Започна иконографският събор в Орешак

* 31 иконописци от четири страни – България, Румъния, Гърция и Южна Корея, ще творят на живо пред посетителите на Националното изложение; на 6 август – откриване на обща изложба
Изкуство и вяра
ЦЯЛА седмица (1-7 август) Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак ще е домакин на традиционния вече и организиран за трета поредна година тук събор на Българското иконографско сдружение, научихме от директора на културната институция Иван Чакъров. Припомняме, че за пръв път НИХЗИ прие този национален арт форум през 2012 г. и успехът на „прощапулника” доведе до поредните домакинства. 

КАКВО е за отбелязване в тазгодишното издание? Този път участват 31 иконописци от четири страни – България, Румъния, Гърция и Южна Корея (далекоизточната държава е представена от студентката по църковни изкуства във Великотърновския университет Мария Джи Йонг Хан, която бе в Орешак и миналата година – бел. Т21). През тази съборна седмица участниците ще творят на живо пред посетителите на Изложението, като по-любопитните ще могат да видят тънкостите на някои древни художествени техники като гранаре, гратаре, синайска нимбова позлата, пробастар и асист.

КАКТО бе и предишните две орешашки издания съборът ще завърши обща изложба – сега тя ще бъде открита навръх празника Преображение (6 август) от 18:30 ч. в изложбена зала №3. Планирано е да бъдат показани 180 икони, изработени на място и други от авторовите колекции на участниците; а организаторите обещават мащаб и качество, заслужаващи внимание.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |