Заверджиев погна Пепо Цолов

* Независимият общински съветник иска оставката на председателя на Общинския съвет в Ловеч; причината – кръшкане от работа
Сблъсъци
Данчо Заверджиев, адв. Пепо Цолов
НЕЗАВИСИМИЯТ ловешки общински съветник Данчо Заверджиев – който влезе в местния парламент в Ловеч от гражданската квота на ГЕРБ, но заради остри публични несъгласия с политиката на кмета Корнелия Маринова и с някои действия на колегите си бе изключен от съветническата група на управляващата партия – е внесъл предложение с искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет в областния град адв. Пепо Цолов. Това научихме от оповестеното от г-н Заверджиев негово предложение, носещо датата 13 юли 2016 г.

ПРИЧИНАТА за предложения „импийчмънт” -  независимият съветник е направил проучване, че от 10 ноември 2015 г. до 20 май 2016 г. председателят на Общински съвет – Ловеч адв. Цолов е участвал, в другото си качество – на професионален юрист, в 32 съдебни дела. Като за тези си адвокатски ангажименти/отсъствия не е уведомил Общинския съвет и те са се случвали през определеното му работно време като председател, за което г-н Цолов получава председателско възнаграждение в размер на 90% от заплатата на ловешкия кмет (около 2500 лв.).

ДАНЧО ЗАВЕРДЖИЕВ е формулирал предложеното си проекторешение така: „Общински съвет - Ловеч прекратява предсрочно правомощията на Петър Цолов за системно неизпълнение на задълженията му като председател на съвета, за повече от три месеца”. Посочените правни основания са чл. 21, ал. 2 и чл. 24, ал. 3, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

НЕ Е ТРУДНО да се досетим, че предложението на г-н Заверджиев няма да бъде прието от мнозинството в ловешкия Общински съвет, към което принадлежи и председателят г-н Цолов. Но въпреки това искането на независимия общински съветник, прочут с непоколебимата си гражданска позиция и кураж, поставя един актуален въпрос – за съветническите ангажименти и възнаграждения и в частност за тези на председателя.

Председателят отвръща на удара

СЛЕД ВНАСЯНЕТО на предложението на Данчо Заверджиев светкавично бе оповестено официално становище на Общински съвет (ОбС) - Ловеч. В него се пояснява, че предложението ще бъде разгледано и гласувано на редовното заседание на 28 юли. И се цитира уточняващото обяснение на председателя адв. Петър Цолов, също внесено писмено.

„ФУНКЦИИТЕ на председателя произтичат от едно правоотношение, което не е трудово по своя характер, а е свързано с възлагане на дейност по решение на ОбС – Ловеч, произхождащи от проведен избор. В този случай председателят е длъжен да престира (овеществява труд) по 8 часа, пет дни в седмицата, без да се фиксират нито конкретен ден, нито часови отрязък
”, заявява г-н Цолов; но без да конкретизира дали и кога престира като председател по 8 часа, пет дни в седмицата. Посочено е още, че няма неизпълнено председателско задължение и че никъде в правилника на ОбС - Ловеч не е записано задължение на председателя да стои в кабинета си от 8:00 ч. до 17:00 ч.

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |