Санират и къщите, парите много, интересът - никакъв

* Троян ще получи 11 млн. лв. по процедура за директна финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони” - могат да кандидатстват собствениците на всякакъв тип сгради * Кметът: „Това е рядък шанс за гражданите... Ако няма кандидати,
 ще загубим средствата”
Шанс
СЛЕД СТАРТА преди повече от година на националната програма за саниране на панелките (Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради), чийто ресурс бе 1 млрд. лв., и включването на един по-късен етап и на по-малки общини като нашата, в Троян бяха учредени 9 Сдружения на собствениците (СС). Идеята – да кандидатстват за обновяване и саниране на собствените си жилищни кооперации. Припомняме, че изискването бе сградите да са строени по индустриален способ (т. нар. панелки) и да са с минимум 36 самостоятелни жилища (апартаменти); имаше и условие абсолютно всички собственици да дадат съгласието си, т. е. един опърничав комшия можеше да стопира работата, което впоследствие бе смекчено. Проектите минаваха през Общината, която сключваше договори със СС и от тяхно име договаряше целевото безвъзмездно финансиране от Българска банка за развитие (ББР), обслужваща плащанията по програмата, и обявяваше необходимите процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) – за техническо и енергийно обследване на сградите, проектиране, изпълнение на строително-монтажните работи, осъществяване на авторски и строителен надзор и инвеститорски контрол.

ОЩЕ В САМОТО начало, през м. март 2015 г., в Троян бяха сключени 4 договора за целево финансиране (между Общината, ББР и областния управител на Ловеч, представляващ държавата) – за три жилищни кооперации в жк „Лъгът” (бл. 219, бл. 13 и бл. 15) и една кооперация в жк „Младост” (бл. 3). Заявено бе искане за финансиране и за бл. „Строител 2” в жк „Велчевски”, който все още не е сключен. За споменатите четири кооперации в жк „Лъгът” и жк „Младост” бе проведена процедура за възлагане на обследване на сградите (техническо и енергийно) и вече е извършен първоначалния оглед и архитектурното заснемане, научихме от PR-ката на Община Троян Станислава Цукева. Предстои извършването на конструктивни и енергийни обследвания и провеждане на обществените поръчки по  ЗОП за изготвяне на работни проекти и изпълнение на строително-монтажните работи, което ще се случи през тази година.

ГОЛЯМАТА НОВИНА обаче е друга. От лятото на 2015 г. (31 август) бе обявена процедура за директно предоставяне на финансова помощ BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони” (по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020). Община Троян е бенефициент по процедурата, а общият размер на целевото безвъзмездно финансиране, предвидено за нас, е 11,07 млн. лв. Кое е новото? Най-напред – че могат да кандидатстват собствениците на всякакъв тип сгради (строени преди 1990 г.), включително тухлени кооперации и къщи, а не само на изградените по индустриален начин панелки. И второ – че го няма изискването за големия брой апартаменти в сградата, може да е и къща със само две самостоятелни жилища.

С ДРУГИ ДУМИ – десетки собственици на жилища в малки кооперации и къщи в Троян ще могат да обновят безплатно сградите си, стига да проявят нужната инициативност. Важно е да се знае, че половината от тези 11,07 млн. лв. целево безвъзмездно финансиране по процедурата „Енергийна ефективност в периферните райони” са насочени именно към подобни частни сгради, останалите средства за обществени сгради. От Община Троян вече подготвят подаването на проектни предложения за пет сгради – Общината (където се помещават общинската администрация, Районният съд, Районната прокуратура и общинска служба „Земеделие”), бившето Данъчно (сградата, където е настанен отдел „Местни приходи”), Пожарната, сградата на НЧ „Наука – 1870 г.” и бившата административна сграда на БКС. Към момента обаче, въпреки проведената разяснителна кампания и редица срещи, няма постъпило предложение за частни жилищни сгради. Което не е добре, тъй като може да се изтърве златна възможност; а според изискванията на процедурата, ако няма достатъчно кандидати за жилищни сгради, ще бъде блокирано и финансирането за обществените сгради. Но все още време има – срокът за кандидатстване е до м. април 2016 г.

„ТОВА Е рядък шанс гражданите без никакво собствено финансово участие да подобрят енергийната ефективност и вида на сградите си, включващо – ремонт на покрива, саниране на стени, подмяна на дограма и всичко останало, което подобрява енергийната ефективност”, заяви на последната си за миналата година пресконференция кметът Донка Михайлова (17 декември). Тя изрично подчерта, че общинската администрация е „на разположение ежедневно, ежечасно да консултира, да посещава на място гражданите и да оказва съдействие” и повтори, че финансирането на ремонтите на жилищните сгради е на 100%, което е изключителен шанс и не бива да се изпуска (повече за казаното от г-жа Михайлова – виж отделно).

Генадий Маринов

Кметът каза

Защо е толкова важно повече троянски граждани да се включат?

* „Важно е, защото ние получаваме по Оперативна програма „Региони в растеж” 11 млн. лв., от които поне 50% трябва да бъдат за жилищни сгради”

Донка Михайлова
ЗАЩО е толкова важно повече троянски граждани да се включат в тази процедура за извършване на реконструкция на жилищните сгради на територията на Троян – без ограничения за броя апартаменти и вида на сградата? Важно е, защото ние получаваме по Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) 11 млн. лв., от които поне 50% трябва да бъдат за жилищни сгради. Ако няма кандидати, които искат да направят саниране и обновяване на своите жилищни сгради, ще загубим средствата и за публичните сгради. За съжаление, въпреки многобройните срещи, които провеждаме буквално всеки ден след заявено желание за подобни срещи на живущите в различни жилищни сгради, към момента нямаме постъпили проектни предложения за такива сгради. Ще напомня, че в този тип финансиране го няма предишното ограничение за брой апартаменти в съответната жилищна кооперация – сега могат да бъдат само два апартамента, може и сградата да е тухлена.

ОБЩИНСКАТА администрация е на разположение ежедневно, ежечасно да консултира, да посещава на място и да оказва съдействие. Финансирането за жилищните сгради е 100% и това е рядък шанс гражданите без никакво собствено финансово участие да подобрят енергийната ефективност и вида на сградите си, включващо – ремонт на покрива, саниране на стени, подмяна на дограма и всичко останало, което подобрява енергийната ефективност. В същото време ние готвим енергийни одити, паспортизация и конструктивни одити на публичните сгради. Това са сградите на Общината, читалище „Наука – 1870 г.”, сградата на Данъчното, на Пожарната и бившата административна сграда на общинското дружество БКС.

Донка Михайлова,
из казаното на последната за миналата година пресконференция

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Защо няма интерес, това не го разбирам. Когато си слагах изолация и сменях дограмата, пръснах доста пари, ако тогава някой щеше да ми ги даде, щях да ги взема.И сега бих ги взел.

Анонимен каза...

Никога не бих си сложил външна изолация на къщата!

Анонимен каза...

Бихте ли дали малко повече информация за тази програма .Какви са условията за кандидатстване и каква сума покриват от самата дейност на санирането и смяната на дограмата.

troyan21 каза...

До №3: Финансира се безвъзмездно цялата дейност (саниране, дограма, ремонт на покрива и т. н.). Повече за програмата и нужните документи виж в сайта на Общината Троян, ето линк:

http://www.troyan.bg/component/content/article/125-predstoyashto/1622-protzedura-za-predostavyane-na-bezvazmezdna-finansova-pomosht-bg16rfop001-2001-energiina-efektivnost-v-perifernite-raioni.html

Анонимен каза...

1- Кои са хората от общината, които консултират и извършват огледи?
2- Подминах наскоро публикация (само гледам заглавията и не ги зачитам), че имало някакъв вид измама в това, че след време прецаквали хората.....

Анонимен каза...

5-ти, Ко каза, Ко?

Анонимен каза...

Процедурата е много сложна и тромава. Започнахме такава процедура, но на събранието служителката от общината не можа да отговори на доста въпроси и да разсея страховете на колебаещите се. А ако има и най-малко съмнение - сдружение не става.

Анонимен каза...

Абе, с една дума-пълна скръб навсякъде!

Анонимен каза...

HAARP ни "санира" от небето- 24.12.2015 година- обедно време!!! Хора поглеждайте и нагоре, вдигнете глави и потърсете истината! Какво ще стане с децата и внуците?
Извинявам се за отклонението, но това, което видях в небето над Троян ме потресе!!!Това, което прочетох и прегледах по въпроса- още повече!!!

Анонимен каза...

Аз живея в къща на един етаж и сме едно семейство, отговарям ли на условието?

Анонимен каза...

Някой би ли могъл да поясни, кой закон разрешава разходването на държавни, публични средства за частна собственост?Михайлова? Т21?

Анонимен каза...

Защо няма отговор на 11. Мълчи народа.Трябват им наивни граждани за да си подсигурят общинарите доплнителни средства.

Анонимен каза...

Михайлова, хората питат, ти не си правиш труда да отговориш?!?! Питат защото много добре знаят, че безплатен обяд НЯМА!Като етажната собственост регистрира юридическо лице, то това лице носи санкции по оперативната програма. Хората се страхуват, че няма да могат да погасят санкциите които ще са към етажната собственост и ще им вземат жилищата.А ти продължавай да си траеш!Къде е уловката? Като тази програма стартира преди 2 години каква е практиката? Колко сгради се реновираха? В кои градове?Има ли наложени санкции? Колко, в какъв размер и къде?

Анонимен каза...

13тото се прави на учено,но не е в час и нищо вярно няма в приказките му.

Анонимен каза...

за 13.
Сдружение на собствениците Юридическо лице (създадено по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС), за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост.
Сдруженията на собствениците се създават по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС. За целите на мярката не са допустими сдружения, създадени с цел и осъществяващи друга дейност, в т.ч. и по чл. 25, ал. 2 от ЗУЕС, включително стопански дейности, като отдаване под наем на общи части. Сдруженията на собствениците/собствениците на еднофамилни жилищни сгради:
• подават заявления за кандидатстване в общината;
• сключват договор със съответната община;
• осъществяват контрол върху изпълнението на обновяването за енергийна ефективност в съответната жилищна сграда чрез упълномощено техническо лице или представляващия сдружението.

Анонимен каза...

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/bbr-e-podpisala-blizo-1-700-dogovora-po-programata-za-sanirane-207358/

Анонимен каза...

Здравейте, до кога е крайният срок за подаване на документите за кандидатстване ?

Анонимен каза...

Всеки ден е важен, побързайте!

Анонимен каза...

До 18
иматели ли някаква конкретна дата или не?

troyan21 каза...

До №№ 17, 19:Потърсете информация в общинската администрация и в сайта на Община Троян. Там (в сайта на Общината)е посочено, че за повече информация кандидатите могат да се обръщат към:

- 0670/6-80-32, Вера Добрева – директор на дирекция „Планиране и проекти“;

- 0670/6-80-16, Снежина Табакова – главен експерт „Планиране и проекти“.

Ето Ви и линк към документацията по процедурата:

http://www.troyan.bg/component/content/article/125-predstoyashto/1622-protzedura-za-predostavyane-na-bezvazmezdna-finansova-pomosht-bg16rfop001-2001-energiina-efektivnost-v-perifernite-raioni.html

Фиксиран краен срок за подаване на документите в Общината не открихме, но за да може тя (Общината) да извърши в срок (до м. май) следващите стъпки, които изискват доста време, трябва да побързате. Това е нашият съвет.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |