи кръг - предварителен кастинг, пращащ най-добрите десет на финал „Черна кутия”. Какво означава това? Получаваш кутия, в която не знаеш какви хранителни продукти има; в случая за Криси - телешко бон филе, гъши дроб и аспержи, които тя трябваше да композира на прима виста (плюс изобилието от допълнителни продукти и подправки, от които всички имат право да си изберат каквото и колкото искат). Нашето момиче приготви великолепно телешко ролирано, пълнено със сотирани аспержи и слайс моркови, гарнирано с морковени спагети и ориз с киноа и зеленчуци. Регламентът е категоричен - две порции трябва да се приготвят в рамките на 1 час и не бяхме изненадани, когато се оказа, че Криси е победител на „Черна кутия”. Ненапразно това е финалният кръг за готвачи. Тук наистина може да се покаже сериозната подготовка. Майсторлък да композираш и приготвиш сам нещо, и то когато времето те притиска. Тази голяма радост измести на заден план това, че оставиха Криси 4-та в общото класиране (заради неясен регламент на предварителния кръг – бел. Т21). 

Ели, Криси и Илиян
ДЕБЮТАНТ в състезанието беше Елица Досева, в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар”. Елица приготви ягодов мус с маскарпоне и бял шоколад, оформен с шоколадов филигран и конкасе от пресни желирани ягоди. В раздела за хлебно изделие представи „Ароматен пролетен хляб”, приготвен от хлебно тесто с яйца, оформен с пресен лук, левурда, копър и джоджен. За пръв път тази година ни позволиха да участваме в тази категория – досега тя беше само за професионални гимназии, които имат специалността „Хлебар-сладкар”. Заявихме сериозните си намерения и тук още със спечелването на квота за участие на националната купа.

КАТО ЦЯЛО участието ни тази година беше много успешно. Хубаво е, че спечелихме призови места, но по-важното е, че изобщо бяхме на този национален финал. От всички професионални гимназии в България, малко бяха тези, които си извоюваха квоти за повече от един състезател. Удовлетворение за целия ни екип е, че ние сме от тези малцина. Защото на това състезание най-важното не е дали си на първо или последно място. Най-важното е, че всеки участник, за да е там, предварително се е преборил с многото останали кандидати за участие. С присъствието си на това състезание той вече е сред най-добрите в България! Всички наши състезатели впечатлиха журито (част от него - чужденци) и с отличното владеене на английски език. Професиите в хотелиерството са може би тези, които са най-интернационализирани. Терминологията в бранша вече отдавна е една и съща във всички страни, а езиковите познания са от съществена важност за добрата реализация. 

Криси Йорданова в действие
Агитката ни е разпънала надпис "Обичаме те, Криси!"
БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, които ни подкрепяха в подготовката! Специални благодарности и на всички останали ученици от паралелката „Организация на хотелиерството”! Тук ще цитирам един стар майстор на суджуци; когато го питали как правиш такъв хубав суджук, той отговарял: „С хубав материал”. Масовото участие на вътрешноучилищните състезания за излъчване на отбор е нашата гаранция, че имаме не само шампиони. Имаме много ученици, които с любов и много труд усвояват професии, добре дошли на пазара на труда не само в нашия край, не само в цялата страна, но и по целия свят.

Инж. Иванка Църова
преподавател в паралелката „Организация на хотелиерството”,
СОУ „Васил Левски”

Заб. Снимките са взети от страницата на г-жа Църова във Facebook

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво на децата!

Анонимен каза...

Bravo !

Анонимен каза...

Браво! На учителите и на учениците.

Анонимен каза...

Рекламата ,започнааааа!!!

Анонимен каза...

4-ти, по-важното е, че има какво да се рекламира!

Анонимен каза...

И какво е то?

Анонимен каза...

Браво! Страхотни сте! Продължавайте в същия дух. Бъдете амбициозни и мотивирани!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |