С тениска на бала в Троян – да, ама не!

* Допусках, че все някой ще долови „парадокса”, че с тениска на бала е много шик, много по шик, отколкото с костюм или
 рокля на няколко ката
Лично мнение
Генадий Маринов
БЯХ СИГУРЕН, че и в Троян ще има. И то не един. Оказа се, че съм голям наивник. А отговорите защо няма са някак тежки и тъжни. Говоря за инициативата „С тениска на бала”, тръгнала у нас миналата година (2014 г.) и получила продължение и развитие в настоящото (2015 г.) бално издание. Идеята, най-общо, е - вместо натруфени със скъпи рокли/костюми за един ден абитуриентите да отидат на бала си с… тениски. И като отпор на споменатите безсмислени бални труфения и изхвърляции, и с благотворителна цел – част от спестените средства да се дарят на сираци абитуриенти (в тази инициатива партньори са автомобилната компания „Мото Пфое” и БЧК).

С тениска на бала в Първа немска гимназия - София, 2015 г.
„С ТЕНИСКА НА БАЛА” има предшественик в съседна Сърбия, в гр. Пирот, където през 2013 г. цял випуск на едно от пиротските училища отиват на бала си с тениски; идеята е благотворителна, да се помогне на нуждаещи се връстници, а мотото е „Пет минути за теб – цял живот за тях”.

ТАЗИ ГОДИНА в „С тениска на бала” се включи целият випуск на столичната Втора немска гимназия „Владислав Граматик”, последва ги Първа немска гимназия „Проф. Константин Гълъбов”, групови и индивидуални участия има и в много други градове на България. Кампанията е отлично организирана, има собствен сайт (www.steniskanabala.bg), където можеш да се информираш за подробностите, а от „Мото Пфое” осигуряват безплатни бални тениски – за момичета и момчета, разработени специално от известни български дизайнери.

Модели от тазгодишните тениски за бала
НО ДА СЕ ВЪРНЕМ в Троян. Защо бях сигурен, че и тук ще има абитуриенти „с тениска на бала”? Заради хубавата кауза – първо. Второ, но не по значение – защото вярвах, че и тук, в Троян, има момичета и момчета, които са срещу сбъркания модел да пръскаш стотици и хиляди измъчени родителски левчета, за да се превърнеш в „господин/госпожа за един ден”, в някакви изкуствено състарени лелки/чичковци или, друга разновидност, да се докараш на лъскав „баровец”, заявявайки гръмогласно и тежкарски чалгаджийското си усещане за живота. Трето – защото допусках, че все някой ще долови „парадокса”, че с тениска на бала е много шик, много по шик, отколкото с костюм или рокля на няколко ката, че с тениска и дънки на бала ще си по-необикновен, по-предизвикателен, по-забележим; че някак си ще се приобщиш към непукизма на младия милиардер Марк Зукърбърг, основателя и собственик на социалната мрежа facebook, който ходи на тежки срещи и партита по…тениска.

НИЩО такова. С тениска на бала в Троян – да, ама не!  

Генадий Маринов

18 коментара:

Анонимен каза...

Генaди, нaивен си безспорно. И социологa Хaджийски изглеждa си зaбрaвил! Aко си го беше спомнил, сегa нямaше дa си постaвен в зaблудa. Погледни и от добрaтa стрaнa. Тaкa нa този ден стотици троянски aбитуриенти ще инвестирaт в официaлни облеклa , с които поне 10 години ще годят нa дискотекa, нa интервю зa рaботa и нa други бaлове кaто зрители догодинa . Имa когикa, признaй. Тези тениски сa зa будaли. Истинските бaривци имaт бaл кaто свaтбa. Другото е узлишнa скромност ?!?

Иванко каза...

Гена, съгласен съм с теб. Всичко е въпрос и на ценностна система.

Анонимен каза...

аз пък още навремето през 1991г. се отказах от тези безсмислени неща и не ходих на бал

Анонимен каза...

Бала на абитуриентите все още не е дошъл . А и бих искал да попитам автора дали той е бил с тениска на бала си?

Анонимен каза...

4-ти, когато авторът е бил абитуриент, не е имало такова разделение - бедни-богати. Сега е АБСОЛЮТНО различна ситуацията.
Моят син след 3 години ще завърши и от това, което си говорим сега, съм наясно, че няма да купувам излишно скъп костюм, с който той дори няма да се чувства комфортно (не харесва подобни облекла, нито аз).

Анонимен каза...

ха ха , не бил харесвал такива облекла..5 - ти излез малко от филма всички тийнове така казват , но си искат хубавите и скъпи костюми и рокли , номер 4 си е доста прав

Анонимен каза...

Вместо да мразим,че не харесвам "хейтваме" по-добре да направим нещо уникално.Вие, драги господине,предполагам числите себе си към обществеността в този град,човек репортер сте и т.н.,ами направете нещо.Давам Ви идея- съберете директорите на гимназиите,предложете им в деня на бала да напраявят шествие със своите ученици в деня на бала с хубавите ,нови дрехи. Нека е под наслов " И те да са красиви като нас!" Да започне от блок "Олимп" до центъра.Всички зяпачи да пуснат в касички,които младежите да носят кой,колкото може.Пък може по Главната и на разни там магазинери и собственици на обекти да им дойде наум да дарят повече.Защо трябва да сме като другите?Защо да заклеймяваме абитуриентите като чалгари,първенюта и т.н.Абсолвентски вечери много,сватби също,но тази е една нека се радват ,че после живота ще ги смаже. Пък по-големите и кадърни,интелигентни и образовани общественици са това да им дават креативни идеи за добри дела,без да копират някоя си там гимназия.!!!

Николай каза...

Споко, ще стане някога - до Троян още не е достигналa автомобилната "мода" за употреба на колани, дневни светлини и детски столчета (и мигачи даже) отпреди 10+ години, а очаквате да се подеме инициатива на 1-2 :-P
Просто има еволюционни етапи, които няма как да се прескочат - трябва да се изживеят, че да се знае защо са примитивни - и чалгата, и мутробарокът, и синдромът "господин за един ден"...

Анонимен каза...

7-ми, надявам се, че не е сериозно това, което пишеш! Абитуриентки с деколтета до пъпа да дрънчат с касички и да викат: "Айде, народе, кой колкото обича!" Циганизацията е пълна! Вместо да интегрираме циганите, явно те ни интегрират нас...

Анонимен каза...

ЧешЕте си езиците колкото искате. Никой не знае какво е в главата на един абитуриент. Повярвайте ми всички искат да изглеждат добре (в костюмите или роклите си). Тези, които твърдят обратното и не искат да са официално облечени на бала си (без някаква причина, като тази добра кауза "С тениска на бала" или финансова)... извинявам се ама им има нещо сбъркано. Не ме разбирайте погрешно - подкрепям инициативата, но който ми каже, че НЕ е отишъл на бала си, защото смята, че е нещо ненужно, не важно, че е излишно да се харчат толкова пари за дрехи, ресторант и т.н., готов съм да му се изсмея в лицето. Разбира се изключвам хората, който нямат финансова възможност да го сторят. Макар че, когато аз завършвах, а то не беше много отдавна, имаше такива хора и ние като съученици и приятели им предложихме помощта си. Абитуриентския бал е много важно събитие в живота на всеки младеж. С него се завършва един 12 годишен труд, отбелязва се едно ново начало. Не лишавайте децата си от тази незабравима нощ.

Анонимен каза...

10-ти: Сега в Троян къде приключва тази "незабравима нощ", когато аз бях на тяхно място през 92-ра, всички училища приключиха в дупката на центъра, май тогава кръчмата се казваше коп?

Анонимен каза...

Като цяло по традиция тази нощ завършва в парк Капинчо и после в една друга дупка "При братята". А моят бал също беше в КОП, който тогава се казваше ресторант "България" и в Троян не виждам по-подходящо място.

Анонимен каза...

Демек искате да кажете ,че" При братята " е съвременния КОП,и няма по елитна дупка за приключване на тази незабравима нощ и на това много важно събитие в живота на всеки младеж в Троян.
Мутка да почерпи:)

Анонимен каза...

Демек всичко започва в КОП и завършва през Капинчо и в "Братята"

Анонимен каза...

Демек,:) на тях им е все едно къде ще се освинят от пиене и наркотици, а който стигне до "При братята " вече е шампион на випуска...

Анонимен каза...

На кои дати са баловете - дайте някаква информация - да ги видим може и приятни изненади да има?

Анонимен каза...

Къде се намира и какво представлява "При братята"?

Анонимен каза...

аз имам двама сина единия на 36 другия на 25 в различно време ходиха на бал но и двамата ходиха с дънки и риза и маратонки големи сбирки нямаше тази показност е излиш на единия завърши в Разград другия в Бяла Слатина всичко е въпрос на разбиране средства не ни липсват просто така решиха

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |