„Троян е родопски град!”

* Над 200 родопчани, пуснали корени в нашия край, се събраха на втората си земляческа среща
Земляци
Троянски родопчани - третият отляво е Радослав Чолаков-Роко, до него е Софка Лифтова
РОДОПА ПЛАНИНА се пренесе в Троян в навечерието на Великден (30 април, събота). Над 200 души – по думи на организаторите заявилите участие били 150, но с децата и роднините надхвърляха двете стотици, - бяха препълнили централния ресторант „България”. 

Поканата за троянската Родопска среща 2016
Веселина Бабаджанкова побърка от смях малки и големи
Певицата Росица Пейчева
ПОВОДЪТ – земляческа среща на родопчаните, пуснали корени в нашия край; а основни организатори бяха сестрите Софка Лифтова и Сийка Найденова, едната женена в с. Калейца, другата в с. Бели Осъм, и известният бизнесмен Радослав Чолаков-Роко - същият, който тази зима сам проби Беклемето, напук на АПИ и другите институции и служби. „Тази среща е втората, първата бе в Априлци миналата година, ще има и занапред, и още по-големи”, споделиха ни Софка и Сийка.

ИЗЛИШНО е да питате имаше ли родопски песни и гайди – имаше, и пяха всички, изпълнители и публика, пяха много, цялата вечер; а най-много от всички - певицата красавица Росица Пейчева и Роко. Имаше и много смях – осигуриха го неуморимата шегобийка родопчанка Веселина Бабаджанкова, родом от Широка лъка, двукратна победителка в националното наддумване „Благолаж” в Габрово, и колегите й от трио „Шемет”.

Хорото се виеше безспир
ИМАШЕ и много пиперливи лакърдии на „родопски”, някои с превод на… български, и скечове, и смях до дупка и от душа. И тостове, и грамадно настроение, и развети български знамена. А във всичко се усещаше широката родопска душа, гордостта, самочувствието. „Троян е родопски град!”, провикна се г-жа Бабаджанкова и никой не оспори, а ръкопляскания гръмнаха до небето.

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

Освен цигани и полендаци, Троян се населява и от помаци.
Какво стана със „старите троянски родове”,които господин Маринов толкова обича да споменава?

Анонимен каза...

Баси малоумната статия! Найш колко ни интересува как нЕкви се събрали и се напили, а пък Генадий определи Троян като родопски. Винаги съм си мислел, че е старопланински. Утре е ред за банкет на "представителите" на Голеш-плевенско. И те като определят Троян за техен.......ами ние местните да си 'одим.

Duny каза...

Че ти какви претенции имаш, като не заставаш с ИМЕТО си......анонимен

Анонимен каза...

Пък и намерили къде да се съберат.
А да не би вместо "родопски" да са искали
да напишат "еснафски"?

Милка Гаджева каза...

Това сме ние родопчаните красиви весели задружни ..който не ни понася да се изнася...И не крия името си...гордея се

Unknown каза...

Няма нищо по хубаво хората да се събират на срещи,замислям се ,че ние Родопчани сме навсякъде и сме истински Родолюбци,не се научихме да не завиждаме ,и затова сме на този хал,злоба,ругатни и т.н.Родопчани са пожертвали живота за да запазим християнските традиции

Родопче каза...

Ах каква смелост!В някакъв си форум, някъде си, някой си бил написал нещо си,и си бил казал заглавието!Какъв светъл пример за храброст!
Е сега мангалите в Раднево го закъсаха!

Анонимен каза...

2-ри, разсмя ме много. И аз от дете знам, че Троян е старопланински град. Прав си, да знайш! :))))))))))))))))

троянчи без славен троянски род каза...

Не виждам нищо геройско в тази среща, но нямам нищо против хората. Събрали са се, повеселили са се. Този народ и без това само толкова може. Дали са родопчани, полендаци, помаци, троянци няма никакво значение. Не помни, не помни тоз народ изобщо соята история. Това е най- лошото в нашето съвремие. Мили ми Троянци, вие помните ли как е изграден някога нашия район? Че тук са се заселили търговци от цялата страна? Троян е бил търговски град и е привличал хора от близо и далеч. Знатните ви всъщност троянски родове са дошли от някъде за да станат троянци, в което няма нищо лошо или необичайно. Единственото лошо, е че народа ни е прост и някои от пишещите преди мен го доказват. Радостното е, че въпреки този прост народ тук нещичко се случва. Че имаме някаква все пак интелектуална среда, че имаме начетени хора, способни, реализирали се в световен мащаб дори. Някой беше написал във фейсбук преди време, че най- голямата чума на 21 век е злобата. Май не е сбъркал!

Анонимен каза...

Duny,най добре по оная ми работа ма цуни. Теб каквото ти и заглавието, такъв ти и блога...лепшер нещастен!

Duny каза...

Много си прост и жалък.

Анонимен каза...

Ей Duny,
той, че е прост е очевидно,
ама от блога и аз се възбудих!
Това е таланат! Талант си Duny!

Анонимен каза...

Имах щастието преди години да пътувам служебно, доста често, и за съжаление само за ден до Смолян. Вълшебна природа, девствени гори, чистота, и чудесни-дружелюбни и гостоприемни хора, земни, запазили традиции и дух!!! Живея извън България доста години, но когато стане въпрос за страната ни, обезателно споменавам Троян, Смолян и чудесната природа.За хората на Родопите са ми останали добри спомените от тогава, за хората в Троян за съжаление започвам да се разочаровам. Търся причината! Ще я намеря ли-материална бедност, липса на избор, душевна бедност, неграмотност, липса на мечти, ограничени възможности???
На приятелите в Смолян и от Смолян-живи и здрави! Успехи на тях, а и не само!
Далечни поздрави-Румяна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |