Дилянка Червенкова от Белодробната болница – с национално отличие

* Главната сестра на СБАЛББ – Троян е сред отличените в класацията „Сестра на годината 2014”
Отличници
Дилянка Червенкова - главната сестра на Белодробната болница в Троян
ГЛАВНАТА сестра на троянската държавна Белодробна болница (СБАЛББ - Троян) Дилянка Червенкова - която от доста време е начело на сестринския екип в най-старата белодробна болница на Балканите (открита е през 1905 г.), бе удостоена с престижното национално отличие „Сестра на годината 2014” в категорията „Главна сестра”, 3-то място. Награждаването се състоя на тържеството по случай Световния ден на сестринството (12 май), провело се на същия ден в столичния хотел „Рамада”. Сред гостите на сестринския празник бяха председателката на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, здравният зам.-министър д-р Ваньо Шарков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, представители на лекарската и сестринската гилдия от цялата страна.

„ЦЕЛИЯТ екип на Белодробна болница - Троян е изключително горд със своята  главна сестра и приема нейното отличие като знак за високата оценка на здравните грижи, които се полагат за всички пациенти на лечебното заведение”, коментира управителката на СБАЛББ – Троян д-р Цветомила Дудевска. „Доволна съм от наградата, радва ме. Приемам я и в личен план, и като признание за качеството на нашата болница”, сподели пред Т21 призьорката. Припомняме, че това не е първото подобно отличие за Дилянка Червенкова – през 2003 г. тя бе сред десетте номинирани в тогавашната национална класация „Сестра на годината”.

С колежки пред входа на СБАЛББ - Троян
ХУБАВАТА новина за отличието на главната сестра на една от най-успешните малки болници у нас  - СБАЛББ – Троян, обаче идва в неособено радостен момент за сестринското съсловие в страната, в частност и в Троян – липса на млади попълнения, ниско заплащане, претоварване. „В момента всяка медицинска сестра в България работи вместо три, но получава половин заплата”, заяви на празника 12 май председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева; а искането е от догодина медицинските сестри у нас да получават стартово възнаграждение от 3 минимални заплати (около 1100 лв.). От БАПЗГ алармират, че на страната ни са необходими 55 хил. медицински сестри, но в момента техният брой е едва 26 200 в работоспособна възраст и 3500 в пенсионна възраст. Напомня се също, че в Европа на всеки 1000 души население се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

В. Даскалова каза...

Честито професионално признание и отличие г-жо Червенкова!
Като представител на троянското сестринско съсловие, Вие сте пример за младите, как усилията и постоянството при изпълнение на любимата професия водят до удовлетворение и резултат.
Поздрави за целия екип на СБАЛБ - Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |