Черен щъркел насред Троян

* Някои смятат, че е на лошо, според други е точно обратното – черният щъркел е като бялата лястовица, късметлийска птица
ФотоОко
Черен щъркел край реката в центъра на Троян, 2 август 2014 г., снимка Иво Грийн Николов
ЧЕРЕН ЩЪРКЕЛ в Троян. Може би мнозина не са го виждали, други пък знаят, че и миналата година бе тук; ние само бяхме чували – и за пръв път го виждаме от снимката, която ни изпрати нашият читател и сътрудник Иво (Грийн) Николов. Кадрото е направено тази сутрин (събота, 2 август), когато елегантното пернато се разхождало по десния бряг на река Бели Осъм в централната част на града – точно срещу хотел „Троян Плаза”.

СПОРЕД НЯКОИ това било лоша поличба и черният щъркел вещаел нещастие. Но според други е точно обратното – черният щъркел бил като бялата лястовица и носел щастие, бил късметлийска птица. Дано!

Т21

Кратка справка
Черният щъркел (Ciconia nigra) е от семейство Щъркелови, както и неговият братовчед белият щъркел. Защитен вид е по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и е включен в Червената книга на България (1985 г.) - за преследване, обезпокояване, унищожаване или колекциониране на яйца, вземане на намерени мъртви птици, препариране, продажба, изнасяне зад граница и други подобни действия е предвидена глоба до 5000 лв. за физически лица и до 10000 лв. за юридически субекти. В средата на 20. век черният щъркел е бил на изчезване у нас, през 90-те години популацията се възражда и достигна около 200 двойки, а в момента се смята че в България гнездят 300-500 семейства от този вид.

12 коментара:

Анонимен каза...

Бял щъркел носи бели бебета, черен щъркел -по-тъмнички..Анадънму ? :-) Повече избирателчета на болшевишката партия.

Анонимен каза...

Щъркела си има гнездо в с.Орешак, почти всеки ден го виждам пред къщата си(живея точно до реката) да лови жаби и змии. :)

Анонимен каза...

#1 по твоята логика в България трябва само черни щъркели да има...

Анонимен каза...

И аз днес го видях в Троян.

Анонимен каза...

Предната седмица беше в реката под моста на елпром вечерта около 19 часа... Обикновено прави тегел по реката вечер и после хваща през пречника за Орешака...

Анонимен каза...

голяма новина! няма що!

Анонимен каза...

Голяма новина??? Няма що!
Гена, толкова "горещи" теми има, а ти ни занимаваш с разни черни щъркели, спортни събития и др. дребнотемия.
Повече новини за Троян научавам от ловешките вестници и препоръчвам на другите да четат http://lovechtoday.eu/, http://lovechpress.info/ и др. вместо troyan21.com

Анонимен каза...

А Троенски Глас няма ли да препоръчаш, ма клюкарко долна?

Анонимен каза...

Уважаеми читатели, през скромния ми ловен живот -6 години, наблюдавам нарастващата популация на черния щъркел. По поречието на река Осъм гнездят 4 двойки, около село Добродан.

Анонимен каза...

Ами този има и бяло коремче, значи не е напълно черен.Вероятно е междинен вид на тези любими птици.Дано на някой братовчед не му мине през главата въпросът да ли става на супа,както във Варна убиха черния лебед братята.

Анонимен каза...

Животните не са дребнотемие.
Радвайте се на природата,а не само на изкуствения начин на живот,който си наложихме в последно време.

Анонимен каза...

Много е красив! Почти ден го виждам от терасата си да си хапва :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |