От петък до понеделник - 22-рият празник на сливата

* В Троян: рекордно дълга Улица на занаятите, цветарска демонстрация, нестинари, кулинария за професионалисти и любители…
 * В Орешак: кулинарната приказка на „Кайзера”, Иван Звездев, Деси Добрева, Катето Евро…
Предстоящо
ОТ УТРЕ до понеделник (19-22 септември) ще е поредният вече 22-ри троянски Празник на сливата и троянската сливова, който преди две години, за добро или лошо, бе прекръстен на Български фестивал на сливата. Както си е от доста време, сливаро-ракиджийското шоу ще е в две части (на две места) – в Троян на площада и в родното си село Орешак, в двора на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ).

ТРОЯН. Откриването е на 19-ти (петък) от 19:00 ч. и ще е предшествано от традиционното дефиле по главната улица (от отбивката за хотел "Троян Плаза" до централния площад). А веднага след прерязването на лентата на сцената ще излезе танцовата формация „Елика” от Пловдив със спектакъла си „Това сме ние”. Вторият фестивален ден (20-ти, събота) ще радва гостите с емблематичните екстри – казан за варене на ракия на открито, Улица на занаятите (тази година участие са заявили рекорден брой майстори от различни краища на страната), кулинарни изкушения със сливи, открита сцена…; новост е цветарската демонстрация – група флористи от Асоциацията на флористите в България, сред тях и троянката Венета Цочева, ще демонстрират уменията си пред публика. Във фестивална вечер на сцената ще се качат две младежки троянски банди („Ритмикс” и „Антидот”) и нашите музикални звезди Радко Петков, Вергиния Борисова и Илияна Илиева. 

Празник на сливата, 2013 г.
ТРЕТИЯТ ден (21-ви, неделя) ще бъде посветен на кулинарията – конкурс за професионални готвачи и конкурс за авторски коктейли на сливова основа („Троян Плаза”), кулинарен конкурс за любители и представяне на традиционни кулинарни изкушения със сливи (площада). Вечерта - нестинарски игри на групи за изворен фолклор от Малко Търново и Бродилово. На 22-ри, понеделник, е закриването на фестивала - след тържеството в чест на Деня на независимостта на България (22 септември) на сцената ще излязат младежката духова музика „Заедно” от Троян и младежката духова музика от с. Гложене, Видинско.

ВСЕКИ ден от 15:00-17:00 ч. ще работят арт ателиета за керамика, рисуване, дърворезба, декорация на тъкани, а пешеходната алея ще бъде Улица на занаятите. Щандове пък ще предлагат пресни сливови плодове, сушени сливи, мармалади, конфитюри, сладка и др.

Забелязано сред кулинарната приказка на "Кайзера", Орешак, 2013 г.
ОРЕШАК. Празникът тук ще е от събота до понеделник (20-22 септември), откриването е от 11:30 ч. с изпълнения на Общинския младежки духов оркестър с мажоретки от Троян и Общинския танцов ансамбъл от Ловеч. И в Орешак традиционните екстри ще са налице: действащ казан за варене на ракия, кулинарната приказка на механа „Кайзера”, кулинарен конкурс и конкурс за най-добра домашна сливовица, базар на традиционни сливови производи и занаятчийски предмети, свързани със сливите и ракията… В Орешак за празника ще гостуват няколко национални звезди – кулинарният спец Иван Звездев ще се включи в конкурса за най-добро мезе за сливова ракия, а за гостите ще пее обичаната поп изпълнителка Деси Добрева; това ще е в съботната програма, водещ на която ще е актрисата Катя Евро.

На пролога в с. Дебнево - баш ракиджията Марин Пеловски с кметицата Богдана Иванова, 2014 г.
ДЕБНЕВО. 22-рия празник на сливата и троянската сливова вече имаше своя пролог – в с. Дебнево в събота (13 септември), по инициатива на кметицата Богдана Иванова. Там имаше дегустации на сливови сладка и домашни ракии, музика на живо, скара бира, действащ казан на открито, три конкурса (за най-добра домашна сливовица, най-вкусно сливово сладко и най-добра сливова градина, спечелени съответно от Марин Пеловски, Рая Нейкова и Пенко Бояджиев), гости от близо и далеч, сред тях и кметът на Троян Донка Михайлова, чиито корени по майчина линия са от селото.

Т21

*****

Усмивки от старите ленти

Малката слива е голяма слива

Из дефилето, Празник на сливата, 2009 г.
Много говорим за сливовата, а май забравяме за сливата. Несправедливо е, защото сливова без слива не става. Всъщност без слива нищо на този свят не става – но това е друга тема. И тъй – какво е троянската слива? Специалистите твърдят, че троянската слива е … кюстендилска слива. Само че, и това го казвам не от местен шовинизъм, а защото фактите са такива, троянската кюстендилска слива е малко нещо по-сладка. И от нея се вади по-сладка ракия. Жалко само, че от години сливата ни боледува и съхне, за ужас на сливари и ракиджии. Дано все пак успеем да я опазим. Дано! За троянската слива може да се говори още много – например това, че тя е по-малка от голямата „стенлейка”. Но нали всеки знае, че малката слива е голяма слива! Накратко: „Да живей най-хубавата слива на света – троян(с)ката!”

Г. М., публикувано в официоза  в. "Троянски ПЪРВАК", 2009 г. 

Начало

Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

Де ги сливите в Троян,бе?

Анонимен каза...

Не и в твойтa къщa, БЕ! Генчо зaщо в нaвечерието тaзи новинa? Мaлко зaкъснялa новинa.., но пaк е нещо.

Анонимен каза...

2ри ти си велик и безпорно най-умният коментиращ в този сайт.След твоят коментар всичко други бледнее.

Анонимен каза...

Рекламното лице на фамилията,е този екземпляр !

Анонимен каза...

Миризмички да има :Д

Анонимен каза...

Мерси 3-ти. Пaляк ;)

Анонимен каза...

Добре дошли на празника ни !Ракията и момите са ни първо качество!Моля да ни извините, че докато стигнете до центъра на Троян, ако идвате от Северна България ще попаднете на воден цикъл. Карайте изключително внимателно за да имате шанс да се приберете по- живо по- здраво. Ако имате желание да посетите и Орешак то много молим възрастните хора да си свалят ченетата, защото минавайки пак по водния цикъл с колите си може да ги загубят. Има и положителен ефект от посещението в Орешак. Имате шанс преминавайки по копките през Ливадето над 60 бр.-напречни /за да е сигурно че няма да можете да пропуснете нито една/ да ви тръгнат камъните от бъбреците и така да се излекувате. Ако не стане това тази година, то елате догодина, може да Ви предложим още по-добри условия за лечение защото разкопките ще са по- вече, а старите така ще си и стоят.Като цяло предлагам на общината и кметицата ни да обяви улиците на Троян за трасе на офроуд. Нали така се наричаше едно състезание с джипове 4*4 където се преминава по стръмни, кални терени, с много ями и дупки пълни с вода. Ми то по наште улици имаме на лице всичко това. Защо е нужно хората да се разкарват по чукари и баири за да изпитат някаква екстремна тръпка като това могат да намерят ежедневно по улиците ни?Така де, караш караш джипа и като се умориш или затънеш та трябва да те вадят с кран слизаш от колата и пиеш кафенце в бистрото отсреща. Де ги има тия екстри?И като го обяви кметицата това в Троян, ще привлечем офроуд състезатели от цяла България , че даже от чужбина, ще се прочуем и ще завъртим туристически бизнес.Няма да правим кой знае какви вложения, а и може кметицата да издаде заповед, че всеки който има желание да помогне за развитието на Троян като център на офроуда може по всяко време да копае по уличната мрежа където и както си поиска. При условие, че намери нещо неразкопано.Предлагам да се направи транспарант с лика на госпожа Михайлова опнат на входовете на града и най отпред на общинската фасада с мото: "Аз копая /и Верчето помага/ заради Вас и ще правя това докато Ви....закопая!

Анонимен каза...

7 - ми ще помни водния цикъл на Троян докато е жив.
Пише за него във всяка тема.Много е впечатлен.
Добре , че водния цикъл няма да се повтаря като цикъла на жена му,че тогава и на нас ще ни втръсне да се друсаме по троянските дупки.

Анонимен каза...

Всяка година едно и също,само при се пръскат за глупости.Едни и същи хора все са дежурни с глупавия празник и нищо не могат да разберът от него.Да се отпуснат да се позабавляват!

Анонимен каза...

Доца Къртицата е единствения кмет на Троян,който удържа на предизборното си обещание - Знам как да променя Троян! От западащ град го превърна в лунен пейзаж .А мандатът ѝ още не е изтекъл...

Анонимен каза...

Много бързо забравихте МинАк и другия преди него крадливите им управления////За пръв път Троян има добър и честен кмет!Аз поздравявам госпожа Донка Михайлова!!

Анонимен каза...

9 не знам кои не разбират нищо от празника, но явно ти си един от тях.Видно е че всяка следваща година има все по-вече гости и веселие.А празника всеки си го прави. Направи си и ти. Отпусни се , позабавлявай се, пий една ракийка от първака, изведи жената и децата на центъра и ще видиш,щото само с писане по цели дни и нощи в разни сайтове не става.За празник трябва и деша и сърце.

Анонимен каза...

извинявам се за грешката - трябва душа

Анонимен каза...

Празника си е много хубав.
Но до момента когато се правеше,както казва Т21,в родното му село Орешак и приличаше на празник.
От доста време насам,особено последните години,придоби грандомански характер и това явно дразни някои съграждани.
Ако общината го е припознала като свой голям и важен празник,би могла да помисли за сливането му с празника на града,който е само две седмици по-късно,а тази година малко повече заради изборите.И тогава наистина няколко дена биха изпълнени с повече съдържание и тържественост.
Ако гражданите на Троян обаче не чувстват необходимост от такъв празник и той е самоцел на общината,каквото и да се случи в тези дни няма да бъде оценено.Още повече,когато става дума за традиция-разнообразието е трудно постижимо.

Анонимен каза...

Много хубаво мнение,14-ти. Д.М. е уникален човек.Успя да да докаже,че в нашия край сливите се берат от пролетес, провеждайки празник през пролетта. Пусти и пари,бе!

Анонимен каза...

7-ми, искрено ме разсмя. Сполай ти за чудесното чувство за хумор. Малко хора биха те разбрали.
За съжаление.

Анонимен каза...

Коя е сливата?

Анонимен каза...

Хубава и е узряла за друсане дебневенската слива.Вижте я как ви подканя , умихвайки се до този юнак.

Анонимен каза...

Гледам някакви снимки от вчера и ми прави впечатление,че освен местни хора,други няма. Дано днес-утре, се отприщи потокът от туристи идващи за Празника-Фестивала-Български фестивал на сливата,или каквото там последно Донка и компания му измислиха.

Анонимен каза...

Не е Донка,Минакът обра пари от този нескопосан проект за 300000 лв.
Уважаема Кметице, върни ни мотото на празника.Това е Празник на сливата и троянската ракия на троянска община , а не е български фестивал, то такъв турски или на друг етнос няма измислен от някакви набедени софиянци и плевнелии, които не различават сливов от ябълков цвят, който беше на билборда им.Не размивай празника със съпътстващи ненужни дейности.Нека
всичко да се обвързва към оригиналното наше мото

Анонимен каза...

Този празник ми прилича на Троянския панаир провеждан по това време в близкото ни минало, само дето няма от къде да си купиш сливи.Аз бях на празника при откриването му.Нямаше казан с ракия, нямаше сливи или техните производни, имаше партиини деятели и кандидат такива.Това не е празник , а партиини демонстрации, Преспах и си тръгнах сутринта със сливови армагани от родителите ми.Те ми направиха празника, да са живи и здрави!

Анонимен каза...

От името на моето семейство и на гостите ми през тези три дни, едно голямо БЛАГОДАРЯ и БРАВО на хората, които организираха този фестивал! Браво, напук на всички критикари тук.

Unknown каза...

Добре дошли в Торонто General Hospital, специалист болница, която купуват в бъбреците ($ 370,000.00 долара), Искате ли да продадете бъбреците в замяна на пари? Ако отговорът е да, тогава се свържете с доктор Антъни Крейг днес, за да се получи надеждна и добра сделка за добри пари и за един по-добър хирургия, свържете с нас чрез: torontogeneralhospital@aol.com

В очакване на вашите реакция по ... ..
С Най-Добри Пожелания….
Д-р Антъни Craig

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |