Ще се създаде ли Дневен център за лица с увреждания в Троян?

* Гражданско сдружение, основано от родители на деца със специални потребности, се е заело със значимата социална задача * Според председателя на УС Александър Хитров нормативни пречки няма, а възможностите за финансиране са няколко

НА 7 ДЕКЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА в Троян бе основано Сдружение за дневен център за рехабилитация и социална интеграция на лица със специални потребности (СДЦРСИЛСП), регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел (в обществена полза). И за да е по-ясно – група родители на деца с увреждания са създали гражданска структура, чрез която се опитват да помогнат на хората в неравностойно здравословно положение в нашия град. Ясно е - родителите смятат, че за тези хора и особено за децата с увреждания в Троян не се прави достатъчно; което е и първопричината за създаването на новото сдружение.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ (УС) на Сдружението за дневен център е Александър Хитров, чиято дъщеря, 14-годишната Боряна, е със 100% инвалидност и постоянно до нея трябва да има човек. „Според Меморандума за социална интеграция, раздел 4, трябва да се преминава от специализирани заведения за деца с увреждания към дневни центрове. Разликата е, че в дневния център децата не прекъсват връзката си със семейството, както на практика се получава в специализираните заведения – напротив, тази връзка се насърчава”, коментира пред Т21 г-н Хитров. Той посочи и друго немаловажно предимство: в специализираните заведения за издръжката на едно дете държавата плаща 2000 лв., а в дневните центрове четири пъти по малко – 500 лв. И още – Дневният център би разширил начините за социално подпомагане в Троян, където сега няма нито такъв център, нито специализирани заведения.

КАКВА Е СЪДБАТА НА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ В ТРОЯН В МОМЕНТА? След като завършат, ако изобщо завършат, някаква образователна степен (доскоро в ОУ „Иван Хаджийски” имаше специализирана паралелка до 8. клас, но вече я няма), тези деца са принудени по цял ден да си стоят вкъщи. Като прибавим и недостъпната архитектурна среда, нещата стават още по-тежки – и за хората с увреждания, и за техните близки. А един бъдещ Дневен център би помогнал много да се преодолее тази принудителна изолираност и десоциализация.

ПОПИТАХМЕ КАКВИ СА ВАРИАНТИТЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ на подобен Дневен център в Троян. Г-н Хитров бе категоричен, че има реални възможности, а източниците са няколко: държавата, Общината и не на последно място – чрез различни програми. Обяснено ни бе също, че официалното предложение за създаване на Дневен център трябва да дойде от Общината и да се работи в партньорство с дирекция „Социално подпомагане”; а първата голяма крачка е осигуряване на подходящо помещение (според членовете на Сдружението този проблем има решение, нужна е само добронамереност и съпричастност от страна на общинската управа). Друг важен момент е, че създаването на Дневен център за рехабилитация и социална интеграция на лица със специални потребности е регламентирано нормативно и проблеми в тази посока няма. Няма и нормативни пречки дейността на бъдещия център да бъде делегирана на действащо гражданско сдружение.

РАЗБИРА СЕ - за да реализира задачите си, Сдружението се нуждае от широка обществена подкрепа, включително и финансова (по-долу публикуваме банковата му сметка, на която можете да изпращате вашите дарения).

Т21

Банковата сметка на Сдружението за дневен център за рехабилитация и социална интеграция на лица със специални потребности (СДЦРСИЛСП) е:

Про Кредит банк – Троян
BG56PRCB92301032702611
BIC: PRCBBGSF
Титуляр: Сдружение ДЦРСИЛСП



Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |