300 хил. лева от правителството за Троянския манастир

* Средствата са за довършване на новото крило в обителта - строителството започна при дядо Генадий, след него замря, а сегашният игумен епископ Синоий го възобнови

В манастирската църква върви реставрация на стенописите
Новото крило, за което бе отпусната субсидия от 300 хил. лв.
В храма

НА ЗАСЕДАНИЕТО си на 15 юли правителството на Република България отпусна допълнително 7,878 млн. лв. за подобряване на общинската инфраструктура в страната. В този трансфер са предвидени и 300 хил. лв. за довършване на новото крило на Троянския манастир „Успение Богородично”. Това строителство бе започнато при игумена Генадий, който бе начело на обителта от 1998 г. до 2008 г., при наследниците му Теодосий и Григорий работата замря, а сегашният духовен пастир на Троянския манастир Велички епископ Сионий го възобнови. 

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че за едната година, откакто ръководи манастира, дядо Сионий откри новата манастирска зала „Архимандрит хаджи Макарий”, нов много стилен и достоен църковен магазин, отвори врати параклисът в манастирския двор, подреден по подобие на параклисите в Йерусалим, оформен бе обширен паркинг, а манастирският двор доби още по-красив и зелен вид, здраво се работи и по манастирско стопанство и край пътя вече се е ширнала новозасадената сливова градина, продължава ремонтът на покривите на манастирските сгради, изгражда се манастирска изба и т. н.

Велички епископ Сионий
ДА НЕ ПРОПУСНЕМ най-важното – започна интензивна реставрация на безценните стенописи на Захарий Зограф в манастирската църква. И от нас – голямо браво на дядо Сионий! И за строителната, и за духовната му деятелност, която заслужава отделно и специално внимание.

Т21




Бележка на редакцията

Дано само слуховете за нерегламентирана сеч из манастирските гори в района (Троянският манастир е най-големият горовладелец в Троянския Балкан) не се окажат верни. Защото ако е така, всичкото хубаво отива на вятъра! По наша информация в момента здраво се сече - не казваме, че е нерегламентирано - дори в подстъпите към старопланинската перла хижа „Амбарица”, наскоро имаше сигнали и за района около Зелениковския манастир.


Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Идеално. Още лапачка за великия инженер Банко с измисленото си висше.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |