Финансират проекта за Дневен център за деца с увреждания

* Средствата са по ОП „Региони в растеж“ – 425 хил. лв.,
 договорът бе подписан на 27 октомври, започва процедурата по
 избор на изпълнител
Социално
ПРОЕКТНОТО предложение на Община Троян за изграждане на Дневен център за деца с увреждания и техните семейства в Троян е било одобрено и ще получи 100% безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“). Това станало ясно от полученото на 23 октомври в общинската администрация уведомително писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), научихме от PR-ката на Община Троян Станислава Вачева. Бюджетът на проекта възлиза на 425 хил. лв. и, както казахме, ще бъде осигурен изцяло с европейски средства. На 27 октомври кметът Донка Михайлова е подписала договора и предстои да стартират дейностите по избор на изпълнител, срокът за изпълнение е 22 месеца.

ПРЕЗ ПЪРВАТА половина на 2017 г. Общината организира процедура за избор на проектант, която бе спечелена от проектантското ателие „Троянарх“ (Троян)  на арх. Пенко Терзиев. По-рано с решение на Общинския съвет бе осигурен подходящ терен – свободната площадка в централната градска част, намираща се до ДГ „8 март“ срещу училищата СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ. Кметът г-жа Михайлова организира и две срещи с родители на деца с увреждания, на едната от които арх. Терзиев представи конкретните параметри на архитектурния проект – достъп, оформление на дворното пространство, разположение на зали и кабинети. Предвиденият капацитет е до 30 лица, ще бъде изграден и паркинг за 10 автомобила, а основната цел е създаване на подходяща и ефективна инфраструктура за предоставянето на социалната услуга.

ПРИПОМНЯМЕ, че идеята за изграждане на Дневен център за деца и младежи с увреждания има над 10-годишна история и бе лансирана в края на миналия мандат (2015 г.) от тогавашния общински съветник от коалиция „Избор за Троян“, а сега председател на Общинския съвет Николай Тодоров – след серия срещи с родители на деца с увреждания. Тогава обаче местният парламент отхвърли предложението, стигна се и до известно противопоставяне на вносителите с експертите от общинската администрация, а от името на родителите адв. Кремена Добрева огласи подписка в подкрепа на центъра. Впоследствие позициите бяха уеднаквени и изграждането на троянски Дневен център за деца и младежи с увреждания залегна в управленската програма за новия мандат. В края на 2016 г. националната Междуведомствена работна група за управление на процеса по деинституализация на грижата за деца включи община Троян в Картата на услугите за подкрепа на общността в семейна среда, което отвари пътя за изграждане на Дневния център с финансиране по ОП „Региони в растеж“ и по-нататъшно държавно финансиране на дейностите.

Поглед към архитектурния проект на бъдещия Дневен център
ЧРЕЗ РЕАЛИЗАЦИЯТА на одобреното сега проектно предложение за Дневен център за деца с увреждания и техните семейства в Троян ще се гарантира достъпът и правото на всяко дете да получи качествена грижа и услуги в общността според индивидуалните му потребности, смятат от Община Троян. Предвижда се осигуряването на зали за групова и индивидуална работа, психосензорна и рехабилитационна зала, кабинети за специалисти и стая на персонала, помещение за хранене, място за лични вещи и преобличане на потребителите, санитарни помещения, веранда с места за отдих и групова работа. В дворното пространство ще се изгради сензорна градина, съоръжения за игра на открито за деца с увреждания, беседка, пясъчник, зелени площи.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |