Откриването на паметния знак на акад. Балевски – на 10 октомври

* „Лесно е да вземеш от човека, но не можеш да му дадеш насила това, което той не иска да вземе“
Предстоящо
Барелефът на акад. Ангел Балевски вече е монтиран, 4 септември 2018 г.
В ТРОЯН на 10 септември, сряда, от 12:15 ч. ще бъде открит паметник на големия български инженер и изобретател и наш съгражданин акад. Ангел Балевски (1910 г. - 1997 г.) – в градинката в родната махала на академика, на стотина метра от мястото, където е била къщата му (ул. „Христо Ботев“, над механа „Старата къща“). Събитието е в навечерието на градския ни празник Петковден, когато ще отбележим и 150-годишнната от обявяването на Троян за град. Съпътстващи са прожекцията на документален филм за акад. Балевски (зала „Форум“, 14:30 ч.) и среща на троянски ученици с учени от БАН и Техническия университет - София, чийто председател и ректор дълги години е бил именитият троянец. 

ИДЕЯТА за паметен знак на акад. Ангел Балевски е на известния троянски лекар д-р Марин Миховски и датира отпреди повече от 10 години През това време д-р Миховски събира съмишленици, но по една или друга причина идеята остава нереализирана. В началото на 2018 г. кметът на Троян Донка Михайлова проведе срещна с радетелите за поставяне на паметен знак на академик Ангел Балевски в Троян, сред тях и общинският съветник Васил Радойчевски, ангажиран пряко с реализацията. Инициативата получи пълната подкрепа на общинското ръководство, а на 22 февруари бе учреден Инициативен комитет за поставяне на паметен знак на акад. Ангел Балевски в Троян с председател инж. Пенчо Адърски. (И една вметка – имаше идея мястото на троянския паметник на акад. Балевски да е в началото на ул. „Акад. Ангел Балевски“, пред административната сграда на „Елпром Троян“ и срещу емблематичния Пачов мост, откъдето започва Промишлената зона на Троян, заявена бе пълна подкрепа от собствениците на електромоторния завод, говореше се за сериозен монумент, но кой знае защо инициаторите се отдръпнаха от този по-мащабен вариант – бел. ред.)

ЗА НАБИРАНЕ на средства за създаване на паметния знак на акад. Балевски бе обявена дарителска кампания, в която се включиха десетки троянци и бе събраната сумата 15 275 лв. (виж списъка на дарителите по-долу). Други помогнаха с труд и експертиза: геодезистът Детелин Андреев извърши безвъзмездно геодезично заснемане на мястото, а арх. Пенко Терзиев изработи безвъзмездно архитектурен проект на паметния знак, ОП „Комунални услуги“ подготви и облагороди мястото за поставяне на паметния знак, „Арт студио БМ“ ЕООД безвъзмездно изработи и отпечата дарителски грамоти, „Стефан Вълев“ ЕООД осигури безвъзмездно транспортиране на елементите на паметния знак от Ловеч и кран за монтажа, „АС - Гарант“ ЕООД извърши безвъзмездно облицоване с гранитни плочи на бетоновия постамент.

НОВИЯТ паметен знак включва метален барелеф на академика върху морена от гранит, поставена върху постамент от бетон и гранитна плоча. Автор е известният ловешки скулптор и наш земляк Спас Дочев (родом от с. Терзийско, Троянско). Под барелефа е цитирана следната сентенция на акад. Балевски: „Лесно е да вземеш от човека, но не можеш да му дадеш насила това, което той не иска да вземе“.

Т21

Инициативният комитетът благодари на дарителите:
Кооперация „Троянска популярна банка“, „Илинден“ ЕООД (Плевен),
 „Група технология на металите - Ангел Балевски холдинг“ АД (София), Христофор Стаевски, Найден Стаевски, Хари Велев, „Калинел“ ЕООД,
 Марин Миховски, „Викис хидравликс“ ООД, Николай Марковски,
 Васил Радойчевски, Божидар Радойчевски, Сашка Яшева, Пенчо Адърски, Ивайло Адърски, Калин Адърски, Тодорина Йончева, Стефан Спиров (Плевен), „Копа хидросистем“ ЕООД, Донка Михайлова, д-р Валентина Александрова, „Октопод инвест холдинг“ ЕАД (Варна), „Витекс Троян“ АД, Марин Раев, ВМРО - Троян, Христо Борисов (Ловеч), групата на общинските съветници на БСП в Общински съвет - Троян, „Вектор“ ООД
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |