Маестро Красимир Кюркчийски

* Землякът ни е един от най-често изпълняваните композитори при български културни събития зад граница

10-те реда на „Традиция” Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

Красимир Кюркчийски (1936-2011)
„КАЛИМАНКУ ДЕНКУ”, „Пиленце пее”, „Заблеяло агънце“, „Месечинко, льо”. Това са само част от бисерите на българското фолклорно богатство, изградило културния ни облик пред света. Въпросът е какво е общото между тези песни. Отговорът е – троянецът Красимир Кюркчийски. Той прави обработки на споменатите и на много други народни песни, влезли в поредицата на швейцареца Марсел Селие „Мистерията на българските гласове”. Този музикален проект на Селие е удостоен с наградата „Грами” и донася световна слава на България.

МАЕСТРО КЮРКЧИЙСКИ е роден на 22 юни 1936 г. в Троян. Завършва Българската държавна консерватория със специалност „Композиция” при знаменития професор Панчо Владигеров и специализира в Москва при друг голям композитор – Димитрий Шостакович. След това талантливият троянец работи като диригент на оркестъра на ансамбъл „Филип Кутев”, впоследствие е диригент и на хора при ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен като „Мистерията на българските гласове”.

КРАСИМИР КЮРКЧИЙСКИ е носител на Голямата награда за композиция „Парижки музикални седмици” (1966 г.). Автор е на симфонични и камерни музикални произведения, както и на филмова музика, обработки на народни песни, хорови песни, оперите „Юла” (1969 г.) и „Наследството” (1987 г.), балетът „Козият рог“ (1978 г.). Землякът ни е един от най-често изпълняваните композитори при български културни събития зад граница. Сред неговите емблематични творби са симфониите „Един шоп в Испания”, „Диафонична студия”, камерните произведения „Соната за цигулка и пиано”, „Струнен квартет”, концертът за пиано и оркестър „В памет на Панчо Владигеров“ и много други. Негова е музиката към филми като „Дърво без корен”, „Последното лято”, „Свобода или смърт”, „Записки по българските въстания“ и др.

ЗА СВОЯТА ДЕЙНОСТ маестро Кюркчийски е получавал различни награди, както и признанието на музикалните ценители и критиката. Умира на 75 – на 15 декември 2011 г., оставяйки своя ярка следа в българската музика.

Боян Дочев,
РК „34-ти пехотен Троянски полк”

Още в „10-те реда на "Традиция”:

7 коментара:

Анонимен каза...

Някой знае ли кога се завръща троянската войска от Шипка,да изляза да ги посрещна ?

Анонимен каза...

Още къркат в Дебнюу...

Анонимен каза...

А сега по същество.
Хората , които следят темите в Т21 и участват в коментарите ,знаят под кои има десетки и дори стотици коментари. Знаят и защо.
А под спортни и културни , 1-2 коментара или нищо.
Важно е да се знае,че освен маестро Кюркчийски,който е допринесъл много за развитието на новата българска музика.има цяла плеада от музиканти,художници,артисти и въобще стойностни хора излезли от този град.
За тях или бегло си спомняме или никога няма да научим.
Защото или не искаме да ползваме знанията и уменията , които имат или никоя институция не пожела да ги покани и да ни запознае с тях.
В това число и управниците.

Анонимен каза...

Ами очевадно е, че не се интересуваме от глупостите на "Традиция".
По принцип повечето само поглеждат заглавието и даже не отварят цялата статия.
Аз понякога я отварям и зачитам първите няколко реда и толкова.
Скучни са.

Анонимен каза...

"Традиция" е уникално сдружение,което (с всичките си слабости) се опитва да поддържа историческата памет във време, когато пъпчивите пуберчета си мислят ,че Левски го е убил Тодор Батков. Относно Маестро Красимир Кюркчийски-чест прави на "Традиция", че пише за него, защото този велик троянец остави незабравими произведения на нацията. А, че за някого писанията на "Традиция" са "глупости", бих казал: Простотията ходи по хората-при животните я няма, уверявам ви !

Анонимен каза...

Съгласен съм с умопомрачителното заключение за простотията - та ти го доказваш нагледно,

Анонимен каза...

Разбира се, че сте уникални. Да се възбуждаш от едновремешни военни дрехи, е уникално заболяване!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |