25 години хемодиализа в Троян

* Д-р Станка Лалева: „Винаги може повече!” * Сред гостите – основателят на отделението д-р Марин Миховски
Юбилейно
Д-р Станка Лалева, 12 март 2015 г.
СВОЯТА 25-годишнина отбеляза миналата седмица отделението по хемодиализа на МБАЛ – Троян. А честването съвпадна със Световния ден на хемодиализата (12 март). „Преди четвърт век, през 1990 г., на това място – тогава тераса и част от коридора на първо вътрешно отделение, бе създаден център по хемодиализа. Започнахме работа с 6-ма болни, а през 2014 г. направихме 2726 диализи, имахме 41 пациенти и извършихме 52 спешни процедури, т.е. спасихме живота на над 50 души. Цифрите говорят за нашата работа.” С тези думи започна словото си пред многото гости – колеги, приятели, журналисти, представители на местните власти - ръководителят на отделението д-р Станка Лалева. Тя обаче не пропусна да отбележи доброто сътрудничество и взаимодействие с другите болнични звена: „Със сътрудничеството, което имаме с всички отделения – особено с отделението по реанимация и вътрешното отделение, можем да работим и още по-добре. Винаги може повече!”.

Д-Р ЛАЛЕВА подчерта, че настоящият 25-годишен юбилей на троянското отделение съвпада със Световния бъбречен ден, който се отбелязва в над 100 държави по света, „за да се покаже на хората, че бъбречните заболявания са не по-малко опасни и инвалидизиращи”. Обяснено бе и какво представлява хемодиализата: „Обяснението в медицинската литература е – заместващо лечение на основните и най-важни функции на отделителната система. Но за различните хора тя има различно значение - за болните е начин на живот, за техните близки е тежък социален проблем, за учените е едно от най-великите открития на 20. век, а за финансиращите органи – тежък икономически и финансов проблем”.

Поздравления за юбилея от зам.-кмета Поля Димова
ОТ ИМЕТО на общинското ръководство и лично на кмета Донка Михайлова приветствие към екипа на отделението поднесе зам.-кметът Поля Димова. „За разлика от другите здравни структури, отделението по хемодиализа изпълнява специфични функции по спасяване живота на пациентите. Много човешки съдби са били променени към по-добро през тези 25 години”, каза г-жа Димова. А финалните й думи бяха: „Честит юбилей, благодарим ви за всеотдайния труд!”. 

Основателят д-р Марин Миховски разказва за началото
СРЕД ПРИСЪСТВАЩИТЕ бе и една знакова фигура – основателят на отделението д-р Марин Миховски, сега пенсионер. Д-р Миховски получи заслужени аплодисменти, а пред Т21 сподели следното: „На това място бе една огромна тераса. Болните от Троян тогава ги карахме на диализа в Ловеч, а пътуването им бе много тежко. Подкрепата за създаване на отделението в Троян дойде от Министерството на здравеопазването, лично от тогавашния министър д-р Малеев и от националния консултант по хемодиализа – това се случи преди 28 години. Работата по създаването на отделението отне две години”. И от нас – поздравления! 

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво за направеното през тези години!? "Браво за прогреса" през последните 25 години!? "Браво" на промените и правителствата през последните години, а и не само - от 6 нуждаещите се увеличават, и стават 41!? "БРАВО"- стрес, ниски доходи, депресии водещи до лудост! Дано само процедурите се извършват качествено, защото вида на хората на хемодиализа не е този, който трябва да бъде!
Стотици години сме след нормалните, но и на това да сме доволни! Успех и по-малко работа! Следващия път да се похвалите със спад на болните до 6!

Инж Марин Радевски каза...

хаха таа шаилекова депутатка с простатка доктор ама не

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |