Лошо ли е или е само просто?

* „Няма пазарлък, няма и награда. Жалки и мерзки политиканчета, изпъчени на нааканата си трибуна, определиха кой да се запише
 в почетната книга на Троян“

Николай Тодоров
Позиция

Авторът Николай Тодоров е общински съветник и председател на групата на политическа коалиция „Избор за Троян“ в троянския Общински съвет. Вносител от името на групата на предложението за удостояване на музикалната педагожка Мариета Жекова с най-високото троянско отличие – званието „Почетен гражданин на Троян“, във връзка с предстоящия празник на града ни Петковден. Предложението му не получи необходимия вот и бе отхвърлено при тайното гласуване на общинската сесия миналата седмица (27 септември). Т21 

ЛОШО ЛИ Е или е само просто избраното ни политическо представителство? Може би и двете по малко, заедно с една многопластова компилация от уродливи морални догми, прилепени към достолепните фасади на тези морално изчерпани хуманоиди, избрани с апатията и инертността на народа ни. Но както нищо в природата няма проявление в чист вид, така и в обществото се наблюдава същата закономерност. Разсъждавайки върху толкова повтаряния въпрос „Как става така, че във властта се домогват основно  непочтени, алчни за пари и власт хора. Уж всички ги виждаме. Уж всички ги порицаваме. Охулваме ги.  Даже ги и мразим…“, се питаме – защо избор след избор ги виждаме пак тях и подобните им. Приповтаряме сценария на популярния израз „Облякъл се Илия, погледнал се – пак в тия“. Всички ги обвиняваме и струпваме почти цялата вина върху тези мразени от всички ни индивиди, като останалата вина отреждаме на системата и на политическия модел. Аз обаче считам, че категорично грешим. Причината не е там и не е в тях.

КАК ДА ВИНИШ лисицата, че лови кокошки или да виниш ганьовеца, че е успял да те подлъже. Как да виниш лешояда, че яде мърша или да виниш политика и олигарха, че бърка безпрепятствено в общата ни държавна хазна. Как да виниш мимикриралото влечуго, че хапе, за да се нахрани или да виниш оядения политик, раздаващ трохи с благотворителност от едната си ръка, а с другата отмъкващ вота и бъдещето ти. Не, не, вината не е в мерзавците! Вината е в нас, че им го позволяваме. Вината е в нас с нашето деликатно културно мълчание, онемели от грубата им наглост и нахалитет. Вината е в нас, че подменихме ценностите си, като омаловажихме труда на твореца и общественика в сравнение с този на предприемача. Вината е в нас, че оставаме с безответна санкция, когато се поругават хора само заради това, че не искат да се омешват с гнусотията на днешните политически властелини от БСП и ГЕРБ. Само заради това, че те не искат да са разменната монета на мерзки пазарлъци и обект на електорално влияние.

ТОВА, уважаеми, не са природни закономерности, това са закономерности на обществото, в което живеем сега. Това са закономерностите, които блестящо ни показаха част от нашите общински съветници на последната сесия на Общинския съвет. Сесия, на която те избраха четирима почетни граждани на Троян, а отхвърлиха един. Отхвърлиха вокалния педагог на Радко, Христо, Весела, Елица, Ани, Вероника, Аделин и много, много още други, красящи фейсбуците и статиите на родните ни политически величия. Отхвърлиха предложението на коалиция „Избор за Троян“ за избор за почетен гражданин на Мариета Цвяткова Жекова. 

ЗАЩО обаче го отхвърлиха? Може би защото не е достойна да се нареди до останалите четирима. Може би защото не била достатъчно благотворителна, когато е разменяла здравето си, за да осигури кариера на талантите ни. Или може би не е донесла най-голямата музикална слава на Троян. Мога ли да попитам, колко наши съвременници от Троян могат да й съперничат по национално признание в тази област?

ДА, ВЕРОЯТНО не я избраха заради горенаписаното. Защото не може току-така да мине номинацията й без политически пазарлък, а както е ясно – аз не се пазаря с морала и честта си. Няма пазарлък, няма и награда. Жалки и мерзки политиканчета, изпъчени на нааканата си трибуна, определиха кой да се запише в почетната книга на Троян. Регистър, който отдавна девалвира и загуби класата си. Опорочен от безпринципни номинации, вклинени от нездрави политически мераци и сметки. Може би и сега, ако бяхме тръгнали на пазарлък и търговийка, щяхме да спазарим отличието. Даже не може би, а съвсем сигурно щяхме… Но не го направих и ако върна времето, пак няма да го направя.

СЪЖАЛЯВАМ, Мариета, но вече не мога да се договарям с хора с доказана непочтеност и липса на морал! Може би преди да можех, но вече крайно се отвратих от фалшивите им маски и не мога. Това би означавало да се отрека от всичко, за което се боря. Та те в наглата си посредственост дори не аргументираха, макар и с лаконични извадки, поне за очи пред гражданите, причините за номинациите си. Издебнаха почивката, за да пуснат преждевременно гласуване и ако не бях вдигнал глас и обсъждане на точката нямаше да се проведе. Имах усещането, че бързаха да заметат цялата ситуация и да се махат. Изчакаха с досада краткото слово в подкрепа на Жекова, без интерес, със зле прикрита досада. Те знаеха какво ще последва. Само си мисля, като гледам останалите номинации, защо решиха, че Жекова се явява по-незаслужила от тях. С какви очи ще я плакнат сега, след като донесе поредния успех за Троян. Вървете по дяволите всички вие, мишки и мишленца с дебели партийни кожухчета. Вървете там, при вашия житейски пастрок!

***

ДА, НЕ Е ПРИЯТНО това което написах. И на мен като си го препрочитам, ми се иска да го няма или да не го публикувам. Иска ми се да си остане тук, при мен и всичко да е по-иначе. Само че не бива. Всичко това трябва да се чете, за да не се повтаря повече. Трябва да се говори истината, трябва да се обругават всички тия мишлета по ръководните етажи на властта, за да се даде шанс за някаква промяна.

Николай Тодоров, общински съветник, 
председател на групата на коалиция „Избор за Троян“

Още по темата:

4 коментара:

saylor каза...

"Регистър, който отдавна девалвира и загуби класата си".
Казано е
точно и ясно!

Unknown каза...

Жалко, много жалко. За пореден път беше ясно доказано, че учителите са по-ниска категория служители.

Учителка с 32 годишен стаж каза...

Г-н Тодоров,
По повод вашата статия изкам да изразя гражданската си позиция. Лично аз, се чувствам обидена (а не знам как се чувства г-жа Жекова). С този си акт, общинските съветници пренебрегнаха не само г-жа Жекова, а и цялата учителска гилдия в Троян и България! От пет издигнати кандидатури, отхвърлиха единствено УЧИТЕЛЯ (няма да коментирам качествата на Жекова, мисля че целият град я познава добре). Драги общински съветници, не забравяйте, че бъдещето на град Троян е в класните ни стаи!
В този ред на мисли се сещам, че преди няколко месеца имаше допитване до гражданите на гр. Троян за изсъхналия орех срещу читалището. Моето лично мнение е, че след като се избира почитен гражданин на Троян (Адмирации към останалите кандидати), е редно да се вземе и мнението на хората живеещи в града, поне за една от кандидатурите.

sto каза...

Не мисля, че някой разумен човек омаловажава труда на учителите. Не бива така да отмествате темата. Но тук не става дума за учителя и училището.
Според мен, ако изобщо някой трябва да получава награда, това е Радко, Христо или друг артист прославил града, както се случва с другите награди (оскари, медали от спортни състезания, нобелови награди и др) - получават се от човека, който достигнал някакви върхове в своята сфера, защото той е човекът с талант, човекът положил най-много труд и лишения, през своя път е получил уроци от семейството си от много учители и няма как да наградим всички спомогнали за развитието на неговия личен талант. Разбира се без хората по пътя си, вероятно нямаше да се изгради точно по този начин, но според мен артистът (както е в този случай) трябва да получава отличията за своята дейност и постижения.
Друг е въпросът, че тук нещата малко се политизират, което също не е хубаво и не е редно и опорочават избирането на почетни граждани на града ни!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |