В Берн с очилата на възможностите

* Амбицията на проекта е да създаде благоприятни условия за отключване на творческия потенциал и иновативността
 
3C - Culture, Creativity, Change
Българската група със своите домакини от KaosPilots, Берн, Швейцария, м. юни 2016 г.
В ПЕРИОДА 20-23 юни 10-членна група от градовете Габрово, Троян и Ловеч бе на обучително посещение в Берн, Швейцария, по проекта „3С - Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове” („3C - Culture, Creativity, Change - Agenda for Creative Cities”). През последните две години по проекта се проведоха няколко регионални събития с троянско участие, за които Т21 писа. Изпълнител на „Дневен ред на творческите градове” е Регионален Ресурсен Център за култура „фабриКата” - неправителствена организация със седалище в Габрово, но работеща на територията на Северна България - в лицето на землячката ни Мая Кръстева, ръководител на проекта, и габровката Мариана Проданова.

Реализира се с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ. Партньор в изпълнението на дейностите е KaosPilots („Пилоти през хаоса“) -  училище за творчески лидери, отговорни предприемачи и носители на промяната, което се намира в Берн и чийто създател и директор е Матиас Щрауб-Фишер. Амбицията на проекта е да създаде благоприятни условия за отключване на творческия потенциал и иновативността на местните общности.

ЧАСТ ОТ ХРОНОЛОГИЯТА на проектните събития изглежда така. През ноември 2014 г. „Дневен ред на творческите градове” организира в Чифлик обучение на тема „Творчески подходи при обществени дискусии за формиране на културни политики“ и непосредствено след него - „Съвет на мъдреците” във Велико Търново като нагледно приложение на наученото. През април 2015 г. – младежки срещи в Троян и Търново и Конференция на отворените пространства в Габрово, с участието на „пилотите през хаоса“. През юли 2015 г. в Орешак се проведе обучение с водеща тема „Интегрален подход за поддържане на творческо вдъхновение при стартиране на нетипични бизнес начинания“, с лектори от България и Русия. От наша (троянска) страна в тия събития се включиха представители на: Музея на занаятите, галерия „Серякова къща“, троянските художници и занаятчии, учителите и учениците от СОУ „Св. Климент Охридски“ и НГПИ „Проф. Венко Колев“, Община Троян, сдружение „Троян в бъдещето” и много други, любознателни и отворени към новото, граждани. Участниците със сигурност оцениха нестандартните обучителни форми и непосредственото човешко общуване на Матиас Щрауб-Фишер и неговите „пилоти“. В пълна степен този модел на свободна и творческа работа се усети при гостуването в Берн.

Матиас Щрауб-Фишер (вдясно) развежда българските гости из своето Иновативно село
ПРЕДСТАВЛЯВАХМЕ Троян заедно с Преслава Иванова от Информационно-културния център и Гергина Тодорова, финансист на проекта. Другите участници бяха: Мая Кръстева и Мариана Проданова от „фабриКата“, габровката Красимира Брозиг от Националната агенция за професионално образование и обучение, Йонка Агалова, ръководител на Туристически информационен център - Габрово, Мирослав Йорданов, директор на АИР „Боженци“, габровската журналистка Евелина Пенкова и Ралица Попова, изпълнителен директор на сдружение „Знание“ – Ловеч. 

ПРЕДИ година и половина дискусията във Велико Търново открои потребности от повече професионализъм и модерност в културния живот на градовете ни, от повече участие на младите хора и възпитаване на публика, от диалог и партньорство между културните субекти и обединяване на заинтересованите страни, от по-добра връзка между култура и бизнес. На срещата в Габрово преди година Матиас говори за очилата на проблемите и очилата на възможностите, които човек сам избира да си сложи. Сегашното обучително посещение предложи на българската ни група да погледне Берн през очилата на възможностите и да види много и различни швейцарски отговори на изброените културни потребности.

Гледка от Берн, столицата на Швейцария, м. юни 2016 г.
КАКТО ПОДСКАЗВА и името му KaosPilots, домакинът на обучителното ни посещение не е обикновено училище. Намира се в Иновативното село (Innovationsdorf Bern) – бивш завод за производство на печатарски машини, където Матиас, собственик на фирмата „Changels“, е сбъднал мечтата си да създаде работно пространство на интердисциплинарно сътрудничество между най-различни фирми и бизнеси. Четирите етажа на сградата с обща площ от 2000 кв. м са подслонили около 40 фирми и предлагат споделени пространства за работа, в които се раждат идеи и се обменя опит и експертиза. На входа на Иновативното село е сложен надпис „Днес ще бъде един страхотен ден“. В широките раздвижени пространства на някогашната фабрика хората се движат, работят, почиват и общуват свободно и както мнозина признават – никъде другаде не са имали токова вълнуващо работно място. Очакваха нов човек в екипа, който идва от висока и по-платена позиция, но е избрал „да ходи на работа с усмивка“. Имаше нещо утопично в този свят на млади, активни и творчески общуващи хора, а друг от групата ни сравни обиколката из залите и стаичките на Иновативното село с пътуването на Алиса в страната на чудесата. За „градското сафари“ – обиколка на места из Берн, създадени чрез културно и социално предприемачество – писменият инструктаж гласеше: „Водете си бележки, снимайте, говорете с хората и следвайте любопитството си“. Нестандартните форми на обучение включваха групови дискусии по време на разходка край Ааре – обичаната от жителите на Берн река, с която те живеят в мир и радост. 

БИВШАТА ФАБРИКА за печатарски машини е една от много сгради в Берн с ново предназначение. Текстилна фабрика, училище, стара пожарна днес са културни центрове, места за срещи и за социално ориентирани бизнес начинания. Швейцарците не позволяват нещо да остане неизползвано и захвърлено, рециклират, преосмислят функциите и на сгради, и на предмети - дори на палети, амбалажни касетки и дървени капаци за прозорци, превърнати в градински, офис и музейни мебели, артистични и непретенциозни. Това не е точно и само пестеливост, а уважение към всичко, създадено с човешки усилия. Затова, когато един ексцентричен киномеханик починал, се намерило кой да съхрани огромната му колекция от стара кинотехника. Двама млади швейцарци са наели помещения в старата красива сграда на текстилната фабрика, спасена от събаряне, и са разработили киноцентър с непрекъснато обогатяваща се музейна експозиция, филмотека, студио за дигитализиране на филмови ленти и зала за ретро прожекции с пиано за озвучаване на немите филми. Домакинът ни в този център се беше постарал да провери има ли в техния фонд български заглавия и беше открил.

Стара швейцарска фабрика, превърната в културен център
ДРУГИ ДВАМА млади швейцарци, наематели на офис в Иновативното село, са разработили своя проект за производство на шоколад „Chobа Choba“, който наричат „шоколадова революция“. Проектът е в подкрепа на перуанските фермери производители на какао, които швейцарските предприемачи са направили свои съакционери. Компанията популяризира местата на отглеждане и прецизната технология на обработване на какаото, разказва личните истории на фермерите и кръщава шоколадите си с техните имена. Какаовите блокчета с различни аромати струват доста по-скъпо от масовите швейцарски шоколади, но „Chobа Choba“ на езика на племето Кечуа, Перу, означава „Аз ти помагам, ти ми помагаш“.

ИДЕЯТА ЗА ВЗАИМОПОМОЩ и подкрепа видяхме реализирана по различни начини. Магазин за биопродукти наема хора, нуждаещи се от ресоциализация – например, бивши затворници и наркомани. Нашите гидове в „градското сафари“ ни обясниха, че кварталът е известен с либерално мислещите си жители и затова подобен магазин е възможен именно там. Наблизо имаше обособен терен, където хората могат да си засадят по нещо, достъпно за всички от квартала. Специално внимание ни обърнаха на начинаещи бизнеси в споделени пространства като кафене-плетачница плюс магазин за прежда. Но най-необичайното проявление на солидарност беше отново в Иновативното село, където видяхме малък импровизиран олтар. Обясниха ни, че е посветен на хората, работили във фабриката и преживели съкращения при неизбежното й затваряне.

ЗАПОЗНАХМЕ СЕ и с примери на подкрепа от страна на бизнеса. Мощната швейцарска верига супермаркети „Migrоs“ поддържа офис в градския център, където подпомага млади, стартиращи кариерите си дизайнери и културни предприемачи с консумативи и услуги на ниски цени. Голям спонсор е взел сградата на някогашно училище и я е превърнал в творчески център с множество ателиета. Директорът на изключителния Швейцарски алпийски музей (Swiss Alpine Museum) го управлява на принципа на публично-частното партньорство и знае, че подкрепящите го фондации очакват да чуват добри идеи.

Ретро киноцентър в някогашна текстилна фабрика
ТОЗИ МУЗЕЙ е пример за „съживяване“ на традиционна културна институция, загубила във времето интереса на публиката. Първото, което новият директор е направил преди пет години, е да се откаже от постоянната музейна експозиция и да заложи на временни концептуални и интерактивни проекти. В момента тече зашеметяващ филмов проект - обяснение в любов едновременно на планината и на швейцарското кино. От сто игрални филма за Алпите, снимани от 20-те години на ХХ век до миналата година, са направени колажи от сцени, подбрани по мотиви: раздели и завръщания, гибел и оцеляване, силни мъже и достойни жени, хора и животни, изкачвания, лавини, любов, приятелство, безкрайни планински пътеки… Посетителите преминават през 10 прожекционни зали, стоят прави върху чакълена настилка, сядат върху пънове и се облягат на греди, лежат върху изкуствена трева и гледат екрани на тавана, разхождат се между екрани на пода - и когато излезеш след 1-часовата прожекция, разбираш, че Алпите вече са в сърцето и съзнанието ти завинаги. Другата експозиция е озаглавена „Извън Африка. Как мушкатото дойде в Швейцария“ и разказва историята на цветето, което е част от швейцарската идентичност, но е с южноафрикански произход, разбивайки един мит и докосвайки горещата тема за емиграцията и общата съдба на планетата ни. Музейният директор подчерта, че работят винаги в партньорство, в случая – с Ботаническата градина в Берн, Регионалната библиотека и Общината. Експозицията е част от програма „Градът на мушкатото“, по която мрежа от градски културни институции в Берн цяло лято ще честват цветето с различни изложения, събития и публикации.

В посолството на България с посланик Меглена Плугчиева
ПРОЕКТ „3С - Култура, творчество, промяна – Дневен ред на творческите градове” продължава през август с провеждане на Фестивал на православната музика „Общение на живите“ в Троянския манастир. Обещаващо финално събитие през ноември, когато Матиас Щрауб-Фишер и част от „пилотите“ ще бъдат отново в Троян, ще отбележи края на проекта. Отсега се обсъжда въпросът как създадените контакти могат да продължат и да се надградят. Част от групата ни имаше среща в Българското посолството с посланик Меглена Плугчиева, където също са се обсъждали възможности пред по-нататъшните швейцарско-български връзки.

НАШИЯТ ДОМАКИН и обучител Матиас счита, че културни проекти могат да стартират и с нисък бюджет - най-важни са идеите и партньорството. Той винаги подчертава, че копи-пейст прилагането на чужди практики не работи и вярва в човешкото вдъхновение. Видяно откъм Берн, Швейцария, това звучи убедително.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

НЕКА НЕ УБИВАМЕ СВОБОДАТА

АЗ СЪМ ЗА ПЪЛНАТА СВОБОДА НА МНЕНИЯТА във форума на Т21.
Спазвайте наложената от мен АВТОЦЕНЗУРА.Четем всеки един коментар.Ако не ни хареса коментара или ни се обадят по телефона той ще бъде изтрит от мен или от Стоенчо(Питагорчо).Ако сте много нахални ще ви блокираме достъпа до сайта.

Анонимен каза...

Ходили сте на екскурзия, а не на обучение. Това е очевидно щото след, като се върнете нищо не правите, т.е. били сте по зяпане. Това не е лошо, когато е за лична сметка. Ама когато ходиш за сметка на разни разюздани проекти - тва си е чиста далавера.

!true hopes каза...

Втори, цитат от статията – „Реализира се с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария“. Какво ви дава право да държите сметка на Конфедерация Швейцария дали проектите ѝ са разюздани и дали имат някакъв резултат. И какво ви дава право да държите сметка на членовете на групата от България къде и с каква цел ходят и какво правят с придобитите знания/идеи/вдъхновение?

Не стига, че по абсолютно никакъв начин даденият проект не е финансиран от вашите данъци и ваш принос към реализацията му не съществува, но и оценявате резултатите от него на базата на ограниченият си поглед на егоистичен троянски форумен трол.

Анонимен каза...

Финансова подкрепа не означава пълно финансиране, драга ми трета. Безплатен обяд няма. Освен това екскурзията ви от 20 до 23 юни сте я отчели вероятно, като командировка нали!? Виждаме и друго - що за продукт бълват разни неправителствени организации (щедро) финансово подпкрепяни от разни лобита на болни люде, правещи си експерименти с бедния български народ. И нали сте сиромаси, и няма как да отидете на собствени разноски, се отзовавате на първия щракнал ви с пръсти.
Но да оставим това! По интересно е, че нищо няма да приложите на практика от това което сте видели на екскурзията. Щото сте бугаре, и гледате само келепира.
А иначе пътеписа е чудесен, пожелавам ви още много такива пътувания, за да си заслужим името.

!true hopes каза...

Продължавате да бълвате необосновани твърдения, включително за пола на опониращия ви.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |