„Подкрепа за пътя до Орешак” даде резултат

* Инициативата на АБВ – Троян стартира през м. май, повече от 1200 души се включиха в подписката * Подходът трябва да е цялостен, а не „на парче“, за да избегнем скъпи грешки

Платена публикация

ИНИЦИАТИВАТА на АБВ - Троян „Подкрепа за пътя до Орешак“ започна през м. май 2016 г., като един от обсъжданите местни приоритети. На страницата на АБВ - Троян във фейсбук инициативата беше оповестена за пръв път на 3 юни. Всички публикувани в страницата материали събраха над 16 000 прегледа и бяха споделени от над 190 души. Изразеният интерес провокира организирането на подписка в подкрепа на предложението за цялостна реконструкция на пътя от кръстовището при Кози вир в Троян до кръстовището „Кантона“ в началото на с. Орешак. В два последователни четвъртъка, 9-ти и 16 юни, подписката бе отворена на Общинския пазар в Троян, привърженици на АБВ в града съдействаха на инициативата и към края на м. юни бяха събрани над 1200 подписа в подкрепа. 

СЪБРАНАТА подкрепа ни позволи чрез парламентарната група на АБВ да поискаме от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да обърне внимание на обществената нужда, като отдели средства за цялостна реконструкция на пътя от Троян до Орешак. Но министър Лиляна Павлова със свое писмо, в отговор на питането на нашия депутат Кирил Цочев, отказа да се ангажира с реконструкция на пътя, като посочи че: „За пътя се полагат грижи по програма  „Текущ ремонт и поддържане“  в рамките на разполагаемия финансов ресурс, като се извършват изкърпвания на критични участъци от настилката“. Към настоящия момент върви преасфалтиране на участъци от пътя с площ 5 900 кв. м и локален ремонт с площ 323 кв. м, ремонтират се пътни окопи с дължина 2 700 м и се почистват банкети с обща площ 3 300 кв. м.

НА 3 ЮНИ 2016 Г. АБВ - Троян постави публично въпроса за пълната реконструкция на пътя между гр. Троян и с. Орешак. Това е най-известният път в общината и представлява най-интензивната стопанска и туристическа артерия на територията на община Троян. За държавната администрация той е третокласен път ІІІ-357. Този път е най-пряката връзка между градовете Троян, Априлци и Севлиево и обслужва потока към Троянски манастир и Националното изложение в с. Орешак, към с. Черни Осъм и северните подстъпи към Стара планина.

Машините в действие, 8 юли 2016 г.
УЧАСТЪКЪТ от Троян до Орешак е преасфалтиран последно през 1986 г., той е с дължина 4020 м и е едно от най-натоварените трасета на територията на общината. В резултат на 30-годишната му експлоатация асфалтовата настилката е в изключително тежко състояние. Многократно общинското ръководство настоява пред МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ремонтирането на този участък от 4 км да бъде извършено през настоящата година, но до момента положителен отговор няма. На 6 юни 2016 г. АБВ също се обърна с парламентарен призив за подкрепа към МРРБ и на 17 юни получи отказ на министър Павлова.

ЧАСТ ОТ ПЪТЯ с дължина 1030 м е на територията на кв. „Ливадето”. Предвид изключително тежките условия за автомобилното движение в квартала Общинският съвет - Троян със свое решение №159/19.05.2016 г. осигури 194 хил. лв. за преасфалтиране само на този участък. Останалите участъци от Троян (кръстовището при Кози вир) до квартала – 2136 м, и от квартала до с. Орешак, 900 м, би следвало да се ремонтират от АПИ .

РАЗБИРАНЕТО, че повече от 30 години сме оставили най-популярната троянска пътна артерия в окаяно състояние даде начален тласък на инициативата на АБВ – Троян за реконструкция на републикански път ІІІ-357 от Троян до входа на Орешак. Работата ни по тази инициатива обаче е доста по-обхватна - обръщаме внимание, че републиканският път ІІІ-357 осигурява достъпа до Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, и проблемът с него не е само наш троянски, а национален.

Входът към Орешак вече изглежда така, 13 юли 2016 г., снимка: Община Троян
НО РАБОТАТА ни не приключва до тук. Разглеждаме въпросите с ремонта на път ІІІ-357 (от Троян до Орешак) и задължителния бъдещ ремонт на ул. „Стара планина“ в Орешак в цялост. В очите на гостите ни те са едно трасе, а събраните впечатления до Троянския манастир, Националното изложение и множеството други туристически обекти в района изграждат националния и международния облик на Троян. Проблемът има и друга страна, която следва да се реши - цялостна реконструкция на ул. „Стара планина“, съчетаваща освен типичните улични нужди и необходимостта от места за паркиране пред туристически обекти, както и реализацията на водния цикъл на с. Орешак. Считаме, че подходът при политическото решаване на тези въпроси трябва да е цялостен, а не „на парче“, за да избегнем скъпи грешки и разход на публични средства без резултат. В този смисъл продължаваме нашата дейност и приобщаването на подкрепа за нея.

АБВ - Троян

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Ей, това комунягите мамата си тракате.Гледай ги значи как си приписват чужди заслуги.Алоо,комунета, това е заслуга на най-успешният кмет на Троян, госпожа Донка Михайлова!

Анонимен каза...

Всичко политизирате мръсни комунисти.

Анонимен каза...

То под заглавието пише платена публикация.

Анонимен каза...

Аз не съм знаел за подписката, иначе щях да се подпиша...
Трябваше малко повече инфо по време на подписката и сигурно щеше да събере поне 3000 подписа.

Анонимен каза...

Аз се чудех тая фирма на кого е

Анонимен каза...

А драгият читател какво трябваше да разбере от тази "нувинъ"?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |