Групата на БСП обяви трите сесии за незаконни

* Инж. Владимир Хаджийски: „Има опасност действията на кмета Донка Михайлова да бъдат блокирани” * Розалина Русенова: „Това е избиване на комплекси на загубилите изборите в Троян в обединение
 всички срещу БСП”
Сблъсъци
На пресконференцията, отляво: Камен Спасовски, инж. Владимир Хаджийски, Розалина Русенова
РЪКОВОДСТВОТО на официално регистрираната на последната сесия на Общинския съвет (26 ноември) „Група общински съветници от БСП” ден по-късно (27 ноември) даде първата си пресконференция. Пред представители на местните медии от Троян и Ловеч застанаха председателят на групата инж. Владимир Хаджийски, зам.-председателят Розалина Русенова и секретарят Камен Спасовски. А дневният ред бе с две основни точки: първата – да се представи новата група и ръководството й; и втората, по-важната – да се споделят някои опасения от проведените първи три сесии на Общинския съвет (ОбС) в Троян, които, по думите на инж. Хаджийски, са свързани с „опит да се подмени вотът на гражданите и нарушения на законността при вземането на решения”. Като предисловие бяха припомнени резултатите от скорошните местни избори – 8166 гласа за кандидат-кмета на БСП срещу 4461 гласа за кандидата на ГЕРБ, 3751 гласа за съветническата листа на социалистите срещу 3749 гласа за герберите и 7 срещу 6 избрани селски кметове.

ПО ПЪРВАТА точка Камен Спасовски подчерта, че основните политически партии, представени в местния парламент - БСП и ГЕРБ, имат по 10 съветници и че групите общински съветници са „важен инструмент в работата на един Общински съвет”. След което представи ръководството.

НО ИНТЕРЕСНОТО бе по втората точка, по която позициите на групата изрази Розалина Русенова. „БСП винаги е водела конструктивна политика, политика на протегнатата ръка, политика на търсене на съгласие за вземане на най-добрите решение в полза на гражданите на Троян”, подчерта г-жа Русенова. След което направи един тежък извод: „Аз съм в Общинския съвет и Общината като съветник и зам.-кмет вече 20 години, от 1995 г. насам, и това, което наблюдавам в ОбС на последните три заседания, никога не се е случвало. За мен това е нарушаване на основни демократични принципи – нарушенията бяха при избора на председател и при провеждането на заседанията. И противоречи на политическата логика, следствие от получените изборни резултати. Ние определено наблюдаваме стремеж за подмяна на вота на избирателите”.

А НЯКОИ от случилите се неща на първите три сесии бяха квалифицирани като закононарушения, т. е. като незаконни. Според групата на БСП такива са: прекъсването на първото учредително заседание, което може да бъде прекъсвано при определени хипотези, но „не и при тези, при които се случи сега”; свикването на второ заседание веднага след първото – въпреки че законово се изисква 7-дневен срок или в изключителни случаи срокът може да е 3-дневен; нарушение на чл. 43, ал. 2 от Правилника на ОбС - Троян, респективно и на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според който в ръководните органи на ОбС трябва да се запази съотношението между политическите сили или с други думи – равното представителство на БСП и ГЕРБ трябва да доведе до равенство в председателствата на комисиите, а не до трима председатели на ГЕРБ, включително на възловите комисии по икономика и по ТСУ, и само един председател за БСП в образователната комисия.

„ДА СЕ ПОДМЕНЯ вотът на избирателите, да се налагат силови решения, като си показваш мускулите – това според нас е едно избиване на комплекси на загубилите изборите в Троян в обединение всички срещу БСП”, обобщи зам.-председателят Розалина Русенова. Казаното бе допълнено от председателя на групата инж. Владимир Хаджийски: „Още веднъж ще изразя нашите опасения от начина на вземането на решения, които не са в полза на града, незаконни са и не се съобразяват с политическата логика и справедливост. По този начин има опасност да се бламира кметът на Троян, избран мажоритарно, с две трети от гласовете на троянци. Ако продължават по този начин, има опасност действията на кмета Донка Михайлова да бъдат блокирани”.

НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ питания какво следва оттук нататък и след като има толкова закононарушения на първите три сесии, ще се иска ли оставката на новоизбрания председател на Общинския съвет Николай Тодоров, отговорите бяха следните. От понеделник (30 ноември) групата ще направи консултации с юрист и след това ще внесе жалба/и до областния управител, като по-нататъшните действия включват и жалби до съда. Въпреки това обявеният за незаконосъобразен избор на председател  няма да бъде оспорван и няма да бъде искана оставката на г-н Тодоров. От групата на БСП разпратиха и декларация до гражданите на Троян, която публикуваме отделно.

18 коментара:

Анонимен каза...

Умрял си някой за техните проблеми... Нормално е да не могат да работят БСП, те никога не са работели!

Анонимен каза...

Най-добре да го закрият този съвет.Поне ще спестят пари и без това никаква полза от него.

Анонимен каза...

След тоталното осиране на ГЕРБ и Избор за Троян /каква гротеска/ - БСП прави всичко възможно да не остане по-назад.
Има хора, които цял живот да стоят в ОбС, нямат никакъв шанс да научат ЗМСМА.
1. Искането за прекъсване на първата учредителна сесия не е незаконно. Може да я прекъсват 100 пъти. А това, че мотивите за това прекъсване са жалки и смехотворни - това не е незаконно, а е плод на умствена недостатъчност и отчайваща неграмотност. БСП, вие защо не се обявихте срещу това прекъсване, а гласувахте "въздържали се"? Защото и вие не познавате ЗМСМА ли? Общият проблем на всички съветници на първата сесия бе, че не си насрочиха дата и час за провеждане на продължението на тази първа сесия. Е, простотията не е беззаконие. Единственото законово нарушение относно първата сесия беше, че временния председател Акимов НЯМА правото да свиква продължението на първата сесия. Ама и това не го знаят в БСП.
2. Избраният председател по закон свиква сесия на ОбС. НЯМА никакви ограничения за изискуемо време!!!. Седемдневния срок касае случаи по Чл.23.ал.4,т.2,3, когато общ.съветници или граждани поискат от председателя да свика сесия. В този случай Според ЗМСМА чл.23.ал.5 - тя трябва да се проведе в 7-дневен срок. Това означава, че тя може да се проведе на втората секунда, след като е свикана от председателя. Текста третира единствено какво се случва СЛЕД тези 7 дни, и няма никакъв текст за някакво изискуемо време между свикването и провеждането на сесията в рамките на тези 7 дни. Но, това няма никакво значение. В конкретния случай - избрания председател не е нарушил закона.
3. Няма никакъв член в ЗМСМА, който да третира някакво „партийно представителство“ и квотно разпределение и равнопоставеност на партиите в постоянните комисии на ОбС. Тук БСП не само лъже, но и показва, че са напълно непригодни за демокрация. Позоваването на Правилника на ОбС е само едно потвърждение, че партиите в ОбС са поругали Закона и са върнали отново тоталитаризма в Троян, убивайки умишлено гражданското самоуправление и законност!!! Правилникът на ОбС Троян е пълен с беззакония и противозаконни текстове. Сега очаквам какви идиотщини и закононесъобразни текстове ще набутате в новия правилник. Хванал съм се на бас, че ще са над 5 /големите закононарушения/
Въпроси към БСП и останалите умници в ОбС
1.Как така си избирате председатели на комисии /и самите комисии/ ПРЕДИ ДА СТЕ ПРИЕЛИ правилника за работа на ОбС, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ и ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО му с общинската администрация? Я прочетете закона да видите какво пише в чл.21,ал.3? Защо предрешавате нещата? Как си взаимодействахте с Кмета и администрацията за да изберете точно тези комисии? Как изобщо и на какво законово основание определихте точно тези комисии? Наясно ли сте изобщо какво правите?
2.Защо постоянно търсите „юристи“ да ви ограмотяват за ЕЛЕМЕНТАРНИ неща. Или се криете зад подобни „тежки юридически“ проблеми? Ама нали си имате юристи в ОбС? И защо ще ги питате СЛЕД, а не ПРЕДИ този или онзи казус? Защо ходите неподготвени на сесиите на ОбС? До кога? Приемам и е напълно в редът на днешните реалности в Троян – мъдрия народ да си избере хора посредствени и с ограничени умствени способности – ама никой не ви е виновен, че не се подготвяте за сесиите, за което данъкоплатците ви дават възнаграждения за да си заплащате обучението и подготовката за всяка сесия!

Прочетете го този закон най-после и го научете. По 20 години дремете в този ОбС и пак не знаете закона. Същите умници сте като троянските „журналисти“, които един читав въпрос не могат да ви зададат и то само поради същата потресаваща неграмотност.
Четете, не е опасно за вашето здраве! Защото ако не четете – това е опасно за здравето на жителите на Троян.

Анонимен каза...

Един грамотен в този град!Други няма!

Анонимен каза...

Браво, Пеевски, добре им го набута на комунетата, да се жалят ако искат и на Арменския поп!

Анонимен каза...

Пеевски президент!!!

Анонимен каза...

99 процента от съветниците не знаят за какво са там.Това за подготовка по дневния ред да не говорим.Предварително им се изпращат всички небходими неща за дневния ред на предстоящето заседание.Те и тези материали не четат, а да не говорим за някаква подготовка за сесията.Те ходят там само да вземат едни пари и да казват,че са съветници.Нямат понятие какво гласуват ама гласуват и то "по съвест".Как можеш да гласуваш нещо като не си запознат предварително за какво става въпрос.Много ми е интересно.Те че не са чели ЗМСМА и надали някога ще го прочетат.А какво правят двамата "юристи" които са зам. председатели на ОБС.Както казва Пеевски къде са били тези от БСП на тези сесий ами сега им стоплил реотана за закононарушения.Къде им е бил "юриста" дето сега е зам. председател.Кога троянци ще разберат ,че тези некадърници,който не знаят за какво са там да си ходят.То бива нахалство и гьонсуратлък ама те срам нямат.

Анонимен каза...

Какво са заревали за Дона.Тя знае как да продължи,а и на първата сесия каза,че няма проблем с този състав на ОБС.Какво реват тези тримцата.А в предизборната кампания непрекъснато изтъкваше че е работила с няколко правителства и не е имало проблем.

Анонимен каза...

Искам утре полицията да се цопне на Дъскотина и да дебнат колко пъти автобусите на градският транспорт ще спрат върху пешеходната пътека и след това да им напишат акт!
А да ви видя пътната безопасност сега?

Анонимен каза...

9-ти, те спират на спирката, а там защо има пътека, пак опираме до троянската оправия. Относно ОС, нали имат юристи в групите, да се оправят навреме.

Анонимен каза...

Щом прякорът на председателя на този общински съвет е "Тъпото" по добре да го закрият. Срам за Троян.

Анонимен каза...

Ями че те са незаконни. Трябва да си последен неграмотник да не го разбораш. Марин Радевски нещо законно да е направил?

Анонимен каза...

Реват БСП като вдовица за ... . Тепърва колко ще реват..

Анонимен каза...

Да се надяваме, че този общински съвет няма да позволи повече дона да си развява байрака. Още повече сега, когато май друго освен партията не я интересува.

Анонимен каза...

14-ти, да не би до сега да се е интересувала от нещо друго,освен от партията?

Анонимен каза...

ОС дори да е законен т.е. спазени са процедурите по избор е подменил вота на избирателите - председател е човек, който не е избран, така че по-добре да се разпуска.

Анонимен каза...

От БСП- само закононарушения сме видели! Какво реват сега като вдовица за...? Кой ги отразява, че ми вменяват и някакви комплекси?

Анонимен каза...

БСП ако са истински троянци и държат на хората който са гласували за тях и кметицата са длъжни да докажат по всякакъв начин законен на измислените подръжници на Радевски че хората искат да се спази тяхната воля от изборите резултатите го показаха

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |