Климентовите дни - от добрата идея до училищната традиция

30 години СОУ „Св. Климент Охридски” 

Днес троянското СОУ „Св. Климент Охридски” празнува – 25 ноември е денят на патрона, светеца просветител св. Климент, и е официален празник на училището. А сегашният празник е по-тържествен, тъй като бележи 30-годишния юбилей на това най-младо троянско школо (отваря врати през есента на 1984 г.).

Вече 10 години в навечерието на патронния си празник, 25 ноември, СОУ „Св. Климент Охридски” (Троян) провежда своите Климентови дни -  система от училищни, общински и областни ученически състезания. За пръв път такова състезание се провежда на 23 ноември 2004 г. по случай 20-годишния юбилей на училището и е по математика, а автор на идеята е математикът Стоян Борджуков (за протокола - г-н Борджуков е създател и администратор на сайта на Т21 – бел. ред.). Различното е, че на учениците от 9., 10. и 11. клас се дава възможност да работят в екип и да представят общо решение. Този подход се приема изключително добре от младите математици и те участват с голямо желание във всяко следващо издание.

От 2006 г., с утвърждаването на Климентовите дни в есенния математически календар, в него се включват и ученици от начален курс. Постепенно инициативата се разширява със състезание по информационни технологии, а през 2008 г., в рамките на проекта "Климентови дни 2008" -  със състезания по роден език, английски език и баскетбол. Проектът, финансиран от Образователното министерство, е разработен от Иванка Цекова (педагогически съветник), Нели Генкова (български език и литература), Цветанка Босева (английски език) и Веселка Борджукова (математика), които впоследствие са подпомогнати от силен екип колеги. Така инициативата Климентови дни окончателно се утвърждава като запазена марка на СОУ „Св. Климент Охридски” (Троян). За спонсори на състезанията са привлечени Ротари клуб – Троян, фирма „Спринт - Троян”, сдружение „Българка – Троян”, вестник „Троян 21” и това партньорство между училището и местната общност се е утвърдило през годините.

2014-ТА – КЛИМЕНТОВИ ДНИ И СЕДМИЦИ

За своя 30-годишен юбилей СОУ „Св. Климент Охридски” превърна традиционните есенни Климентови дни в Климентови седмици. Празничният календар обхвана месеците октомври - ноември и благодарение на вече 10-годишния си опит в организирането на ученически състезания СОУ „Св. Климент Охридски” успя да изпълни една разнообразна и амбициозна програма от различни по мащаб и форма събития. Така то отпразнува юбилея си по най-логичния за едно училище начин: като предостави на възпитаниците си множество възможности да изявят себе си, да научат нови неща, да се усетят най-значимата част от училищната общност.

СЪСТЕЗАНИЯТА ПО МАТЕМАТИКА И ИТ – С ОБЛАСТНА ПОПУЛЯРНОСТ

Състезанието по ИТ е областно
Състезанията по математика и информационни технологии, най-старите в Климентови дни и съответстващи на профилираното обучение в СОУ „Св. Климент Охридски”, доказаха своята популярност в рамките на цялата Ловешка област. На състезанието по информационни технологии се явиха 81 участници от 5-ти до 12-ти клас, възпитаници но общо 9 училища – двете троянски СОУ, ловешките ОУ „Васил Левски”, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, СОУ „Св. Климент Охридски” и Професионалната гимназия, училищата във Врабево, Тетевен и Луковит. Състезанието по математика, обявено за 4-ти, 7-ми и 12-ти клас, събра 118 участници от почти всички троянски училища, от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, ОУ „Васил Левски” – Ловеч и училището в Борима.

5 ГОДИНИ, ЕДИН СБОРНИК

За годишнината си СОУ „Св. Климент Охридски” направи своеобразно обобщение на една друга своя инициатива, като издаде „Пъзел върху листа” - сборник с ученически текстове от литературния конкурс „Климентови дни”, провеждан в продължение на 5 години. В сборника са включени 34 наградени през годините автори от 7 училища - 4 троянски и 3 ловешки. Съставителите на сборника заявяват, че искат да покажат днешните български деца като „търсачи на отговори и думи, пазители на ценности, открити събеседници, симпатични фантазьори”. Изданието излиза с подкрепата на Центъра за работа с доброволци към народно читалище „Наука-1870 г.” – Троян, който чрез дарителската кампания „Лист по лист” (стара хартия за нов сборник) набра част от необходимите средства.

В ГОДИНАТА НА ШЕКСПИР – НА АНГЛИЙСКИ

Дебат на английски език
СОУ „Св. Климент Охридски” експериментира с училищен състезателен дебат на английски език и резултатът беше вълнуващ. Всички в публиката бяха впечатлени от езиковото ниво на участниците. Състезанието беше посветено и на една световна годишнина - 450 години от рождението на Уилям Шекспир. Отборите дебатираха върху Шекспирови цитати: ,,Не звездите решават съдбата ни, а ние самите“, ,,Бог ти дава едно лице, а ти си създаваш друго“ и „Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“. Предишния ден участниците бяха писали съчинения на английски език, също върху Шекспирови сентенции - за любовта и за приятелството. В залата се чуха откъси от писмените им разсъждения.

И ОЩЕ МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Състезанието "И ние обичаме България"
Шестокласниците се срещнаха отборно в атрактивното, традиционно за училището състезание „И ние обичаме България”, в което отговаряха на въпроси от средновековната българска история, поставяха забележителности на правилните места на географската карта, трансформираха глаголическите букви в кирилски, разпознаваха личности от миналото и съвремието, изработиха кукли от царевица. Състезанието по български език и литература даде възможност на зрелостниците да се пробват във формата на матурата, а останалите ученици бяха поканени да тестват своята функционална грамотност. В седмицата по бизнес и предприемачество учениците от профилираните паралелки се състезаваха в умението да презентират фирми и продукти, а отбори от третокласници представиха детските си проекти за ресторант. Петокласниците участваха в състезание по история, а 12-класниците - по география, също във формата на матурата. В седмицата на спорта се състояха надпревари по волейбол, баскетбол, тенис на маса, плуване, а за най-малките имаше щафетни игри и народна топка. Приложниците изработиха авторски играчки „Чорапени човечета за малки и големи”. Бяха проведени конкурси за рисунка „Моето училище” и за компютърна рисунка „Училище на бъдещето“.

ОТ УЧЕНИЦИ ЗА УЧЕНИЦИ

30-метрова рисунка за 30-годишнината
Някои от събитията заложиха не на състезателния елемент, а на презентирането на идеи и общуването между различни възрасти. В седмицата на Земята 11-класници и 12-класници представиха пред по-малките проект за парниковия ефект и дефиле с костюми от пластмасови отпадъци. В седмицата на чуждите езици ученици от 10-ти и 11-ти клас поканиха петокласниците, за да им покажат своите презентации "Аз говоря на..." и така да обогатят знанията им за немската, руската и френската култура. В журито, оценяващо ресторантьорските проекти на предприемачите третокласници, се включиха ученици от 10-ти и 12-ти клас. На тема "Аз рисувам моето училище със..."  малчуганите от подготвителната група рисуваха заедно със своите баби, майки, по-големи братя и сестри. А в един от топлите октомврийски дни около ореховото дърво в училищния двор децата от подготвителната група и от начален курс създадоха заедно една голяма 30-метрова рисунка, която посветиха на празнуващото си училище.

И МНОГО, МНОГО НАГРАДИ

Десетки ученици получиха награди
Училищната церемония по награждаването на победителите в състезанията беше премиера на една нова и много симпатична училищна формация – малките мажоретки с хореограф Румяна Дудева. Директорът Иванка Цекова намери хубава символика в това, че събитието се случва в Деня на християнското семейство. Тя говори за голямото семейство на СОУ „Св. Климент Охридски” и благодари на учителите, които в трудни за българското образование времена намират сили и продължават да мотивират своите ученици. Наградите бяха осигурени от училището и от спонсори, които специално уважиха събитието. Валентин Бечев, в качеството си на зам.-председател на Ротари клуб – Троян, подчерта, че е учил в СОУ „Св. Климент Охридски”. Цветомира Гечева, председател на сдружение „Българка – Троян”, също възпитаник на училището, поздрави всички участници за смелостта им да се включат в състезанията. Васил Радойчевски, шеф на „Спринт – Троян”, каза, че СОУ „Св. Климент Охридски” винаги се е отличавало със своята атмосфера на свободолюбие и творчество. Марин Радевски, собственик на фирма „Калинел” и сериозен дарител на училището, напомни на учениците старата народна мъдрост, че който се учи – той ще сполучи.

ИНИЦИАТИВИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

С отбелязване на патронния празник училищните инициативи не свършват. За пролетта е предвиден благотворителен концерт. Със събраните средства ще бъде закупена озвучителна техника за училищната актова зала – домакин на толкова много и толкова пъстри училищни събития.

Нели Генкова


Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Как протестиращите спасиха Бойко Борисов от затвора
Сега нарежда ли ви се пъзелът?

Ето защо протестиращите изиграха една от най-отвратителните роли в най-новата българска история. Попречиха за първи път в България да има осъдени висши представители на властта. Ако нямаше протести, ГЕРБ щеше да се спихне и този човек щеше да свидетелства, а назначеният от Борисов Цацаров щеше да се чувства свободен да действа - че е правил опити, това личи от неговото интервю и от акцията на прокуратурата в Костинброд.

Ако правителството на Орешарски беше стабилно и на хоризонта не се виждаха предсрочни избори, Борисов щеше да бъде изправен пред съда по няколко дела, включително и за Мишо Бирата. Ако бяха разръчкали и тефтерчето докрай, с върхушката на ГЕРБ щеше да се свърши.

Протестиращите направиха ситуацията несигурна и дадоха надежда на Бойко, че може да се върне във властта. Ето защо той изля милиони, за да плаща на протестъри и да поддържа уличния натиск - това го спаси от затвора, а прокуратурата и разследващите се отказаха да правят каквото и да е пред перспективата утре Борисов да им отмъсти, ако се върне на власт. Как да му повдигнат силно обвинение, след като след година, когато отново е на власт, някой съдия, близък на Цветанов, ще реши да върне делото за ново разглеждане или направо ще го признае за "невиновен".

Какво става с тях тогава? Това е простата и здравословна логика, която не позволява на прокуратурата да действа така, както искат хората отвън. Защото нито прокурорите, нито гражданите са герои и никой от тях не би рискувал да си сложи главата в торбата или да рискува живота си и сигурността на семейството си, за да се направи на герой. Това може да стане само с обща политическа и гражданска воля.

Миналата година се отвори малък шанс, но красивите и умните се изправиха като Павлик Морозов и с комунистически плам не позволиха - буквално с телата си - да се атакуват Борисов, Цветанов, Фидосова, Пашата и т.н. по същество. Ето защо протестърите бяха и си останаха лицемери, които спасиха от съдебно преследване най-бандитското управление на България.

Анонимен каза...

Гоолямо акано се пльоснал да знайш!!!!!

Анонимен каза...

Акано, акано, ама все е верно...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |