За 100-годишнината от Дойранската епопея - мащабно

* Открива се дарителска кампания „Помним героите си!“
 * Донка Михайлова: „През 1938 г., когато е създаден паметникът, участват всички троянци“ * Христо Калистерски: „Ако някой днес ви казва нещо друго, просто лъже!“
Шапки долу
На съвместната пресконференция - Донка Михайлова, Христо Калистерски и Румен Тодоров
ОБЩИНА ТРОЯН съвместно с РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (НД „Традиция“) и местната структура на Съюза на ветераните от войните започва подготовка за отбелязване на 100-годишнината от Дойранската епопея през Първата световна война, в която основна роля има железният 34-ти пехотен Троянски полк. Юбилейното честване, както бе обявено на съвместна пресконференция на кмета Донка Михайлова, Христо Калистерски (РК „34-ти пехотен Троянски полк“) и Румен Тодоров и о. з. майор Никола Магунски (Съюз на ветераните от войните), ще включва серия от събития – традиционното поклонение на Дойран (23-24 април), панихида и възпоменателно тържество (29 април), исторически възстановки, музей на открито (полева кухня, оръжия, униформи и др.).

ВАЖЕН МОМЕНТ е обявената вече съвместна дарителска кампания „Помним героите си!“ (виж подробностите отделно) за обновяване на паметника на падналите за Майка България троянци и околното пространство (градинката при Вила „Ванна“). „През 1938 г., когато е създаден паметникът, участват всички троянци и ръководството на Троян. Тогава се организира кампания за набиране на средства и паметникът е вдигнат с тези дарения. Това ни подсказа да обявим сегашната дарителска кампания и средствата от нея ще се вложат за обновяване на паметника, озеленяване на градинката и ремонт на част от оградата, монтиране на нови паметни плочи, които ще ни дари големият родолюбец и дарител за патриотични каузи проф. д-р Иван Гаврилов“, сподели г-жа Михайлова.

Паметникът на падналите за Майка България троянци днес, градинката при Вила "Ванна"
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО интересна бе историческата препратка, която направи г-н Калистерски. „Не се казва и до днес, но трябва да се знае – напомни председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“, – че 9-та Плевенска дивизия, в състава на която е нашият 34-ти пехотен Троянски полк, спасява България. Това е факт! В Ньой се виждат плановете на нашите противници, тогава моментът е бил такъв, че България е трябвало да спре да съществува. Ако някой днес ви казва нещо друго, просто лъже! Румъния, Сърбия и Гърция са били основните двигатели на тази идея, подкрепяли ги Франция и Англия, до голяма степен и Русия. Нашият Южен фронт, който се отваря през 1916 г., се превръща в основния фронт на Първата световна война. Германия реално губи войната още през 1916 г., когато не успява да пробие съюзниците при Вердюн (Западния фронт). И за да продължи толкова дълго войната, е виновна именно българската войска, колкото и странно да звучи, която защитава една фронтова линия от над 400 км! Истина е – от 1916 г. до 1918 г. целият свят е вперил поглед в Южния фронт, където основната точка е Дойран. През февруари – март – април 1917 г. е голямата офанзива на Дойран и сега ще отбележим 100-годишнината от тази битка. Победата тогава дава възможност на нашата войска през м. септември 1918 г. да се завърне в България невредима и страната ни да не бъде окупирана от сърби, гърци, румънци, съюзници. Това не са пресилени приказки, а факти и трябва да се помни! За жалост истината продължава да се премълчава и преиначава от някои.“

ОТ ИМЕТО на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните председателят на структурата Румен Тодоров заяви пълна подкрепа на дарителската кампания. „Приветстваме това начинания на Община Троян и НД „Традиция“ и според силите и възможностите си ще участваме“, декларира г-н Тодоров.

Т21

100 години от Дойранската епопея

Дарителска кампания „Помним героите си!“

През пролетта на 2017 г. се навършват 100 години от Дойранската епопея и героичните боеве на 34-ти пехотен Троянски полк. Троян помни своите герои и се гордее с тях. В памет на троянците, отдали младостта и живота си за обединението на България, Община Троян, НД „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци – Троян) и Общинският съвет на Съюза ветераните от войните на България обявяват началото на дарителска кампания за набиране на средства под надслов „Помним героите си!“.

Откриването на Войнишкия паметник на площада в Троян, 2 юни 1938 г.
Събраните средства ще бъдат вложени в:
     • обновяване на Паметника на загиналите във войните;
     • озеленяване на терена;
     • монтиране на нови паметни плочи;
     • ремонт на разрушената част от оградата и плочите;
     •  тържествено отбелязване на годишнината.

Актуална информация за хода на кампанията може да откриете на официалната страница на Община Троян в интернет и във фейсбук страниците „100 години Дойранска епопея“ и „Донка Михайлова - кмет на община Троян“. Средства могат да бъдат дарявани както чрез откритата дарителска сметка, така и чрез дарителски кутии, поставени в Музея на занаятите - Троян, Информационно-културния център – Троян и Центъра за обслужване на гражданите в Община Троян (ет. 1).

За съблюдаване коректността на разходване на средствата ще бъде създадена комисия, в състав: Катя Пенчева - гл. счетоводител  на Община Троян; Христо Калистерски - НД „Традиция“; Румен Тодоров - Съюз на ветераните от войните.

Дарителска сметка за набиране на средства:

Община Троян
Сметка за дарения
„Общинска банка“ АД
BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG16SOMB91308433730544
Код за вид плащане: 445100

Едно припомняне
Маршът на полка

Автор на музиката е Камен Луков, роден в с. Копиловци, Берковско, а текстът е дело на Любомир Бобевски от Тетевен.

Награждаване на Дойран, 26 май 1917 г.
„През 1917 г., по време на позиционната война, когато 34-ти пехотен Троянски полк бил подложен на адска канонада по Дойранските позиции, Луков засвирва марша „Троянци”. Още след първите звуци англичаните спират стрелбата и изслушват до край. И в следващите дни колкото пъти се засвири маршът, те спирали стрелбата. Видимо маршът им харесал, защото през следващите дни изпращат парламентьор до предните постове, чрез който изявили желание да притежават нотния текст. Камен Луков им го изпраща пак чрез предните постове…”

Елеонора Авджиева, директор на Музея на занаятите - Троян

*****

Оригинален текст на марша на 34-ти пехотен Троянски полк

Балкански чеда на славни деди,
троянци сме славен полк!

С гърди гранит, с нечут полет,
кат вихър носим се напред.
През урви, чуки и скали,
летим кат гордите орли.

Троянци ний сме славен полк!
Показахме сред бой жесток
без страх и трепет как се мре,
как бойна слава се бере.

Завета наш е увенчан,
с вечни лаври при Дойран,
где хвърлихме се с огнен меч
стихийно, вихрено на сеч.

Безстрашни, смели
в боя сме борци.

Безстрашни, смели сме борци,
чела що кичат ни с веци,
троянци ний сме с дух кален,
с дух юначен, несравнен.

Към наший дивен роден край,
любов ни граници не знай.
За него ни сърцето бий,
за него с гордост мреме ний.

Троянци ний сме, ний сме славен полк,
при Борис, Кирил, Нерезов, Дойран,
при Кристалин; сред страшна сеч,
как бойна слава се бере с „ура на нож”!.

С гърди гранит, с нечут полет,
кат вихър носим се напред и все напред.
Байдарица, Морава, Мечата стена,
летим кат гордите орли, летим напред.

При Кална, Ниш, Дервент, Свърлич,
със вечни лаври при Дойран, Кала тепе,
где хвърлихме се с огнен меч,
троянци вихрено на сеч, във кървав бой.

Към наший дивен, дивен роден край:
Охрид, Преспа, гордий Шар, Пирин,
за Вардар, Дрин във люта бран,
за него с гордост мрем, ний за него мрем!

*** Данните за марша на 34-ти пехотен Троянски полк и пълният автентичен текст на марша са взети от сайта на троянския музей - www.troyanmuseum.com



Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Да живей Изборь за Троянь!Достойни наследници на велики българи !

Анонимен каза...

Когато направите дарителска кампания за преместването на паметника на площада, там където са го поставили дедите ни, се обадете пак!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |