Ще имаме (ли) хипермаркет?

* Кметът внася нови предложения за продажба на два общински терени – до блок „Къпинчо” и в жк „Лъгът, за строителство на голям магазин * Условие към потенциалните инвеститори –
 обектът да е готов за 18 месеца
А дано
Имотът от 3500 кв. м в жк "Лъгът", предложен за продажба и строителство на голям магазин
КМЕТЪТ Донка Михайлова възобновява предложението си да се продаде пустеещият общински имот от 1820 кв. м в централната част на Троян – на разклона за Къпинчо (до блок „Къпинчо”), за строителството на голям хранителен магазин. Предложението е внесено в Общинския съвет и ще се гласува на сесията в четвъртък (27 ноември). Но не е само това – г-жа Михайлова е внесла още едно сходно предложение – за продажба за същата цел (строителство на хипермаркет) на друг свободен общински терен от 3500 кв. м в жк „Лъгът” (мястото, където се вдига шапитото на гостуващите циркове).

МОТИВИТЕ за двете кметски предложения са еднакви. Най-напред - проведеното социологическо проучване сред 700 жители на Троян, показващо, че „едно от най-големите очаквания на гражданите на град Троян е строителството на хипермаркет” (проучването е направено във връзка с подготвяния Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Троян с времеви хоризонт до 2020 г.). И още – липсата на достатъчно подходящи терени за изграждане на голям магазин и възможността на общинската администрация да предложи точно тези два свободни общински имота.

Пустеещият имот от 1850 мв. м до бл. "Къпинчо" за втори път се предлага за продажба
В ПРОЕКТОРЕШЕНИЕТО е записано да се даде карт бланш на кмета да „организира и проведе публично оповестени конкурси за продажба”; както и началната конкурсна цена - за парцела до бл. „Къпинчо” тя е 81 740 лв. без ДДС, а за имота в жк „Лъгът” – 106 350 лв. без ДДС. Указани са и някои възлови изисквания към бъдещия купувач, гарантиращи изпълнението на основната цел на продажбата (изграждането на голям хранителен магазин). По конкретно: купувачът се задължава да използва имота за реализация на предвиденото строителство (за обществено обслужване); участниците в конкурса трябва да представят идеен проект, съдържащ „ситуационно решение за реализация на предвиденото строителство, придружено с обяснителна записка, идеен комуникационно-транспортен план, осигуряващ безпрепятствен достъп и необходимия брой паркоместа; график и срокове за реализация на търговския обект от инвестиционното проектиране до строителството по етапи и приоритети.

ЗАЛОЖЕН е и максималния срок за реализация на инвестиционното намерение – 18 месеца, считано от датата на подписване на договора. Или с други думи – ако продажбата се осъществи, най-късно до година и половина на мястото трябва да отвори врати новият троянски хипермаркет.

СЕГА НЕКА върнем лентата четири месеца назад. На сесията си 31 юли т. г. Общинският съвет в Троян отхвърли кметското предложение за продажба на споменатия пустеещ общински имот от 1820 м до бл. „Къпинчо”, към който бе проявен инвестиционен интерес от плевенската търговска верига „Лайф”; плевенчаните искаха да построят на мястото голям хранителен магазин. Предложението бе бламирано с 7 гласа „против” и 8 „въздържали се” срещу 10 „за”. А основното несъгласие бе формулирано от силния човек в групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски: „На този магазин мястото му не е там – но пак подчертавам, че нямам нищо против градът ни да има магазин от сносна верига. Ще гласувам „против” заради мястото”. Тоест - и гласуващите против признаха, че Троян се нуждае от голям магазин, но оспориха конкретното място (до бл. „Къпинчо”), защото: ще се затрудни и без това натовареният трафик по ул. „Раковски”, няма да може да се осигури достатъчно голям паркинг и някак си не се връзва на подхода към парка (Къпинчо) да се вдига магазин.

ИМАШЕ обаче и един доста по-яростен отпор – от независимия общински съветник инж. Илиян Пеевски, който заподозря опит на управляващите да харижат за жълти стотинки на свои хора един от малкото добри общински имоти в града, описа кандидат купувачите като „световно неизвестни”, искащи единствено земята и канещи се да построят „смешен квартален магазин”; съветникът тури точка като нахока троянци, че само „реват и искат голям магазин”. В отговор на противниците вносителят на предложението г-жа Михайлова пък заяви следното: „Можем да имаме един хубав магазин, можем да имаме и цигански каруци, които да търпим безкрайно дълго във времето. Това е шансът в обозримо бъдеще Троян да има един голям магазин, предлагащ съвременно обслужване и конкурентни цени. Вие решавате!”.

ТОГАВА, в материала в Т21, отразил дебатите и отхвърлянето на предложението за продажба на терена до бл. „Къпинчо” (виж „Без „Лайф” пред блок „Къпинчо” в бр. 31 на Т21 от 6 август 2014 г. – бел. Т21), забелязахме още нещо – че в цялата работа има и политика. Защото е пределно ясно, че кметът, който сбъдне десетилетната троянска мечта за хипермаркет, ще натрупа дивиденти и ще си осигури следващ мандат. Дано този път политиката отстъпи на разбирателството в името на добрата кауза. А дано!

Т21

 Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Това е много смешна цена за продажбата на такъв имот... Пак някой ще си гушне парички.. Отворят ли голям магазин още един в Троян ще умре малкия бизнес в Троян и малките магазинчета ...

troyan21 каза...

Защо малките магазинчета не умряха в другите градове, където има хипермаркети?! В Ловеч има "Лидъл", "Пени", "Била" и "Пикадили", а малките магазинчета си съществуват, само че са по-заредени и нагласени. Конкуренцията ражда качество. Да не говорим за цените - в Ловеч (Севлиево и т.н.) можеш да си пазаруваш по-евтино от в Троян, факт!

Анонимен каза...

Имота в лъгъ не е "пустеещ" и не си мислете че ще получи нещо повече от пародия с добре скроена парична измама разбира се в полза на Донка....Михайлова

Анонимен каза...

3-ти, просто сбърка човека! Бих се възмутил, ако не беше толкова нелепо това, което изплеска тук.

Анонимен каза...

Хипермаркет безспорно е нужен, ама истински, от добрите вериги, а не като това плевенско недоносче "Лайф".

Тая история с "Лайф" беше очевидно нагласена- до продадат единствения възможен терен на "Лайф", че да не остане подходящо място за друга, по-сериозна верига.

Анонимен каза...

Донке,

значи ти си решила да ПОДАРЯВАШ ТЕЗИ ТЕРЕНИ, А НЕ ДА ГИ ПРОДАВАШ!!!

Анонимен каза...

Донке,

кога ще вземеш твоята приятелка г-жа "БЕЗДЕЙСТВИЕ"-Поля Димова и ще СИ заминете за ЛОВЕЧ?

Анонимен каза...

Троян има нужда поне от "Била" или "Пени" както е в Севлиево.....има нужда и от "Метро" в окръга но това е два ли ще стане скоро. "Била" имат в някои градове и много малки магазини но странно защо тук нямат никакъв..... Съмнявам се че скоро ще се случи нещо подобно докато всички се страхуват за малките си магазини които така или иначе продават на двойно по скъпи цени. Време е нещата да си дойдат на мястото и да има реална конкуренция и разумни цени съобразени с пазара.

Анонимен каза...

Донке, кога ще си тръгваш за Ловеч?След като се върнеш от поредната си екскурзия ли?

Анонимен каза...

Я съм против, де ше си продавам вмирисаните стоки, опъплени от хлебарки с размера на мишки и мишки с размера на котки? После ми е изгодно да препродавам стоки от веригите на троянските пенсии с по 100/200% горница. Кво ши ям ако дойде верига да си ги провдава тука?

Detelin Markov каза...

Генади, реално погледнато коя верига смяташ, че може да прояви интерс при положение, че голяма верига вече има имот в Троян, който се продава - явно са се отказали от плановете за магазин тук, визирам имота на Лидъл до вторични суровини. От останалите на пазара Пикадили се продаваше до дни и в крайна сметка направиха съдружие с карфур и през следващата година ще мислят, коя от двете вериги да ребрандира всички обекти и да остане на пазара (предполагам карфор и то под формата на малките карфур маркет). Била неофициално си търси нов собственик, а Пени са под тяхната шапка. Така че от всички големи остаха Кауфланд. Не вярвам да проявят интерес към Троян, при положение, че в по-големия Ловеч не направиха магазин - виж в Плевен имат два, в Ловеч има, в Габрово има... Идеята е хубава и трон се нуждае от такъв магазин, но ако бъдем релисти и погледнем фактите няма кой да бъде кандидат. Наскоро Капитал пуснаха една, две статии за битката при моловете и друга за големите хранителни вериги. Троянци не вярваха, че щом ЦБА се затвори това не вещаеше нищо добро, а очакваха Т Маркет все едно е Лидъл.
Ако в троян се отвори голям магазин то ще намалеят хранителните магазини, но за сметка на това тези които останат ще предлагат по качествени стоки и на по конкурентни цени.
А е редно да отбележим, че в момента определено и в някой малки магазинчета в троян се намират стоки на цени като в някой от хранителните хипермакети.

Анонимен каза...

Смешни предпоставени коментари. Всички знаят, че това иска всеки троянец. И че ГЕРБ-ерските лидери Марин Радевски, Петко и компания искат в Троян да има високи цени и да няма външни фирми, които да ги конкурират. Това е причината да прлащат и на псевдоПР-и, като тази, писала под номера от 1 до 7, 9 и 10.

вече непазаруващ в супермаркет Център каза...

...два пъти вече пазарувам меса от Петко-Астрагановия магазин и двата пъти /едното беше св.бекон, а другото пушено пилешко филе/миришеха на перилни препарати! Даже пилешкото го носих да го върна на продавачката, ама те отказа да го приеме обратно при все че имах и бележка за покупката. Твърдеше че месото няма никакъв дъх, ама в съседните магазини констатацията бе положителна...
http://prikachi.com/images.php?images/346/7749346h.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/349/7749349x.jpg

Анонимен каза...

Реално, ако се замислите в Троян няма много неща, но никой не ги споменава. На мен не ми е проблем, хипермаркета. Отивам в Плевен, пазарувам където ми е приятно, гледам филм на кино, пия кафе без да се чудя какво ли клюкарстват хората около мен. И сега сигурно някой ще каже, че това е защото съм млада, но познавам много възрастни хора които хващат влака, разхождат се в Ловеч, пазаруват и си идват в красивия, но изостанал във времето ТРОЯН!!!!!

Анонимен каза...

Не, магазин няма да има, защото олигарсите, монополисти Радевски, Петко Пенков и къмпани, визирам Станчев, Трифонов, Сираков, Балевистите няма да допуснат магазин по простата причина, че ще им бръкнат в джобчето.

Анонимен каза...

Троян влиза в Гинес като единствения град в цивилизования свят бе голям хранителен магазин,а шепа малоумници и един луд обясняват на всички че такъв магазин е вреден за града.Боже пази Троян!!!!!

Анонимен каза...

В Троян пилешките бутчета са продават с 1 лев повече отколкото в "Лайф". Представете си колко бутчета се изяждат в Троян за една година и каква е чистата печалба на тръста Радевски+Петко.

ali55 каза...

Да, в къде по смотани градове си имат хпермаркет, а тук - не! Защо толкова се плашат от конкуренцията?!? Защото няма да могат да ни продават боклуци на завишени цени .... Кои са повече собствениците на магазинчета или бедните купувачи ... ?

ali55 каза...

А пък на споменатите терени, освен дупка като Т-маркет не виждам какво може да се направи...

Анонимен каза...

Детелин Марков, само за сведение - в Ловеч НЯМА Кауфланд. Хем и сам си го написал, пък после имало ... може би е грешка.
"Не вярвам да проявят интерес към Троян, при положение, че в по-големия Ловеч не направиха магазин - виж в Плевен имат два, в Ловеч има, в Габрово има..."

Колкото до това - ако управата се интересува - населението най-много би искало да има Лидл или Кауфланд! Никакви Лайфове, Пенита и разни други измишльотини ...

Анонимен каза...

Вече мисля, че е ясно на всички, че се полагат усилия Троян да се феодализира от Марин Радевски и компания. Те са в Общинския съвет за да бранят своите икономически интереси и да блокират възможността някой друг да направи нещо в Троян. Резултатът - високи цени, ниски заплати и сигурни печалби за единици.

Анонимен каза...

Марин Радевски и компания са вредни за града.Маститите троянски "бизнесмени" /обирджии/ се събраха и гласуваха ниски, почити еднакви заплати за подчинената им рая /работници/, за да ги държат в нищета и подчинение.Те върнаха Троян в турското робство.Няма по голям геноцид от този на Радевски и компания.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |