Отиде си русенският актьор и наш земляк Минко Минков

* Бохем, артист по призвание, шегобиец, поет, почетен гражданин на Русе. Човек с голяма усмивка и много приятели. Голям троянофил...
In memoriam
Минко Минков (1932-2015)
НА 16 МАЙ след тежко боледуване почина известният русенски актьор и наш земляк Минко Минков, на 82 години, родом от с. Добродан, Троянско. Бохем, артист по призвание, шегобиец, поет, почетен гражданин на Русе. Човек с голяма усмивка и много приятели. Голям троянофил. До 7-ми клас учи в родното село, после завършва Троянската гимназия и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Разпределен е в Русенския драматичен театър „Сава Огнянов” и там остава до края на кариерата си, прави име и натрупва слава. Шегуваше се: „Аз съм единственият актьор в България, който е работил само в един театър и се е женил само веднъж”.

КОЛЕГИТЕ му от Русенския театър казват следното в паметното си обръщение: „Напусна ни един от най-известните и обичани  русенски артисти… Образите му носеха острота на социалния рисунък, неподправена българска чувствителност и способност да бъдат борбени и с достойнство. Особено се развихряше талантът му, когато трябваше да се превъплъти в комедиен персонаж - тогава смехът триумфираше на сцената и присъдата над героя беше категорична. Комедията беше неговата стихия и средство за борба за нравствени ценности в живота ни”.

ИМА издадени пет книги (поезия и епиграми) и за печат била подготвена шестата. А едно четиристишие от последната, сборникът с епиграми „Лудо биле” (2012 г.), звучи като епитафия за автора:

„Няма значение в кой ден си роден,
няма значение къде си живял,
няма значение кога си умрял.
А какво си създал!"
Почивай в мир. Дълбок поклон!

Т21

П. П. Минко Минков е вуйчо на родния топ пътешественик и радетел за спасяването на българската гора Миро Нанков.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |