Клонираха Обиколката на България, Троян пак е етапен град

* Началникът на БКС Евгений Димитров вини „няколко кмета“, обещава, че ще има „комплексен шампион от двете състезания“ * Журналистът Иван Нанков пита: „Ще допуснем ли унищожителното „пъпкуване” на Обиколката?“ * Шампионите: „Това не е добре познатата по света и у нас Обиколка на България, в която постигахме победи“
Хубава работа, ама българска Актуализиран
ТРОЯН ще е етапен град и в 66-тата колоездачна Обиколка на България (2017 г.). По-точно в нещото, което ще представлява тазгодишният роден Тур, разделен на две 3-дневни полуобиколки – „Север“ (3-5 септември) и „Юг“ (7-9 септември); и май нямащ много общо с истинския си формат и традициите на досегашните си издания. За протокола – Обиколката на България е сред най-старите многоетапни колоездачни състезания (обиколки) в Европа и света, началото му е през 1924 г. и мери биографията си с емблемите в „жанра“ – Тур дьо Франс (1903 г.) и италианското Джиро (1909 г.). 

Сергей Лакути (Украйна) спечели първия етап до Троян в 66-тия Тур, 3 септември 2017 г.
2016 г., финалът бе в Троян, венец за шампиона Марко Текио
Красимир Коев след етапната победа в Троян, 2010 г.
Тежък етапен финал в Троян за шампиона Ивайло Габровски, 2009 г.
ПОЛУОБИКОЛКАТА „Север“ стартира на 3 септември пред катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата с участието на 15 отбора (от 10 страни), от които пет български, единият е нашият „Хемус 1896“ (Троян). Първият етап бе от София до Троян – по подбалканския път през Златица, Пирдоп и Кърнаре с изкачване на Троянския проход, 172 км – и финишира на троянския площад „Възраждане“, спечели го Сергей Лакути (Украйна) с подгласници Александър Алексиев („Несебър“) и Николае Тановичи (Румъния); следващия втори етап бе от Троян до Свищов през Плевен, където имаше кратка спирка и церемония (4 септември); третият последен етап е от Свищов до Елена (5 септември). След ден почивка започва полуобиколката „Юг“, първият й етап е Елена - Ивайловград (7 септември), вторият е от Ивайловград до Стара Загора (8 септември), а третият последен тръгва от Стара Загора и ще завърши в Пловдив (9 септември), където ще е и „комплексният“ финал на раздвоената Обиколка на България 2017.

ОРГАНИЗАТОР както и досега е Българският колоездачен съюз (БКС), а във връзка с тазгодишната иновация председателят на БКС Евгений Димитров обясни: „Целта е да я направим по-атрактивна, защото е страшно трудно да привлечеш състезатели. Първо, изтеглихме Обиколката на България точно преди Световното в Норвегия, така мнозина ще дойдат, за да направят последен тест на формата си. Второ, разделението на две – „Север“ и „Юг“, ще даде възможности на класни колоездачи да пристигнат, за да спечелят точки от две състезания, но ще направят разходи само за едно пътуване, което също е атрактивно. Победител ще има, независимо, че се водят генерални класирания в две състезания, признати от Международната федерация по колоездене. Съответно, всяко едно от тях ще има крайно класиране. Още преди първото обаче техническият комитет ще обяви регламент, по който ще бъде определен комплексен шампион от двете състезания“ (цитатът е взет от сайта OFFNews)

Председателят на БКС Евгений Димитров, Троян, 2016 г.
ЕВГЕНИЙ ДИМИТРОВ посочи също виновниците за клонирането на Тура, ще цитираме и това, макар да звучи малко като „кой ми сра в гащите“: „Ще започна отдалеч с организацията на Обиколката, която стартира преди година. Смятахме да разширим, да я направим по-мащабна. Получихме уверенията на няколко кмета, че ще вземат етапи. Казано на жаргон, „изтърбушиха“ ни в последния момент. Става въпрос за 4-5 града. Отказаха се и ни оставиха без време за реакция“.

ОБЯСНЕНИЕТО на колоездачния началник бе в отговор на гневна коментарна статия за Обиколката на България 2017 на журналиста Иван Нанков (пак в OFFNews, 21 август). Г-н Нанков очертава три парадокса: първият – че „ръководството на БКС собственоръчно се опитва да съсипе Обиколката на България – една от малкото му останали „витрини”, припомня се, че през 2014 г. враждуващите групировки в БКС успяват в подобно начинание и тогавашното издание не се провежда; вторият – „Обиколката е заплашена от разцепване, а оттам – от обезличаване, и фактически – от заличаване“; третият – „управата на БКС реди упорито (само)убийствени „пасианси”, режейки клона, на който седи“, а от това най-много страда колоезденето в България. Изводът на журналиста е тежък: „Ще допуснем ли унищожителното „пъпкуване” на Обиколката? Не бива да допуснем за втори път да бъде прекъсната дълголетната традиция и добрата стара Обиколка да бъде обезчестена. Стига й едно конфузно и срамно спиране преди три години. Не е ли обидно да припомняме, че Обиколката не е нечия бащиния, а е всенародно дело, заченато още в първата третина на миналия век. Няма смислени причини авторитетното състезание да бъде разсичано на две, още повече, че финансирането от държавата (би трябвало да) е целево – точно и само за него, а не за някакви новоизмислени сурогати. Не би било лошо, разбира се, у нас да има още не две, а повече многоетапни надпревари, но Обиколката не пипайте. Тя е неделима, трябва да остане целокупна и да бъде структурирана по стандартния за съвременния колоездачен свят начин“.

Троянецът Бойко Ангелов спечели Обиколката през 1986 г.
НА 24 АВГУСТ със свое изявление до организаторите на Обиколката на България 2017 излязоха 10-тима победители в родния Тур, все емблематични имена в българското колоездене, сред тях и троянецът Бойко Ангелов (вдигнал купата през 1986 г.). Шампионите отказват поканата да присъстват при награждаването в „новоизмисленото“ състезание, категорични са, че „това не е добре познатата по света и у нас Обиколка на България, в която постигахме победи“. И предупреждават: „С решението си да разделите Обиколката на две отделни обиколки, вие всъщност разделяте състезанието от богатата му история, преиначавате достойното му име, заличавате респектиращата му номерация – все белези на дълъг и ярък живот. Това за нас е необосновано, неправилно, неприемливо“ (пълния текст на изявлението публикуваме отделно).

Т21

Заявление от български колоездачи, победители в Обиколката на България

До: Организаторите

Уважаеми господа, благодарим ви за поканата да присъстваме на едно от награждаванията по време на новоизмислената от вас Международна колоездачна обиколка на България - Север. Бихме се отзовали с радост на поканата, ако награждаването, на което ни каните, бе действително част от автентичната и авторитетна 66-та международна колоездачна обиколка на България, а не – от някакво нейно разклонение.

С решението си да разделите Обиколката на две отделни обиколки, както сте ги заявили и в Международния колоездачен съюз, вие всъщност разделяте състезанието от богатата му история, преиначавате достойното му име, заличавате респектиращата му номерация – все белези на дълъг и ярък живот. Това за нас е необосновано, неправилно, неприемливо.

Ето защо, като отново ви благодарим за поканата, заявяваме, че не можем да присъстваме под каквато и да било форма в новото състезание. Това не е добре познатата по света и у нас Обиколка на България, в която постигахме победи. Нашата Обиколка е една, с един старт, с един финал, с един победител. Тя ни носеше и радост, и мъка, но неизменно – неописуемото чувство, че участваме в нещо, което остава в историята. След това, което искате да направите, там какво ще остане?

24 август 2017 г.

От (по азбучен ред): Бойко Ангелов (победител през 1986 г.), Валентин Живков (1988), Венелин Хубенов (1983), Димитър Господинов (2001, 2002), Ивайло Габровски (2003, 2006, 2008, 2009, 2011), Красимир Коев (1998, 2010), Ненчо Стайков (1978, 1980, 1984), Павел Шуманов (1992, 1997), Петър Петров (1985, 1987), Христо Зайков (1994, 1995, 1996)


 Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво! Кметицата спешно закърпи дупките по главната. Искам обиколка 2-3 пъти годишно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |