„Уинчестър“-ът на капитан Петко войвода – в Троян

* Изложбата с оригиналното лично оръжие на големия родопски поборник ще бъде открита 1 март в Музея на занаятите; пушката на войводата за пръв път е изложена извън Смолянска област
Предстоящо
Капитан Петко войвода и Васил Михайлов ролята на поборника от едноименния филм
НА 1 МАРТ в Музея на занаятите - Троян ще бъде представено оригиналното лично оръжие на Петко Киряков (Каракирков), известен като капитан Петко войвода. Ценната реликва е собственост на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян, а родопчани гостуват на Троян с изложбата „Памет за капитан Петко войвода“, която ще остане в троянския музей до месец май.

ПЕТКО ВОЙВОДА е най-значителната личност сред българите, участвали в европейските освободителни борби - гръцкото и италианското  националноосвободително движение от 60-те години на XIX. Той е деец и радетел не само за българската, но и за балканската и европейската личностна и национална свобода. Роден в с. Доганхисар, Дедеагачко. Първата си хайдушка чета организира през 1861 г. и тя действа в Беломорска Тракия и Родопите. През 1870 г. създава Първа българска родопска дружина „Защита”. Нейните действия са най-активни през Руско-турската война и особено при потушаване на Сенклеровия бунт в Родопите. От юни 1878 г. народният бранител прехвърля дейността си в района на Чепеларе и Смолянско, където се бори против решенията на Берлинския конгрес в съгласие с руските власти и българските комитети „Единство”. За заслуги във войната той е награден от руския император Александър II с Георгиевски кръст за храброст и удостоен със званието „капитан” от руската армия.

ОРЪЖИЕТО МУ (което ще бъде показано в Троян) е пушка „Уинчестър“,  фабрично американско производство, образец 1866 г., калибър 11 мм. В началото на 1879 г. Петко Киряков разпуска родопската си дружина и предава оръжието си на най-доверения си съратник свещеник Атанас Келпетков. Същият е известен родопски патриот и секретар на дружината на войводата. Тази пушка се открива през 1923 г. при разрушаване на старата къща на свещеника в с. Устово. Съхранена е от майстора Петко Христов, който я пази в с. Райково до 1952 г., когато е предадена в музея. Сбъдват се предсмъртните думи на Атанас Келпетков: „Пазете пушката на Капитан Петко войвода! Тя е веществената памет на човек, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството“.

В ИЗЛОЖБАТА ще бъдат представени и аксесоари от епохата на националноосвободителните борби – силяхлък, рог за барут, а автентични тъкани ще допълват представата за историята на Средните Родопи. Изложбата ще бъде съпътствана с фотодокументално табло и мултимедийна презентация „Капитан Петко войвода, родопски поборник“, показващи революционната дейност на Петко войвода и паметниците посветени на този велик поборник за народна свобода.

"Уинчестър"-ът на капитан Петко войвода
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ години в деня на Националния празник 3 март пушката на Петко войвода се експонира в залите на музея в Смолян и присъства специално на общинското тържество в града, организирано в партньорство със Сдружение „Родопски хайдути“. Също в партньорство с Община Чепеларе, за Деня на независимостта и организираните Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, тази бойна реликва е участвала в бутиков показ.

И НЕЩО любопитно – за пръв път сега пушката напуска територията на Смолянска област и ще гостува в друго населено място (Троян).

Информацията е предоставена от Златка Петрова, 
главен уредник и PR на Регионалния исторически музей, Смолян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |