Декларация на групата на БСП в Общински съвет - Троян

ПОЗИЦИЯ
на групата общински съветници от БСП за случващото се на заседанията на Общински съвет – Троян

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ние, общинските съветници от БСП-Троян, изразяваме нашата загриженост и дълбоко безпокойство по отношение на случилото се в първите заседания на новоизбрания ОбС - Троян.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ от 25 години насам ставаме свидетели на нарушаване на демократичните принципи на управление и на политическата логика след получените резултати от наскоро проведените местни избори. Вотът на гражданите  на община Троян беше достатъчно ясен и категоричен: с 8 166 гласа  г-жа Донка Михайлова (БСП) бе избрана за кмет, срещу 4 461 гласа за опонента ѝ Димитър Шишков (ГЕРБ). Волята на избирателите бе още да има паритет на двете големи политически сили, представени в ОбС – по 10 общински съветници от БСП и ГЕРБ. Но на последното заседание, проведено на 26.11.2015 г., тази равнопоставеност беше нарушена при избора на председатели на постоянни комисии. Общинските съветници от ГЕРБ, с гласовете и на представителите на останалите политически сили - „Избор за Троян“,  ДПС и ВМРО, оглави 3 комисии, включително икономическата и ТСУ, а на БСП  бе „позволено“ да оглави само 1 комисия - комисията по образование. Това показва явен  стремеж за подмяна на вота на избирателите от представителите на „опозицията“ вдясно и налагане силово на решения, които са в противоречие с Правилника за организацията и дейността на ОбС - Троян. Свидетели сме на желание за „показване на мускули“, което за нас определено е избиване на комплекси от загубилите изборите политически сили. Създава се организация за бойкотиране програмата на кмета, за която са гласували най-голям брой избиратели от промените насам.

БУДЯТ ОСНОВАТЕЛНА ТРЕВОГА поредицата нарушения на ЗМСМА и на действащия Правилник за организацията и дейността на ОбС в няколкото проведени заседания, които имаха за цел избор на председател и подмяна на вота на избирателите.

     • Без каквото и да е законово основание бе прекъснато първото заседание на ОбС на 10.11.2015 г. и след това отново незконосъобразно бе свикано на продължение.
   
Чл. 69, ал. 1 от Правилника на ОбС посочва случаите, при които може да се прекъсне  заседанието за определено време: 1.при липса на кворум в залата; 2. при нарушаване на реда в залата; 3. при даване на почивка.

Нито едно от тези основания не беше налице!

Чл. 57, ал. 2 от Правилника допуска продължаване на заседанието на ОбС в следващите дни, само когато то е прекратено поради изтичане на определеното за провеждането му време от 13:30 ч. до 17:00 ч.

     • Липса на гласувано и протоколирано в ОбС решение за това прекъсване в рамките на 7-дневния законен срок.

     • Всички взети на второто заседание на ОбС (на 19.11.2015 г.) решения, включително изборът на Председател на ОбС (в който избор общинските съветници от БСП отказаха да участват), са незаконосъобразни поради нарушаване на административно-процесуалните правила.

     • Изборът на председатели на постоянните комисии в ОбС на третото заседание на 26.11.2015 г. е в нарушение на чл. 43, ал. 2 от Правилника, който гласи: “При определяне състава на постоянните комисии се запазва основното съотношение между отделните политически сили, представени в съвета“.

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ на групата на ДПС, в пълно противоречие със Закона за обществените поръчки, който регламентира нарочни закрити заседания, беше избрана група съветници за наблюдение на провеждането на обществени поръчки. Обезпокоени сме от риска този своеобразен борд да се превърне в група за натиск върху експертите за оценка и кандидатите за изпълнители.

С ОГЛЕД НА ВСИЧКО ТОВА, групата на БСП ще очаква с интерес становището на областния управител по решенията на ОбС - Троян,  след което ще прецени своите действия.

ГРУПАТА СЪВЕТНИЦИ НА БСП ще провежда политика на протегнатата ръка, на търсенето на консенсус при вземането на решения и затова намира  за неуместен начина, по който на няколко пъти силово се налагаха определени решения, които са резултат от  задкулисните политически договорки между ГЕРБ, „Избор за Троян“, ДПС и  ВМРО. Считаме, че това не е полезно нито за работата на ОбС, нито за гражданите на Троян и за онова, което те очакват от нас.

НИЕ СМЕ ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕНИ от случващото се в ОбС и от принудителното ни вкарване в разни процедурни хватки и юридически казуси, които изглеждат в очите на нашите съграждани като истински фарс. Настояваме за  спазване на върховенството на закона и за почтеност в политиката, която да се ръководи единствено от интересите на гражданите на Троян!!!

 29 ноември 2015 г., Троян

Групата общински съветници от БСП в Общински съвет - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |