Започва строителството на Дневния център за деца с увреждания

* Символичната първа копка бе направена на 1 юни, водосвет за добър старт на проекта и успешна реализация на дейностите отслужи отец Марин * Кметът Донка Михайлова приветства гостите, зам.-областният Бойко Пъдарски похвали Община Троян
Начало
Поздравления от кмета Донка Михайлова и зам.-областния управител Бойко Пъдарски
НА 1 ЮНИ – Деня на детето, избран неслучайно, бе направена символичната първа копка за изграждането на новия Дневен център за деца с увреждания и техните семейства в Троян. Проектът се финансира изцяло със средства по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“, бенефициент е Община Троян и проектният бюджет възлиза на 425 хил. лв.; срокът за изпълнение е 22 месеца.

МИЛАТА церемония се състоя на мястото на бъдещия социален дом – свободния общински терен на ул. „34-ти Троянски полк“, непосредствено до ДГ „8 март“. А сред участниците наред с домакина – кмета Донка Михайлова, бяха също председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, зам.-областният управител Бойко Пъдарски, ръководителят на проекта инж. Мария Василева от общинската администрация, ръководители на различни институции, родители и деца, бъдещи потребители на социалната услуга.  Разбира се, имаше и представител от избраната за изпълнител на строителните работи фирма „Микра КМ“ ЕООД (Ботевград) – инж. Красимир Христов. Сред присъстващите бяха и членове на гостуващата ни делегация от партньорския град Хамм, Германия.

Отец Марин отслужи водосвет за добър старт на проекта
ЗА ДОБЪР старт на проекта и успешна реализация на дейностите водосвет отслужи отец Марин Божков, архиерейски наместник на Троянската духовна околия. В приветственото си слово кметът Михайлова благодари на зам.-министрите Деница Николова (МРРБ) и Деница Сачева (МОН) за приноса им проектът на Община Троян да бъде одобрен за финансиране, отличи и инициативността на адв. Кремена Добрева и общинския съветник Николай Тодоров. Г-н Пъдарски също взе думата, похвали Община Троян за инициативността й и пожела успешно реализиране на строителните дейности.

***

ДА ПРИПОМНИМ. Идеята за изграждане на Дневен център за деца и младежи с увреждания има над 10-годишна история и бе лансирана в края на миналия мандат (2015 г.) от тогавашния общински съветник от коалиция „Избор за Троян“, а после председател на Общинския съвет Николай Тодоров – след серия срещи с родители на деца с увреждания. Тогава обаче местният парламент отхвърли предложението, стигна се и до известно противопоставяне на вносителите с експертите от общинската администрация, а от името на родителите адв. Кремена Добрева огласи подписка в подкрепа на центъра. Впоследствие позициите бяха уеднаквени и изграждането на троянски Дневен център за деца и младежи с увреждания залегна в управленската програма за новия мандат. В края на 2016 г. националната Междуведомствена работна група за управление на процеса по деинституализация на грижата за деца включи община Троян в Картата на услугите за подкрепа на общността в семейна среда, което отвари пътя за изграждане на Дневния център с финансиране по ОП „Региони в растеж“ и по-нататъшно държавно финансиране на дейностите.

Една дълго чакана мечта

* Отстоявана, отрицавана и прегръщана, но с цена,
 която си заслужава

Николай Тодоров
Позиция

Ето и част от емоционалния текст на съветника Николай Тодоров (в страницата му във фейсбук) по повод „първата копка“ на новия Дневен център в Троян. Публикуваме го, защото авторът бе моторът на тази идея, но и защото казва важни неща.

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ: „Днес, на 1 юни 2018 г. се удовлетвори една дълго чакана мечта на едни много дълго лъгани хора. Постигна се една изстрадана и минала през много перипетии цел. Отстоявана, отрицавана и прегръщана, но с цена, която си заслужава. Даде се една надежда, една споделена радост, адресирана в бъдещето, една вяра за повече човечност. Днес беше направена символичната първа копка по реализиране на проекта за изграждане на Дневен център за деца с увреждания и техните семейства в град Троян. Някак си като тъмен облак премина част от историята по реализиране на центъра. И почти не ми се иска да си спомням за нея, но така или иначе тя е важна, защото ни направи по-мъдри. Тя ни разви и ни направи по-добри хора. Свали егото ни, уравновеси емоциите ни и ни даде този център.“

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |