В Изложението в Орешак: Troyan Riverside Festival (24-26 юли)

* Фестивалът обединява различни иновативни форми на съвременното изкуство – електронна музика, визуални изкуства, танц; откриването – 24 юли, петък, 14:00 ч.
Предстоящо
ОТ ПЕТЪК до събота, 24-26 юли, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак ще бъде домакин на любопитно музикално събитие - Troyan Riverside Festival. Идеята на фестивала е да обедини въздействието на различни иновативни форми на съвременното изкуство – електронна музика, арт инсталации, други визуални изкуства, танцови пърформънси.

СЪБИТИЕТО е прецелено към младежката аудитория, но също към хора от различни възрасти с интерес към взаимодействието „човек – природа – изкуство”, научихме от управителя на НИХЗИ Иван Чакъров. От него разбрахме още, че амбицията е фестивалът да се утвърди като ежегодно културно събитие, обединяващо алтернативните изкуства и усета към природата и природното.

ДРУГАТА амбиция е Troyan Riverside Festival да се отвори за гости от други държави – от Балканите, Централна и Източна Европа. А крачка към такова интернационализиране са поканените за участие в сегашното първо издание няколко световноизвестни имена в сферата на експерименталната и електронната музика - от България, Холандия, Германия, Испания и Македония. Официалното откриване е от 14:00 ч. в петък (24 юли). 

Т21

17 коментара:

Анонимен каза...

Опитвам се от известно време да разбера кой е организаторът на този фестивал.Никаква информация,нито тук,нито във Фейсбук профилът,нито в страницата им?!?!?!

Анонимен каза...

Много фестивали,много нещо?!

Анонимен каза...

И аз търсих да видя кой е организаторът??????Някой ще каже ли.....

Анонимен каза...

Не, няма да кажем. Има ли значение кой е?!? Аре стига си умувал!

Анонимен каза...

Много важно!!!
Отиваме на Чифлик да се къпем!
Ха-ха-ха...

Анонимен каза...

25 лв. вход на ден красота, а колата е 4 лв. честито на печелившите сиромаси :)

Анонимен каза...

Не е вход, говедо просто, а билет! Не отиваш на чалга а на фестивал !

Анонимен каза...

Троянският манастир и Изложението в с Орешак са създадени, за да пазят и развиват българщината. Тук имат място всички прояви, които представят българските национали традиции и култура.В този смисъл електронната музика никак не се съчетава със стенописите на Зографа Захари,с вековната тишина на манастирските покои, с грънците, народните шевици, дърворезбата... Странно е, че управителят г-н Иван Чакъров, човек с доказан естетически вкус, умен и предвидлив е приел организацията на подобен фестивал. Странно е, че трите ноти на предложената "музика" озвучаваха низината под местността Бабин гъз в Орешак от 14ч в петък, когато беше откриването, до 6 часа на другия ден. Неспирно. В началото, казват, слушателите-почитатели били един файтон хора, а на сутринта колкото пръстите на едната ръка. Спомних си епизода от филма "Оркестър без име" когато героят на актьора Георги Русев казва на неспирно биещият барабаните Гошко / Георги Мамалев/ : "Поспри малко. Аз и на война съм бил. Там бомбандират, бомбардират па спрат. Ти не спираш"
Техномузиката сигурно има своите почитатели и в нашия край. Те трябва да получават своята възможност да слушат подобна музика. Но мястото за концертиране със сигурност не е Националното изложение на занаятите. И съгласно наредбите на общината не може да става денонощно.

Анонимен каза...

Аз питам - защо общината харчи толкова пари за подобни "фестивали". Правилно възкликна някой - "Много фестивали, много нещо!"

Анонимен каза...

Прав си - не си струва за 10-15 пъпчиви пубери /действително толкова бяха/ да се харчат яки пари общински.

Анонимен каза...

Ти ходи ли?
Аз ходих и няма нищо общо с фестивал, а това с говедото явно още ги пасеш и много си свикнал с тях:)

Анонимен каза...

За едни неща винаги няма пари.А за други винаги има.
Дали общински,дали спонсорски,няма значение.
Също не е важно има ли смисъл,няма ли?
Липса на каквато и да било координация между културните,ако мога така да ги нарека събития.На тази дата и в този район.
Фестивали,надпявания надсвирвания,нескопосано организирани заради самите себе си и на никого чак толкова необходими.
Какво пък,ако сме на принципа един да дойде файда е,работата е свършена перфектно!Няма значение на каква цена.
Важно да гледаме положително,докато един ден положително се удавим в собствената си простотия.

Анонимен каза...

С този "фестивал" Иван Чакъров за две денонощия зачеркна всичко хубаво, което направи през последните две години.

Анонимен каза...

Абе, Иванеы от къде довлече тези явно безработни диджей? Защото истински добрите сега, в разгара на лятото, са на Слънчев бряг и Златнител

Анонимен каза...

Когато слязох от колата пред Изложбата ме блъсна невъобразимо монотонен тътен. Имах чувството, че съм на далечен остров и долавям звуците на тъпана на племе канибали, които се готвят да оглозгат своята жертва.
Това не е моята музика.

Анонимен каза...

След данданията на диджеите в Орешак настана голямо търсене на бюлетини за гласуване на предстоящите избори в подкрепа на Донка. На черно бюлетините вече достигат 200лева.
Донка - кмет на всички диджеи в България.
Слава.

Анонимен каза...

Да разбирам ли, че не е имало публика?
Ако е така -жалко ! Преди 15 години някъде Илиян Бенев заедно с още едно-две тогава момчета, направи един страхотен лайв в изложбената зала под палатите.Това събитие събра няколко хиляди почитатели на електронната музика, която тогава набираше сериозна скорост.
Мислех си докато гледах рекламата, че това събитие ще събере сериозен интерес за разлика от рок академията на площада в Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |