Доживяхме - ремонтират пътя към Орешак

* Ще бъде преасфалтиран участък от 5900 кв. м, подравнени банкетите и почистени окопите; средствата са държавни, изпълнител – АПИ и „Пътприбор” ООД * Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 юли * Донка Михайлова: Идва краят на така наречените „Донкини (не знам защо не „Лазарови“?) тръскалки“
Ремонти
Ремонтът върви скоростно, 8 юли 2016 г.
В КРАЯ на миналата седмица Агенция „пътна инфраструктура” (АПИ) - чрез подразделението си Областно пътно управление – Ловеч и ангажираната фирма „Пътприбор” ООД – започна ремонт по трасето на третокласния републикански път III-357 в невралгичния участък от Троян (кръстовището при Кози вир) до с. Орешак (кръстовище „Кантона”). Става дума за близо 1-километровия подучастък след кв. „Ливадето” до табелата за Орешак и за подучастъци от Троян до кв. „Ливадето”.

СПОРЕД официалната информация в сайта на АПИ дейностите (от км 1+900 до км 5+967) включват „ремонтни дейности на асфалтовата настилка, подравняване на банкети и почистване на окопи”; което налага временно ограничаване на движението (затваряне на едната лента) и изисква съобразена скорост и повишено внимание на водачите. Обявеният срок за приключване на ремонтните дейности е 15 юли. По наша информация ще бъде преасфалтиран участък с площ 5900 кв. м (след кв. „Ливадето” до кръстовище „Кантона”), локален ремонт на 323 кв. м и подравняване на банкети и почистване на окопи в целия участък от Троян до Орешак. Нямаме данни колко ще струва ремонтът, но се знае, че средствата са държавни, осигурени чрез АПИ.

Преди входа на Орешак, 8 юли 2016 г.
ТАЗИ НОВИНА е оптимистична поне по две причини. Най-напред, защото се работи по основна пътна връзка в община Троян, поемаща огромен голям трафик – пътят към Орешак и към най-важния туристически обект в нашия район, Троянския манастир, поемащ огромен трафик; който път не е ремонтиран от 30 години и просто плаче за спешни мерки. И второ – че след досегашните откази най-после държавата откликна на троянските искания и се зае с тази своя отговорност (ще повторим, че става дума за републиканския път III-357).

ПРИПОМНЯМЕ. В края на м. март кметът Донка Михайлова организира среща с петимата народни представители от нашия Ловешки избирателен район (Антон Долапчиев, Иван Миховски, Димитър Горов, Кирил Цочев, Джейхан Ибрямов) и областния управител Ирина Митева; основната цел бе да се търси съдействие за ремонт на 4-километровия участък от републиканския III-357 – от Троян (кръстовището при Кози вир) до входа на Орешак (кръстовище „Кантона”). Като бе напомнено бе, че този участък не е ремонтиран от далечната 1986 г. и че той е амортизиран допълнително от дейностите по Водния цикъл 2 миналата година (2015 г.). Тогава депутатът Кирил Цочев (АБВ), който е и зам.-председател на Народното събрание, обеща да организира среща на троянското ръководство с ресорния министър Лиляна Павлова и директора на АПИ инж. Лазар Лазаров. Срещата бе проведена, но от нея не произтече нищо – министерският отговор бе, че тази година (2016 г.) няма да бъдат отпуснати средства за пътя Троян – Орешак. След това по предложение на кмета и с единодушната санкция на Общинския съвет, въпреки многото обструкции в дебата преди гласуването, бе решено в най-тежкия 1-километров участък (в кв. „Ливадето”) да се направи ремонт с общински средства – нужните 193 хил. лв. бяха осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи, а ремонтът трябва да бъде изпълнен до есента (забавянето е заради мудните процедури по ЗОП).

Основната част от почти 1-километровия участък вече е преасфалтирана, 13 юли 2016 г.
СЛЕДВАЩАТА голяма стъпка, по която вече се работи – и за която партньорството на община и държава, а и на политическите сили, е задължително – е цялостната реконструкция на ул. „Стара планина” в Орешак, явяваща се продължението на път III-357 до Троянския манастир. Наскоро бе проведена публична дискусия в Орешак и от общинската администрация представиха пред гражданите идеята си на за поетапна реализация (първият етап е от кръстовище „Кантона” до ул. „Данчо Василешки”). В момента се подготвя се подготвя проект, с който ще се търси европейско финансиране.

Т21

Малки женски хитрини

Интересен коментар по темата направи преди ден (12 юли) в страницата си във фейсбук кметът Донка Михайлова. Цитираме го, защото обяснява много неща. 

ЩЕ СИ ПРИЗНАЯ, че тайната ми мисъл, когато предложих на Общинския съвет да вложим почти 200 хил. лв. общински средства в държавен път, беше да накараме АПИ да си си свърши работата по реконструкцията на пътя Троян - Орешак. И това след десетки срещи, писма, молби, ходатайства и др. Ще кажа пак – единственият човек, който се опита да помогне, беше зам.-председателят на Народното събрание Кирил Цочев. 

НЕ ЗНАМ дали планът ми успя или АПИ просто реши да си свърши работата, но очакваният ремонт започна (поне частично). Предстои Община Троян да подпише договор с изпълнителя, избран според изискваната по закон процедура по ЗОП и да започне реконструкцията на най-критичния участък. Идва краят на така наречените „Донкини (не знам защо не „Лазарови“?) тръскалки“. 

ДАЛИ ДА НЕ спретна една дисертация на тема: „Малки женски хитринки в местното самоуправление?“.

Донка Михайлова, във фейсбук


Още по темата:

14 коментара:

!true hopes каза...

Г-жо кмет, оценявам тънкото ви чувство за хумор!

Анонимен каза...

Тънко, тънко, колко да е тънко?
Доне, дали не се питаш още, защо ти викат Донка Къртицата?

Анонимен каза...

2-ри надявам се, че си спечелил 20 стотинки за коментара си! Я пусни още 20 стотинки!

Анонимен каза...

Кога ще се ремонтира пътя към Старо Село???

Анонимен каза...

Донка твърди, че ползвала "ходатайства". Типично! Тя и такива като нея само за ходатайства ги бива.

Анонимен каза...

Миличко, под номер 3,ти в кой град живееш, че не виждаш и не чуваш какви прякори СИ спечели тази жена?Слънчице, опита ѝ за самоирония е толкова нелеп, колкото и жалкото ти измякване под поста ми!Тази жена надмина по цинизъм Акимов, а той не знае какво е срам.

Анонимен каза...

Още нищо не сте видели. Тя може много повече.

Анонимен каза...

Г-жо Михайлова , докога с ходатайства ? Няма ли вече да се откажете от тези комсомолски похвати ? Нали БСП щеше да гради по-справедливо общество без задкулисие и без ходатайства ?

Анонимен каза...

Да, ходатайствата са задкулисие. А Донка си кара по старому с ходатайства, значи Донка е част от задкулисието.

Анонимен каза...

Другарката Дона лъже като дърт терорист (комунист). Т.н. "Донини тръскалки" или "Къртичините" са на пътната отсечка в Ливадето, демек пътят е общински. Следствие точно на това, че пътят е в населено място са тези "Къртичини". Фирмата е взела парите и си е оставила ръцете. Така че, са си Донини тръскалките. Да не прехвърля топката на АПИ. Това, че "не е правен ремонт от 1986" няма нищо общо с "Къртичините, които другарката трябвше да оправи със собствени средства, а не да обвинява този или онзи!

Анонимен каза...

До градинката на паметника на Кино Кукувишки по пътя за стадиона още не са асфалтирани дупките от водния цикъл. Вземете си свършете работата или вървете на м.....а си!

Анонимен каза...

Пътя през кв. Ливадето е държавен третокласен, но "донкините" дупки са в резултат на прокопавания за канализация и водопроводни отклонения, едните по водния цикъл,другите от ВиК Троян, но резултата по възстановяване на настилките е повече от плачевен. За това и общината ще финансира в този участък преасфалирането. Въпроса е защо Михайлова се прави на "дръж ми шапката" и посочва, че не знаела защо дупките са "донкини", а не на АПИ.Що така госпожо кмет или си мислиш, че всички в този град са неграмотни та ръсиш откровени глупости?

Анонимен каза...

Просто защото е наглец като всеки докопал се до власт.Но има една подробност, а тя е че Донка е избрана точно от тия дето реват от нея, както преди това ревяха от Акимов и от Енкин.
Демек, сами сте си виновни!
Казвам сте, защото повече от 10 години не съм гласувал.

Анонимен каза...

Така г-жо кмет ти си №1 в измамите кражбите и простотията като взе власта оп великата кметица велико лаино няма

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |