Срещата на столарите – успешна, навременна, полезна

* Тотка Качерилска: Същият този интерес и непримиримост ни накара преди повече от 14 години да се съберем група ентусиасти и да положим началото на сдружението „Троян Мебел * Инж. Хаджийски: Няма случайни неща, в нашия град има сериозна и дълбока традиция в производството на столове
Отличници
Тотка Качерилска, председател на сдружението "Троян Мебел"
УСПЕШНА, навременна и много полезна – такава бе всеобщата оценка на участници и гости в браншовата среща/лектория, организирана от Сдружението на мебелопроизводителите и дървопреработвателите „Троян Мебел“ в партньорство с Община Троян, Музея на занаятите и галерия „Серяковата къща“ (22 февруари). Провокирана и разширила посланията на откритата точно преди десет дни (12 февруари) изложба „Столът като символ“ (виж „Столът като символ си заслужава да се види“ – бел. ред.). Срещата предизвика сериозен интерес и сред присъстващите бяха немалко мебелисти от различни краища на страната. А водещ бе водещият троянски производител на столове и един от най-големите български износители на този продукт Христо Йовчевски („Рико Стил“).

Инж. Владимир Хаджийски: Няма случайни неща, в Троян има сериозна традиция в столарството
СРЕЩАТА започна с въведение на инициатора инж. Владо Хаджийски, собственик на водещите мебелни фирми („Елма 13“) и активен член на сдружението „Троян Мебел“. „Бързото навлизане на западноевропейската култура в България определя развитието на столарството. Столът има вековна история и е навсякъде около нас – незабележим, пренебрегван или будещ възхищение. Столът остава и едно от предизвикателствата за водещите дизайнери и архитекти. 2028-та беше знакова за Троян – навършиха се 150 години от обявяването му за град. Голяма част от фирмите в града, определящи индустриалния му облик днес, са свързани с мебелопроизводството и то с производството на столове. С голяма част от тях решихме да покажем тази изложба – „Столът като символ“, и така да отбележим юбилейната годишнина. А в процеса на подготовката на изложбата се оказа, че няма случайни неща и в нашия град има доста сериозна и дълбока традиция в производството на столове“, обобщи г-н Хаджийски.

Част от групата на мебелистите, пристигнали от различни краища на страната за срещата в Троян
СЛЕД ТОВА думата взе Тотка Качерилска („Тоникс 96“), един от големите троянски мебелопроизводители, учредител и неизменен председател от началото на сдружението „Троян Мебел“. „Поводът, събрал ни днес тук – заяви г-жа Качерилска, – е не само столарството и неговото развитие през годините в Троян. А и желанието на всички ни, занимаващи се с мебелно производство, да научим нещо ново за корените си и за новите тенденции в нашата област. Същият този интерес и непримиримост ни накара преди повече от 14 години да се съберем група ентусиасти, собственици на троянски фирми, произвеждащи мебели и да положим началото на сдружението на мебелопроизводителите и дървопреработвателите „Троян Мебел“. Желанието ни заедно да разрешаваме проблемите в бранша, да си помагаме с информация, да се учим един от друг, да заставаме заедно пред институциите. И това е разковничето сдружението ни да съществува вече 14 години – основахме го на 18 февруари 2005 г., 21 фирми в мебелния бранш в Троян, а впоследствие членовете му нараснаха двойно.“

Поздравлението на кмета Донка Михайлова, вдясно е водещият Христо Йовчевски
И, РАЗБИРА СЕ, приветствие отправи един важен съмишленик – кметът на Троян Донка Михайлова. „Уважаеми гости и скъпи троянски предприемачи, удоволствие за нас е да бъдем партньори в този проект „Столът като символ“. Столът в Троян заема особено място – тук е имало столарско училище, а известно време една от големите мебелни фабрики „Мебел“ се е наричала „Стол“. Но освен това, както бе казано, Троян се оформя като център на столарството. Нещо повече – троянските производители показаха как от предмет за бита столът може да бъде превърнат в изкуство“, бяха думите на г-жа Михайлова.

Елеонора Авджиева, Музей на занаятите - Троян
Антоанета Костова, списание "MD мебелен дизайн и интериор"
Даниела Петрова, изпълнителен директор на браншовата камара
РАБОТНАТА част на браншовата среща съдържаше три много качествени презентации: „Развитие на производството на столове в Троян“ (представяме я в отделен материал) на директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева; „Столът като обект на дизайна“ на темпераментната и ерудирана редакторка в специализираното списание „MD мебелен дизайн и интериор“ Антоанета Костова, която доказа, че столът е „най-експлоатираната дизайнерски вещ“ и е „символ на дизайна“; и на изпълнителния директор на националната Камара на мебело производителите Даниела Петрова – тя подчерта, че столът е нещо много красиво, но за да има възможността да бъде такъв, трябва (и) да се продава добре, а от представената статистика се видя, че България е в Топ 40 на най-големите световни износители на столове.

СРЕД РЕЗУЛТАТИТЕ от срещата бе и заявеното желание на участниците от близо и далеч троянската среща да се превърне в традиционна, в редовен годишен форум на мебелистите и конкретно на производителите на столове. Тук, в Троян, един от важните центрове на столарското производство в България.

Генадий Маринов
Снимки: Музей на занаятите

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |