Петима са номинирани за почетни граждани на Троян

* Кандидатурите на патриарх Неофит, инж. Марин Радевски, инж. Владимир Младенов, Николай Йовков и Мариета Жекова ще се гласуват на предстоящата сесия на Общинския съвет
Отличници

ПЕТИМА са номинирани за най-високото троянско отличие „Почетен гражданин на Троян“ във връзка с предстоящия празник на гради ни Петковден (14 октомври) и 150-годишнината от обявяването на Троян за град. Това става ясно от предложението, внесено от председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков за разглеждане и гласуване на сесията на местния парламент на 27 септември. Номинираните са Негово светейшество Българският патриарх Неофит, бизнесмените инж. Марин Радевски („Калинел“) и инж. Владимир Младенов („Копа Хидросистем“), керамикът Николай Йовков и музикалната педагожка Мариета Жекова.

Патриарх Неофит
ПАТРИАРХ НЕОФИТ (р. 1945 г., София) е предложен за почетното троянско гражданство от кмета Донка Михайлова. Вносителят припомня, че Негово светейшество е подстриган за монах в Троянския манастир от тогавашния патриарх Максим, който година по-късно го ръкополага за йеродякон и след това го въвежда в архимандритско достойнство в столичната катедрала „Света Неделя“. След кончината на патриарх Максим тогавашният Русенски митрополит Неофит е избран за глава на Българската православна църква (2013 г.). Патриарх Неофит е дълбоко свързан с Троянската света обител и през годините редовно посещава манастира и му оказва подкрепа и съпричастност; като Русенски митропомит преди време поде кампания за набиране на средства за съхраняване и обновление на Зелениковския манастир (прилежащ към Троянския).

инж. Марин Радевски
ИНЖ. МАРИН РАДЕВСКИ (р. 1959 г., Троян) е предложен за почетен гражданин от педагогическия колектив на троянското СУ „Св. Климент Охридски“. Той е основател и едноличен собственик на най-голямата троянска фирма „Калинел“ ЕООД, лидер у нас и сред водещите в Европа в своя бранш (производството на олекотени завивки). Към този момент фирмата му е най-големият работодател в Ловешка област, 1700 работници. Два пъти е носител на националния приз „Работодател на годината“ и пет пъти на отличието „Истински лидери“ („True Leaders“). Учредител е на училищното настоятелство в СУ „Св. Климент Охридски“, благодетел, дарител, спомоществовател, добротворец на училището. Редовен дарител е за различни важни троянски каузи.

инж. Владимир Младенов
ИНЖ. ВЛАДИМИР МЛАДЕНОВ (р. 1949 г., с. Дойренци) е номиниран от кмета Донка Михайлова. След завършване на висшето си образование работи в двете най-големи машиностроителни предприятия в района – „Елпром“ и „Машстрой“. В началото на 90-те години работи в Италия и за половин година в Мексико, но избира България. През 1998 г. с приятеля си Васил Сираков започват да произвеждат детайли за българския филиал на италианската компания „Контарини“. През 1999 г. заедно с Пиер Паоло Контарини и Цветан Пашов основават „Копа Хидростем“. В момента във фирмата, чийто изпълнителен директор е инж. Младенов, работят 150 човека и месечната й продукция е за около 800 хил. евро, предприятието предлага отлични условия на труд и високо заплащане, а в момента текат довършителните работи на новия трети цех.

Николай Йовков
НИКОЛАЙ ЙОВКОВ (р. 1948 г., с. Абланица) също е номиниран от кмета Донка Михайлова. Той е керамик трето поколение, а фамилната обреченост на глината е наследила дъщеря му Ралица. Завършил е художественото училище в Троян, след това керамика в Художествената академия при проф. Венко Колев. Дългогодишен учител, за кратко и директор на днешното НУПИ „Проф. Венко Колев“. Има множество изложби в цялата страна, а характерното му „сграфито“ присъства в десетки частни колекции у нас и по света. Носител е на голямата награда „Сребърна хлопка“ от състезанието на керамиците в АЕК „Етъра“ (2008 г.). Негови големи съдове красят три троянски кръстовища, а за 70-годишния си юбилей подари на троянския музей колекцията си „Пазителите“.

Мариета Жекова
МАРИЕТА ЖЕКОВА (р. 1969 г., София) е предложена за почетното отличие от групата общински съветници на коалиция „Избор за Троян“. Тя е учител по музика, пиано, солфеж и елементарна теория на музиката и вокален педагог вече 27 години. Неизброими са музикалните таланти, които подготвя през години като ръководител на Студия „Гласове“ към троянското читалище, за 10 години качва на сцената над 3000 ученици. Нейни възпитаници са Радко Петков (победител в „Гласът на България“), Стефания Енчевска (победител в „Хит минус едно“), Елица Наумова и Христо Младенов (финалисти в „Гласът на България“), Илиана Илиева, Ани Ненова, Весела Думанова… „За градивното й присъствие в цялостния обществен и културен живот на Троян като творец просветител, работил за изграждането на знаещи, можещи и успяващи млади хора на Троян, които славят името му в България и Европа“, обобщават номиниращите.

***

СПОРЕД сега действащата Наредба за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян с най-високото троянско отличие – званието „Почетен гражданин на Троян“, се удостояват „български и чуждестранни граждани за изключителни заслуги към града и общината във всички области на обществения и икономически живот“. Номинациите се адресират до Общинския съвет и се разглеждат от комисия, включваща председателя на местния парламент, председателите на постоянните комисии към него и  кмета на  общината. Изборът се прави на заседание на Общинския съвет с тайно гласуване, като се изисква мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците. Званието се присъжда по повод Празника на Троян (Петковден, 14 октомври) и може да бъде придружено с парична награда. Удостоените получават правото да бъдат включвани в състава на представителни делегации в страната и в чужбина, да присъстват на заседания на Общинския съвет с право на съвещателен глас и да участват в работни срещи на общинското ръководство по важни въпроси, свързани с професионалните им компетенции и обществени позиции.

СПИСЪКЪТ с почетните граждани на град Троян е публикуван на официалния сайт на Община Троян. Според изискването на Наредбата (чл. 18, ал. 1) със званието „Почетен гражданин на Троян“ „може да се удостоява не повече от един гражданин през годината“, но това нормативно изискване неведнъж е нарушавано.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

mtwgdgawd каза...

А защо не се предложи достоен човек който работи в полза на обществото а не бизнесмени и учители щото те са в следствие от друго

mtwgdgawd каза...

Защо хората от градът не гласуват за неопределени личности

mtwgdgawd каза...

E chichacite da see radvat za tui

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |