Доц. д-р Бинка Попова спаси ръката на съгражданина ни Момчил Калинов

* 20-годишният пострада при работа с банциг вкъщи на 12 юли, лявата му китка - отрязана изцяло * Доц. д-р Попова: „Операцията премина успешно, целта е максимално възстановяване” * Дарителски кутии в Троян за събиране на средства за Момчил 
Инциденти
Момчил Калинов и неговата спасителка доц. д-р Бинка Попова след операцията (снимка Интернет)
НОСИТЕЛКАТА на приза „Лекар на годината” за 2013 г. и водещ хирург в Клиниката по ортопедия и травматология към университетската болница „Царица Йоанна” (ИСУЛ) в София – доц. д-р Бинка Попова, спаси отрязаната над китката ръка на 20-годишния троянец Момчил Калинов. Инцидентът с Момчил станал в събота на 12 юли – младежът работел на банцига вкъщи (ул. „Вежен” в кв. „Търнето”) и секундно невнимание довело до страшния инцидент. Той имал достатъчно опит с подобни машини, дори заедно с баща си Калин извършвали подобни услуги, но както се казва, лошото става лесно.

ПЪРВА помощ на пострадалия оказала баба му Мария Манова, която е дългогодишна медицинска сестра в троянската болница; веднага на мястото пристигнал и екип на Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) – Троян. Отделената китка била поставена в плик с лед и Момчил без секунда забавяне бил откаран към София, като по пътя направили връзка с доц. д-р Попова в ИСУЛ, единственото място у нас, където извършват реплантации на отрязани крайници. Операцията започнала веднага с пристигането в ИСУЛ, а битката на медицинския екип за спасяването на ръката на младия ни съгражданин продължила цели 10 часа. В крайна сметка всичко завършило благополучно.
 
„АМПУТАЦИЯТА беше пълна - китката на лявата ръка беше абсолютно отделена. Операцията беше тежка и продължителна. Много е сложно. Реконструират се кости, връзки, сухожилия, работи се под микроскоп. Първата ни цел бе да спасим ръката му, защото това е млад работоспособен човек. Сега, след като операцията премина успешно, целта е максимално възстановяване, за да може този млад човек да я ползва”, обяснила доц. д-р Попова (цитатът е по в. „Труд” – бел. Т21).

СЛЕД две седмици реанимация в столичната клиника Момчил вече движи пръстите на оперираната си ръка, но до пълното възстановяване има много време и рехабилитацията ще продължи дълго. Важното е, че лекарите и лично доц. д-р Попова са оптимисти. Момчил вече си е вкъщи в Троян, като знае, че оттук нататък нещата зависят основно от неговата воля и постоянство. От нас – успех, Момчиле!

ЛЮБОПИТНОТО е, че преди години доц. д-р Бинка Попова спасява и друга троянска ръка – на тогавашната средношколка Маргарита Тодорова, която по време на ученическа практика в троянския завод „Лесопласт” претърпява подобна злополука. „Когато спасихме ръката на Маргарита, тя беше ученичка, а сега е омъжена жена и с двете си ръце гледа детето си”, споделя в свое интервю пред в. „Доктор” миналата година доц. д-р Попова. 

Дарителска кутия на щанда в магазин "Синчец"
И ДВЕ думи за парите – на няколко места в Троян, в различни магазини (хранителния „Синчец” в квартала на пострадалия, в денонощния срещу Малкия пазар и др.), бяха поставени дарителски кутии за събиране на средства за лечението на Момчил Калинов. Предполагаме, че ще бъде посочена и банкова сметка, която сме готови веднага да огласим. Според информация от ИСУЛ средствата за подобни операции по реплантация на крайници се поемат изцяло от Здравната каса, като в случая с Момчил става дума за 7000 лв. Но за рехабилитацията пациентите до голяма степен трябва да се оправят сами и затова даренията за троянското момче са много нужни.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ех колега лошо нещо си претърпял и аз бачкам на дърводелски машини и имам мн.приятели с такъв род инциденти.Добре е че сте реагирали по най-добрия начин и че Бог е бил с вас.Пожелавам ти скорошно пълно възстановяване,а пред такива лекари като доктор Попова дълбок поклон.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |