Енчо Ганковски на 70

* Честването е на 20 май – започва с прожекция на филм за художника, подготвен от Музея на занаятите * В галерия „Серяковата къща”, 18:00 ч. се открива юбилейна изложба на именития творец
Предстоящо
Енчо Ганковски, 2016 г.
С ГОЛЯМА самостоятелна изложба в троянската галерия „Серяковата къща” ще отбележи своя 70-годишен юбилей известният керамик и председател на троянските художници Енчо Ганковски. Честването е на 20 май и ще започне в 17:00 ч. в Информационно-културния център с прожекцията на документален филм за художника, подготвен от екип на Музея на занаятите и част от музейната поредица „Личности”. Откриването на изложбата е от 18:00 ч.
 
ЕНЧО ГАНКОВСКИ е роден в Троян на 26 май 1946 г. През 1972 т. Завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика” при проф. Георги Коларов. След академията се завръща в Троян и започва работа в Музея на занаятите - за него този период е едно дълго пътуване към корените и сродяването с духа и естетиката на народното изкуство Над 30 години - от 1978 г. до 2010 г., е преподавател в Художествената гимназия в Троян (тогава Средно художествено училище по приложни изкуства /СХУПИ/).

ПРЕЗ ДЪЛГИЯ си творчески път Енчо Ганковски е участвал в близо 70 изложби, като 19 от тях са самостоятелни и 9 с международно участие. Участва и в 35 изяви с приложен характер – аранжиране на изложби в страната, проектиране на експозиции и декоративно-монументални фасадни и интериорни пана, които красят различни сгради в София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит, Летница, с. Голяма Желязна. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници (СБХ). Дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници (ДТХ).

Галерия „Серяковата къща”
Вдясно - нови творби на Енчо Ганковски

1 Коментара:

Анонимен каза...

Енчо бъди жив и здрав!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |