Влакче вкарва Минчо Казанджиев в съда, грози го до 6 години затвор

* Бившият кмет на Ловеч е ощетил общината с 210 хил. лв., се казва в обвинителния акт на Окръжната прокуратура; щетите са при покупката на атракционно влакче по проект, финансиран с европейски средства
 * Още двама подсъдими по делото – управителят на фирмата доставчик и ръководителят на проекта
Гореща тема
Минчо Казанджиев
БИВШИЯТ кмет на Ловеч от БСП и наш земляк Минчо Казанджиев, изкарал три поредни мандата (2003/2015 г.), отива на съд, съобщиха от Окръжна прокуратура - Ловеч. Обвинението е приключило разследването с обвинителен акт и изправя на подсъдимата скамейка три лица: бившия кмет, управителя на фирмата, спечелила обществена поръчка за доставка на атракционно влакче за общината и ръководителя на проекта, по който е доставено въпросното влакче. Обвиненията към тримата са съответно за безстопанственост, документално престъпление и безстопанственост плюс документално престъпление, а делото ще се гледа от Специализирания наказателен съд (в прессъобщението на прокуратурата имената на обвиняемите липсват, което се обяснява с влизането в сила на европейския регламент за защита на личните данни GDPR, но е меко казано нелогично и дори абсурдно – бел. ред.).

ВЪПРОСНИЯТ проект е с наименование „Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч“, финансиран е с европейски средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ (приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма“, схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“) и е на обща стойност 4,36 млн. лв. Атракционното влакче е една от дейностите по този проект и струва 360 хил. лв. Бенефициент е Община Ловеч, а реализацията е извършена през 2014 г.

Какви са престъпленията, довели до съдебното дело?

НАЙ-НАПРЕД – фирмата доставчик (според публикации това е „Еврогеймз“ ЗДДЗ, Варна) не разполагала с атракционно влакче с нужните параметри и представила преправени документи, за да отговори на изискванията на обществената поръчка. Обвинението срещу управителя на фирмата е за това, че съзнателно се възползвал от преправени официални документи, за да получи обществената поръчка, престъплението е по чл. 316, във връзка чл. 308 от НК (наказанието – затвор до 3 години).

Негодното атракционно влакче, струващо 360 хил. лв.
ОБВИНЕНИЕТО към ръководителя на проекта е, че влакчето е прието без да са изпълнени задълженията по приемане, без да са проведени тестове и проби и без да е направена проверка дали реалните му параметри отговарят на тези, заложени в обществената поръчка, а приемно-предавателният протокол е подписан без забележки. След което е преведена пълната сума на доставчика, но стоката се оказва негодна – доставеното влакче не може да изпълнява функциите си. Престъпленията са по чл. 219, ал. 1 (затвор до 6 години и глоба до 5 хил. лв.) и чл. 311, ал. 1 от НК (затвор до 5 години)

ОБВИНЕНИЕТО срещу бившия кмет на община Ловеч е, че в качеството му на длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество. В случая – не е извършил проверка на качеството на доставеното атракционно влакче и не е съставил и подписал задължителния констативен протокол при приемането на стоката (влакчето). Което довело до щети за общината в размер на 210 хил. лв., представляващи разликата между реално заплатената от Община Ловеч сума от 360 хил. лв. и  сумата от 150 хил. лв., колкото е реалната пазарна стойност на полученото атракционно влакче. Престъплението е по чл. 219, ал. 1 от НК (затвор до 6 години и глоба до 5 хил. лв.)

***

В МОМЕНТА Минчо Казанджиев е областен председател на БСП - Ловеч и очакваме официалното партийно становище във връзка с повдигнатото му обвинение. При скорошното задържане на ловешката общинска съветничка от ГЕРБ Йовка Тодорова, обвинена в злоупотреба с 120 хил. лв., БСП - Ловеч веднага излезе с официално изявление. В което правораздавателните органи се призоваваха към бърза и прозрачна работа и завършваше с думите: „В интерес на всички български граждани и в частност на ловчалии е този казус да получи своето разрешение максимално бързо и при доказване на обвинението основните виновници да понесат своята отговорност“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |